Sinir sistemi hastalıklarından Alzheimer’ı göz retinasını inceleyerek ortaya çıkarmak, yılda bir kez yapılacak göz muayenesiyle erken teşhis etmek mümkün.
Unutkanlık hepimizin zaman zaman yaşadığı bir sorundur. Fakat unuttuklarımızı hatırlamamız uzun sürmez. Çoğu stresli iş ortamı, yorgunluk gibi faktörlerden kaynaklanır. Bunlar basit unutkanlıklardır. Günlük yaşamımızı etkileyen bir problem değildir.
Halk arasında bunama olarak bilinen Alzheimer hastalığının, çağımızın en önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Doç. Dr. Fırat Helvacıoğlu, “Alzheimer basit sayılamayacak yaş ilerledikçe unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma gibi durumlarda sorunlar yaşanan, günlük yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi problemlere yol açan bir hastalıktır. Geri dönüşümü olmayan ve ilerleyen bir hastalık olan Alzheimer, ciddi bir hastalıktır. Belirtiler görüldükten 7-8 yıl sonra ölüme yol açabilmektedir” dedi.
ERKEN TEŞHİS İÇİN GÖZ MUAYENESİ ÖNEMLİ
Sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu meydana gelen Alzheimer hastalığında erken teşhis, hastalığın kontrol altına alınmasını sağlıyor ve hızlı ilerleme sürecini yavaşlatıyor. Doç. Dr. Fırat Helvacıoğlu, İngiltere’de yapılan araştırmalara göre Alzheimer Hastalığı tanısında 40 yaşından sonra OCT ile retina sinir lifi kalınlığı ölçümlerinin çok önemli bilgiler verdiğini söyledi.
Doç. Dr. Fırat Helvacıoğlu, “Alzheimer Hastalığının teşhisinde İngiltere’de yapılan 40 ile 69 yaş aralığında 500.000 kişinin katıldığı, uygunluk kriterlerini tamamlayan 32.000 kişinin sonuçlarının incelendiği geniş çaplı çalışmada, göz kliniklerinde Optik Koherens Tomografi (OCT) cihazı ile yapılan retina sinir lifi tabakası kalınlıkları, Alzheimer hastalığı riski olan grupta daha ince bulunmuştur” dedi.
Doç. Dr. Helvacıoğlu, “Şu anda göz tansiyonu (glokom) hastalığı gibi pek çok retina hastalığının tanı ve takibinde kullandığımız OCT cihazı, Alzheimer hastalığının erken tanısında önemli bilgiler sunmaktadır. Bu tetkik hastalığın erken tanısında ve takibinde önem kazanmaktadır” dedi.
GENETİK GEÇMİŞİ OLANLAR DİKKAT ETMELİ
Doç. Dr. Fırat Helvacıoğlu, özellikle genetik geçmişinde Alzheimer hastalığı olan kişilerin düzenli olarak göz kontrolleri yaptırmaları gerektiğini belirtti.
Kaynak : haberturk.com