Ülkemizde her 100 kişiden 3'ünde ortaya çıkan glokom 40 yaş yaş üstü bir hastalık olarak bilinse de, 'göze gelen sert darbe' , 'migren' ve 'kortizon tedavisi' gibi etkenler nedeniyle her yaşta gelişebiliyor. İlk evrelerinde belirti vermeyerek sinsi şekilde ilerleyen glokom ancak ileri evrelerinde görme alanını çevreden itibaren daraltmaya başlıyor ve son evrede tam görme kaybına yol açabiliyor.
Acıbadem Maslak Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar, glokomun yol açabileceği tablodan korunmak için düzenli göz muayenesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, "Önerilen göz muayenesi yaşları, 1 yaş, 3 yaş ve ilkokuldan itibaren her yıldır. Bu muayenelerin aksatılmaması çok önemli. Erken teşhis için dikkat edilmesi gereken bir başka önemli nokta da, glokoma neden olan etkenleri bilmek ve gerekli önlemleri almak" diyor.
GLOKOM RİSKİNİ ARTIRAN 9 NEDEN...
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar, glokom riskini artıran nedenleri şöyle sıraladı:
40 yaşın üzerinde olmak
Glokom için en önemli risk faktörlerinden biri, yaş. Glokom riski 40 yaştan sonra başlıyor ve bu risk her yıl artarak devam ediyor. Gözün içinde sürekli üretilip göz dışına açılan bir sıvı mevcut. Yaşla birlikte bu sıvıyı göz dışına atan kanallarda tıkanıklık oluşuyor. Bu nedenle sıvı göz içine hapsoluyor ve basınç artışına yol açıyor.
Aile hikayesi
Ailesinde glokom olanlarda bu hastalığın görülme sıklığı toplum ortalamalarına göre 4 ile 9 kat daha fazla oluyor. Bu yüzden ailesinde glokom olan kişilerin yıllık göz muayenelerini aksatmaları özellikle önem taşıyor.
Göz yaralanmaları
Göze gelen sert bir darbeden hemen sonra veya yıllar sonra glokom ortaya çıkabiliyor. Bu darbeler en sık spor yaparken oluşuyor. Göz içindeki sıvıyı göz dışına atan kanallarda darbeye bağlı gelişen tıkanıklık, sıvının göz içine hapsolmasına ve bunun sonucunda göz içinde basınç artışına ve glokoma yol açıyor. Dolayısıyla göze darbe alınabilecek her çeşit spor ve aktivitede koruyucu gözlük kullanılması çok önemli.
Yüksek miyopi
Normalden daha uzun göz küresi ve daha ince göz küresi duvarına bağlı olarak, özellikle yüksek miyoplar göz içi basıncındaki değişimleri daha az tolere edebiliyorlar. Bu hastalarda görme sinirindeki hasar da daha kolay gelişiyor.
Uzun süreli kortizon tedavisi
Kortizonlu haplar, iğneler, sprey ve damlalar, kimi kişilerde göz tansiyonunun yükselmesine yol açıyor. Bu yüzden kortizon kullanan kişilerin düzenli göz muayenelerini ihmal etmemesi özellikle önem taşıyor.
Migren
Migren hastalarında gece uyku sırasında gerçekleşen kan basıncı değişiklikleri, görme sinirinin beslenmesini bozuyor. Dolayısıyla migren hastalarında, glokom riski daha yüksek oluyor.
Diyabet hastalığı
Şeker hastalığı vücuttaki küçük damarların yapısını bozarak, görme sinirinin de beslenmesini bozuyor. Diyabet hastalarında, glokoma 4 kat daha sık rastlanıyor.
Yüksek vücut tansiyonu
Kan akımı kontrolündeki bozukluklar, görme sinirinin beslenmesini de bozuyor. Bu nedenle hipertansiyon ve kalp hastalarında glokoma daha sık rastlanıyor.
Sigara
Sigara içenlerde glokom sıklığı daha yüksek oluyor. Sigara içmeseniz bile, sigara dumanına maruz kalmanın da benzer etkiyi yaratacağını unutmayın.
Kaynak:mynet.com