Gözde çıkan arpacığa dikkat! Şalazyona dönüşebilir
Çoğunlukla kirpik dibi iltihbının sonucu olarak ortaya çaıkan arpacık doğru tedavi edilmediğinde şalazyona dönüşerek kistleşebiliyor. Peki, arpacık nedir, arpacık nasıl tedavi edilir, şalazyona dönüşerek kistleşen arpacığa nasıl müdahale edilir? Yrd.Doç.Dr. Fatih Atmaca anlattı
Gözlerimiz, vücudumuzdaki en hassas organlardan biri. Halk arasında sıkça dile getirilen 'Gözü gibi bakmak' deyimi bile aslında gözlerimizin ne kadar değerli olduğunu vurgular nitelikte. Ancak bilerek ya da bilmeyerek yaptığımız yanlışlarla maalesef gözlerimizi riske atabiliyoruz. Bunlardan biri de arpacık.
Göz kapağındaki salgı bezlerinden herhangi birinin kanalının tıkanması iltihaplanmaya yol açıyor. Bu durumun göz kapağında sivilce gibi kendini belli eden ilk aşaması arpacık olarak isimlendiriliyor. Sivilcenin geçmeyip sertleşerek kiste dönüşmesi ise şalazyon olarak tanımlanıyor. Bu duruma sebep olan en önemli etkenlerin başında da birçok kişinin denediği tester ürünleri kullanmak geliyor. Bunun yanı sıra gözleri sürekli ovuşturmak, ellerimiz temiz değilken gözlerimize temas etmek onları mikroba daha da açık hale getiriyor.
Medicalpark Bahçelievler Hastanesi'nden Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Fatih Atmaca arpacık ve şalazyon hakkında bilgi vererek arpacık tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı:
Arpacık nedir? Nasıl ortaya çıkar?
Göz kapağımızdaki yağ bezlerinin bakterilere bağlı gelişen ani iltihabıdır. Göz kapaklarımızda çapaklanma, ağrı, şişlik, kızarıklık ve gözlerde sulanma gelişebilir.
Arpacığa yol açan sebepler nelerdir?
Başta deneme ürünleri (tester) olmak üzere başkasına ait kozmetik ürünü kullanma, kozmetik ürünleri kirpiklerimizin iç kısmına yoğun uygulama, tozlu ortamlarda bulunma, gözleri sık ovuşturma, ellerimiz temiz değilken gözlerimize temas etme gibi durumlar arpacığa yol açan başlıca sebeplerdir.
Tedavi edilmezse arpacık başka bir soruna yol açar mı?
Arpacık derhal tedavi edilmez ise yayılıp diğer göz kapağımızı etkileyebilir, tablo ağırlaşabilir, gözleri açmak dahi çok ağrılı bir hal alabilir. Daha sonraki aşamada arpacık kistleşerek şalazyona dönüşebilir. Şalazyona dönüştükten sonra ise artık ilaçlar fayda etmez ve ameliyat gerekir.
ARPACIĞA SICAK PANSUMAN YAPIN
Arpacık nasıl tedavi edilir?
Tedavisinde sıcak pansuman ile antibiyotikli ilaçlar kullanılır. Bu tedavi ile arpacık genellikle 1 hafta içinde iyileşir.
Arpacık tedavisinde uygulanan sıcak pansumanın faydası nedir?
Sıcak pansuman ile kirpik dibi hijyeni sağlandığı gibi göz kapağımızdaki iltihaplanmış ve tıkanmış yağ bezi ağızları açılarak enfeksiyonun boşalması sağlanır.
Sıcak pansuman nasıl yapılır?
Günde en az 5 defa 5'er dakika süresince göz kapağımızı yakmayacak, tahriş etmeyecek sıcaklığa getirilmiş ısı torbaları veya sıcak havlu ile iltihaplı bölgeye yumuşak masajlar ve kirpik diplerini silme işlemi uygulanır.
Tedaviye rağmen şalazyona dönüşerek kistleşen arpacığa nasıl müdahale edilir?
Şalazyon haline dönüşmüş göz kapağı iltihaplarında antibiyotikli damlalar fayda etmez. Göz kapağına kortizon içeren enjeksiyon uygulanabilse de etkili tek tedavi cerrahidir yani kistin ameliyatla boşaltılmasıdır.
ÇAY BANYOSU TEDAVİYE DESTEK OLUYOR
Halk arasında arpacığa sarımsak sürmenin ya da çay banyosu yapılmasının iyi geldiğine dair bir inanış var. Bu doğru mu?
Ilık çay pansumanının veya papatya çayının kısmi de olsa faydası vardır. Çayın dem kısmı ılık haldeyken bir pamuğu ıslatıp göz kapaklarımızda bekletebilir, kirpik diplerimizi silebiliriz. Ancak bu uygulamalara antibiyotikli damlalarımızla yaptığımız tedaviye destekleyici gözüyle bakabiliriz. Herhangi bir ilaç kullanmadan sadece çay pansumanı yapmak veya sarımsak sürmek ilaçlarla tedavi şansımızın çok yüksek olduğu iltihabın ilk günlerini kaçırmak anlamına gelir ve bu durum kistleşmeye, şalazyon gelişimine yol açar.
Kaynak:www.posta.com.tr