19 Mayıs 1919, “Ya istiklal ya ölüm!” düşüncesiyle yürütülen Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı olarak tarihe geçmiştir.
Atatürk, bağımsızlık ve aydınlanma meşalesini yaktığı bugünü “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak Türk gençliğine armağan etmiştir. Millî mücadelenin 104. yılında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve millî mücadele kahramanlarımızı saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.
Millî değerlerin ışığında Türk istiklalini ve Türk Cumhuriyeti’ni sonsuza dek koruma görevi emanet edilen Türk gençliğimizin “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” kutlu olsun!
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Ülkemizde her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan çok özel bir gündür.
Bu bayram, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlatması ve bağımsızlık yolunda önemli adımlar atması anısına kutlanır.
Tarih 19 Mayıs 1919'dur. Mustafa Kemal Atatürk, o dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nun işgal altında olduğu bir dönemde, Samsun'a gelerek Türk gençliğini ve halkını örgütlemek ve ulusal kurtuluş mücadelesini başlatmak amacıyla harekete geçmiştir. Bu tarihte Samsun'a ayak basması, Milli Mücadele'nin başlangıcı ve Türk ulusunun bağımsızlık mücadelesindeki direnişin sembolü olmuştur.
Atatürk, Samsun'dan başlayarak Anadolu'yu dolaşarak halkı örgütlemiş, kongreler düzenlemiş ve Türk gençliğini ulusal bağımsızlık mücadelesine katılmaya çağırmıştır. 19 Mayıs, gençlerin özgürlük, bağımsızlık ve vatan sevgisiyle dolu olan ruhunu simgeler. Atatürk'ün gençlere ve spora verdiği önemi vurgular.
Bugün, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Türkiye genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanır. Bu etkinlikler arasında gençlik yürüyüşleri, spor müsabakaları, konserler, sergiler, tiyatro gösterileri ve çeşitli törenler yer alır. Ayrıca bu bayramda gençlik ve sporla ilgili konular ele alınır, gençlere ve sporculara ödüller verilir ve ulusal birlik ve beraberlik duygusu pekiştirilir.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı Önemi
19 Mayıs 1919 tarihinin anlamı ve önemi Türkiye Cumhuriyeti açısından büyüktür. Her yıl bu tarih ülkemizde dört bir yanda coşkuyla kutlanır. Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Kurtuluş Savaşı için ilk adım bu tarihte atılmış ve 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmıştır. İtilaf devletlerinin işgallerine karşılık olarak Türkler için Kurtuluş Savaşı’nın başladığı tarih kabul edilen bu gün, ilk olarak 1926 tarihinde Gazi Günü ismi ile Samsun’da kutlanmıştır. 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedir diye araştırıldığında bayramın bugünkü halini 24 Mayıs 1935 yılında aldığı ve Atatürk Günü adı altında resmi bir nitelik kazandığı görülür. Kazanılan zaferler sonrasında Atatürk bu kıymetli günü Türk gençliğine armağan etmiştir.
19 Mayıs 1919 Tarihinin Anlamı ve Önemi
Atatürk’ün Samsun’a ayak basması Türkiye tarihinde yaşanan önemli olaylardan biridir. Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı’nın olumsuz etkileri sebebiyle çareler ararken, Mustafa Kemal Atatürk Samsun’da kurtuluş mücadelesini başlatmıştır.
Samsun işgal güçleri için önemli noktalardan biri olup Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan bir kapı olarak görülürdü. İngilizler bu sebepten ötürü 9 Mart tarihinde Samsun’a askeri birlik çıkarmışlar, buna karşılık Türk halkı silahlanmıştır. Bölgeye olağanüstü yetkilere sahip bir komutanın gönderilmesine karar verilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk ülkenin içinde bulunduğu duruma üzülüp Anadolu’da çalışmalar yapmak istediğinden 19 Mayıs tarihinde şehre gelmiştir.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı
Mustafa Kemal Atatürk milli mücadele döneminde ülkenin geleceğinin gençler olduğunu ifade etmiştir. Gençlik onun için her zaman önemli olmuş ve yaş sınırı haricinde fikri açıdan da gençliği, fikirde yeniliği önemsemiştir. Doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli kişiler olarak gördüğü gençliğe bayram hediye etmiştir. Spor ve gençlik bayramı ne zaman sorusunun yanıtını araştırdığınızda bu bayramın her yıl 19 Mayıs tarihinde coşkuyla kutlandığını görmek mümkündür.
Geleceğimize ışık tutan günlerden biri olan 19 Mayıs, düşman devletlerin Anadolu’yu işgallerine ve ülke topraklarının paylaşımına karşı ortaya çıkmıştır. Bayram günümüzdeki ismini 12 Eylül 1980 darbesinden sonra almış ve Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaya devam etmiştir.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı Tarihi
Tam bağımsızlık ve çağdaşlaşma düşüncelerine sahip olan Mustafa Kemal Atatürk ülkenin kurtuluşu için büyük başarılara imza atmıştır. Zafer Bayramı ne zaman diye araştırıldığında bu bayramın altında yatan önemli çalışmalar olduğu görülür. Mustafa Kemal sahip olduğu hedeflerine Erzurum ve Sivas Kongreleri, Amasya Genelgesi ile ulusal bir boyut kazandırmıştır. Böylece milli mücadele kişisel bir amaç olmaktan çıkarak ortak bir hedef haline dönüşmüştür.
Millet egemenliğine dayanan Türk devletini kurmak amacıyla başlayan genelgeler ve kongreler dönemi milli irade, milli devlet ve milli egemenlik kavramlarının ön plana çıkmasını sağlamıştır. O dönemlerde İstanbul Hükümeti’nin sorumluluklarını yerine getirmediği ilk kez ortaya konulmuş ve Mustafa Kemal Atatürk’e geniş yetkiler verilmiştir. Milli sınırlar içinde vatanın bir bütün olduğu ve bölünemeyeceği ifade edilmiş, manda ve himayenin kabul olmayacağı ve milli iradeyi hakim kılmanın esas olduğu kararı alınmıştır. Tüm çalışmalarda devletin bağımsızlığı ve bütünlüğünün korunması asıl amaç olmuştur.