Optik Gazete

14 Mart Tıp Bayramı Kutlu Olsun

Gündem

Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

14 Mart Tıp Bayramı nedir, nasıl ortaya çıkmıştır?

Günümüzde birçok meslek, ilişki, konu hakkında özel günler belirleniyor. Kimi zaman mağdur durumdakiler için dikkat çekiliyor, kimi zaman sevgi gösterilerinin bir şöleni yaşanıyor. Tıp Bayramı da her yıl Mart ayının 14. gününde kutlanıyor. Bu günün anlam ve önemi ise hayatımızı ellerine emanet ettiğimiz sağlık alanında çalışanların hizmet sorunlarına dikkat çekmek. Peki, Tıp Bayramı nasıl ortaya çıktı? İşte Tıp Bayramı hakkında bilinmesi gereken ayrıntılar...

Her gün sağlık çalışanlarının hastalar tarafından uğradıkları şiddeti haberlerde izliyoruz. Devlet hastanelerinde çalışan doktorlar gün içerisinde çok fazla hasta ile ilgilenmek zorunda kalıyorlar. Bunlar sağlık personelinin yaşadığı sorunlardan sadece iki tanesi. Tıp Bayramı sayesinde hem sağlık çalışanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi hem de hastalara daha iyi hizmet verebilmeleri ile ilgili neler yapılabilir konuları tartışılıyor. 1976’dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart’ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.

TÜRKİYE’DE TIP BAYRAMI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Tıp Bayramı, 14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, “Tıp Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa’daki Yıldırım Darüşşifası’nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.

Dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılmaktadır. Örneğin ABD’de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan’da ünlü doktor Bidhan Chandra Roy’un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü “Doktorlar Günü” olarak kutlanır.

Kaynak: www.sozcu.com.tr

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.