Optik Gazete

Alzheimer Hastaları İçin ‘Geçmişten Bir Günü’ Yaşatan Sanal Gerçeklik Uygulaması

Gündem

The Wayback, Alzheimer hastaları için tasarlanan ve kolektif hafızada yer etmiş bir günü tüm ayrıntılarıyla yeniden canlandıran bir sanal gerçeklik uygulaması.

Geçtiğimiz yıl lansmanı yapılan The Wayback, Alzheimer ve demans hastalığıyla boğuşan insanlar için yaratılmış bir sanal gerçeklik filmiydi. Bunun için İngilizlerin hafızasına yer etmiş özel bir gün seçilerek o gün tüm canlılığıyla film için yeniden yaratıldı. Böylece hatırlamakta güçlük çeken insanlar için sanal gerçeklik aracılığıyla, olumlu hislerle dolu geçmişten bir güne geri dönüş imkanı sağlanıyordu. Büyük övgü toplayan bu filmden sonra şimdi ikinci bir film için The Wayback Kickstarter‘da fonlamaya açıldı.
 
The Wayback, ücretsiz bir sanal gerçeklik uygulaması. İndirdiğiniz uygulamayı çalıştırıp, telefonu karton bir sanal gerçeklik gözlüğüne yerleştirmek deneyimi yaşamak için yeterli oluyor. Film, sanal gerçeklik dışında YouTube üzerinde 360° video olarak da seyredilebiliyor. Hazırlanan internet sitesi de konu hakkında ipuçları ve bilgiler sunuyor.
 
Grey London, The Quarry, 750 mph gibi yaratıcı işler yapan ajans ve şirketlerin de destek verdiği fikir, projenin yaratıcılarının demans ile boğuşan aile bireylerinin yaşadıklarını görmesi ile doğmuş.
 
Bu tip hastalıklarda geçmişten mutlu anları yeniden canlandırmanın rahatlatıcı bir etki yarattığını ve unutulan kimliği yeniden kurmaya yardım ettiğine ilişkin araştırmalar; proje için ilham vermiş. Böylece, tüm detaylarıyla geçmişi yeniden kurgulayan bir sanal gerçeklik filmi yaratılmış.
 
Kraliçenin Taç Giyme Töreninden Dünya Kupası’na
İlk film, 2 Haziran 1953’teki Kraliçenin taç giyme törenini yeniden canlandırıyor. O günkü sokak bekleyişleri, evde TV başında töreni izleyenler, partiler, hatıra eşyaları, kıyafetler, hatta hava durumu bile aslına uygun şekilde yansıtılmış. Tüm bunlar, hastalar ve yakınlarının üzerinde konuşabileceği detaylar olarak düşünülmüş.
 
Şimdi fonlanan ikinci film ise yine ülke insanlarının kolektif hafızasında yer etmiş bir gün. Bu seferki amaç insanları; 1966 yazına, İngiltere’nin kazandığı Dünya Kupası Finalleri’ne geri götürmek. Daha önceki gibi bu sefer de seçilen sahneler tüm detaylarıyla planlanacak. Aslına uygun mekan, kostüm ve aksesuar seçimleri, o zamana ait konuşma şekilleri ve sohbetlerle desteklenecek. Yine sanal gerçeklik gözlükleriyle daha derinlemesine keşfedilecek olan filmin amacı, Alzheimer hastaları ve yakınları arasında konuşulacak konular yaratmak. Konu her ne kadar Dünya Kupası olsa da filmin odağı futboldan ziyade, o dönemki hayatı yansıtmak.
 
Sky News, News at Ten, The Guardian, Reuters ve pek çok medya kanalında haber olan, özellikle Alzheimer hastalığı konusunda çalışan uzmanlardan büyük beğeni alan The Wayback’in ilk bölümünden sonra ikinci bölümün Kickstarter’da lanse edilmesinin amacı, erişimi olabildiğince artırmak. Bu sayede daha fazla insanın The Wayback’ten faydalanmasına yardım edebilmek. Bunu da bu seneki Dünya Kupası finallerinden önce yaparak o zamana kadar farkındalığı artırmak. Üstelik 1966 yılındaki Dünya Kupası oyuncularından üçünün (Nobby Stiles, Martin Peters ve Ray Wilson) bugün demans ile boğuştuğu düşünüldüğünde, filmin konusu ve zamanlaması daha da anlamlı hale geliyor.
The Wayback’in ileride her on yılı anlatan farklı bir filmle bir sanal gerçeklik serisine dönüşmesi ve farklı ülke ve kültürlerden insanlara da anlamlı gelecek içerikler sunulması planlanıyor. Böylece sanal bir hafıza veri bankası oluşması ve Alzheimer hastalarına destek sağlanması hedefleniyor.
 
Kaynak: Bigumigu.com
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.