Optik Gazete

Artık sadece deforme kornea tabakası değişecek

Gündem

Yeni geliştirilen lameller kornea nakli sayesinde, tüm kornea tabakası yerine sadece bozulmuş tabaka değiştirilecek.

 

Gözün koruyucu kalkanı konumunda bulunan kornea, bazı hastalıklara bağlı olarak işlevini zamanla yitirebilir. Bu merceğin görevini yapmasına engel olan koyulaşma, lekelenme ve deformasyon gibi rahatsızlıklar yüzünden nakil yapılması gerekebilir. Kornea nakli ameliyatında, en sık tercih edilen teknik kornea dokusunun değiştirilmesi. Bu teknikte kornea tabakalarının tümü değiştiriliyor.

Kullanımı son yıllarda arttı 
Son yıllarda, kornea tabakalarının tüm katı yerine sadece bozulmuş olan tabaka değiştiriliyor. Ameliyatlarda lameller kornea nakli ya da lameller keratoplasti teknikleri daha sık kullanılıyor. Çünkü hastanın kendi dokusu bozulmamışsa o dokuyu korumak temel gaye olarak nitelendiriliyor. Son yıllarda lazer kullanımı da arttı. Henüz çok yaygın olmamakla birlikte uygun vakalarda lazer kullanarak da ameliyat yapılabiliyor.

Çocuklarda da uygulanıyor
Liv Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Kaya, kornea naklinin sadece optik düzeltme amacıyla yapılmadığını söyledi. Kaya, bazen görmeyen bir hastanın gözüne de estetik görünüm açısından kornea nakli yaptıklarını belirtti. Nakil, çocuklar da dâhil olmak üzere herkese yapılabiliyor ancak çocuklarda kornea naklinin teknik olarak birtakım farklılıkları bulunuyor. Kornealar, kornea bankalarından temin ediliyor.

Bir saatte bitiyor
Kornea nakli ameliyatlarında çoğunlukla genel anestezi kullanılıyor. Gereksinim olduğunda ise lokal anestezi tercih ediliyor. Ameliyat süresi, kullanılan tekniğe bağlı olarak değişmekle beraber ortalama bir ila bir buçuk saat sürüyor.

Nelere dikkat etmeli?
Hastalar ilaçlarını düzenli kullanmalı. Tam kat nakil yapılmış hastaların ret reaksiyonuna karşı bilgilendirilmeli. Gözde hafif ağrı ve kızarma varsa mutlaka doktora başvurulmalı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.