Optik Gazete

Artırılmış Gerçeklik Kontak Lensleri Gerçek Olabilecek mi?

Gündem

Artırılmış ve karma gerçeklikle etkileşime geçmek için büyük bir kulaklık veya akıllı gözlük takmanıza gerek olmadığı bir dünya hayal edin.

Artırılmış Gerçeklik Kontak Lensleri: Bir Zamanlar Gerçek Olabilecek mi?

Artırılmış ve karma gerçeklikle etkileşime geçmek için büyük bir kulaklık veya akıllı gözlük takmanıza gerek olmadığı bir dünya hayal edin. Bu, araştırmacıların artırılmış gerçeklik Kontak lensleriyle gerçekleştirmek istediği yeni hedef olarak gösteriliyor. Şirketler yıllardır ilerici teknolojileri daha küçük ekranlara ve sistemlere yerleştirmenin yollarını deniyor ancak AR Kontak lensleri hâlâ uzak bir hayal gibi görünüyor.

AR kontak lenslerinin potansiyeli, bize hareket halindeyken sürükleyici deneyimlere erişmemiz için yeni bir yol sunmanın çok ötesine geçiyor. Bu pazardaki ilk öncüler, görüşümüzü geliştirmek, sağlığımızı izlemek ve hatta diyabet tedavisi gibi tıbbi bakıma yardımcı olmak için artırılmış gerçeklik lensleri fikrini desteklediler. Peki neden herhangi bir ilerleme kaydedemiyormuşuz gibi görünüyor?

Bunun basit cevabı, ilerlemenin umduğumuzdan daha yavaş gerçekleşmesidir. İyi haber şu ki, artırılmış gerçeklik Kontak lensleri hâlâ gerçeğe dönüşebilir.

Artırılmış Gerçeklik Kontak Lensleri Nelerdir?

Artırılmış Gerçeklik Kontak lensleri tam olarak göründükleri gibidir. Küçük ekranlar ve işleme çipleriyle geliştirilmiş artırılmış gerçeklik teknolojisine sahip Kontak lenslerdir.

Akıllı Kontak lensler gözlük ve kulaklığa ihtiyaç duymadan kornealarımıza bilgi gösterebilmektedir. Bir yandan, bu lensler genişletilmiş gerçeklik deneyimleri için yeni bir dönemi temsil edebilir ve Apple Vision Pro veya Meta Quest gibi ağır kulaklıklar olmadan metaevren ortamlarına erişmemize olanak sağlayabilir.

AR satıcıları yıllardır akıllı gözlüklerini daha şık, konforlu ve hafif hale getirmenin yollarını deniyor. AR Kontak lenslere geçiş, en üst düzeyde ergonomik gelişme olabilir. Ancak fırsatlar bundan daha da ileri gidiyor.

Geliştiriciler, yüksek teknolojili Kontak lenslerin sağlık pazarını da dönüştüreceğine inanıyor. Örneğin Azalea Vision , 2023 yılında görsel sağlık sorunlarını tedavi etmek için AR ve akıllı teknolojiyi kullanan bir çözüm olan "ALMA" lensini piyasaya süreceğini duyurdu.

Gelecekte, Black Mirror tarzı akıllı Kontak lensler, kullanıcının gördüklerini kaydedip bulut tabanlı bir veri depolama sistemine iletmek için bile geliştirilebilir. Bu biraz korkutucu bir düşünce ama (neredeyse sınırsız) potansiyel kesinlikle var.

Zorluk: AR Lensleri Oluşturmak Kolay Değil

Peki neden artırılmış gerçeklik Kontak lenslerine dünya çapında erişilemiyor? Bu teknolojiyle ilgili neden yalnızca ara sıra bilimsel raporlar ve basın bültenleri görüyoruz? Artırılmış gerçeklik Kontak lensi yaratmanın gerçekte ne kadar zor olduğundan başlayan birkaç neden var.

Akıllı AR deneyimlerini Kontak lenslere yerleştirmek, küçük ekranları, çipleri ve teknolojiyi inanılmaz derecede küçük bir yüzeye uygulamak anlamına geliyor. Son teknoloji ürünü akıllı gözlüklerde kullanılan mikro LED ekranlar oldukça şık görünebilir ancak bunları gözünüze yerleştirmenin ne kadar zor olacağını bir düşünün.

Henüz doğru teknolojiye sahip değiliz. Bu, daha önce AR lens pazarına liderlik eden bir şirket olan Mojo Vision tarafından kanıtlanmıştır. Firma, 2020 yılında Mojo Lenslerinin prototip versiyonunu CES'te sergiledi. Ekip inç başına 14.000 piksel ekran sistemiyle kesinlikle çığır açmış olsa da lenslerin hâlâ harici bir pile bağlanması gerekiyordu.

Bu, gözünüze takacağınız bir şey için pek ideal değil. Daha sonra, 2022'de Mojo, CEO Drew Perkins tarafından giyilen, yerleşik güç ve iletişim özelliklerine sahip, tüm özelliklere sahip bir prototipi gösteren bir video yayınladı. Ancak yazılım uygulaması prototipinin yanı sıra kapsamlı kullanıcı testleri ve analizleri hâlâ gerekliydi.

O zamandan beri Mojo Vision projeyi tamamen iptal ettiğini duyurdu. Birkaç nedenden dolayı iş odaklarını değiştirdiklerini söylediler. Esas olarak paraları bitiyordu. Belirsiz bir pazar için henüz kanıtlanmamış bir ürünü denemeye devam etmek için sorunlu bir ekonomide finansman bulamadılar.

Artırılmış Gerçeklik Kontak Lensleri Başarılı Olur mu?

Mojo Vision, araştırma ve geliştirmeye devam etmek için ihtiyaç duyduğu finansmana erişebilseydi bile AR lensleri başarılı olur muydu? Bunu bilmek zor. Yukarıda da belirtildiği gibi, orada kesinlikle çok fazla potansiyel var. Ancak insanların artırılmış gerçeklik Kontak lensleri konusunda gerçekte ne kadar rahat olacaklarını zaman gösterecek.

Görmeyi iyileştirmek ve sağlık sorunlarını "invaziv olmayan" bir şekilde çözmek için Kontak lenslerde AR kullanmanın faydalarını elbette hepimiz görebiliriz. Peki gerçekten Kontak lens kullanarak bilgilendirici katmanları görebilmeyi ve dijital içerikle etkileşim kurabilmeyi istiyor muyuz?

Bu bilginin her zaman gözümüzün önünde konulması ne kadar dikkat dağıtıcı olurdu? Sanal gerçeklik hastalığından muzdarip insanları nasıl etkiler? Basit akıllı gözlükleri çok uzun süre takmak bile başımı ağrıtabiliyor; AR Kontak lensleri migrene çare gibi görünüyor.

O zaman düşünülmesi gereken gizlilik endişeleri var. İnsanlar zaten XR cihazlarının yakaladığı veri miktarı konusunda endişeleniyorlarsa, AR kontak lensleri hakkında ne düşünecekler, özellikle de bu lensler veri kaydedip iletebiliyorsa?

Piyasada Yaşanan Gelişme

Artırılmış gerçeklik Kontak lensleri için zorluğun karmaşıklığına ve pazarın belirsizliğine rağmen ilerleme hala kaydedilmektedir. Bu son derece hızlı bir şekilde gerçekleşmiyor. Meta ve Apple gibi önde gelen şirketler karma gerçeklik gelişimine milyarlarca dolar akıtıyor.

Teknoloji geliştiricileri giderek daha küçük ekranlar ve çipler üzerinde çalışıyor. Hatta yeni satıcıların geleceğe yönelik yeni vizyonlarla AR pazarına adım attığını görüyoruz.

Şu anda bu pazardaki ilerlemenin çoğu, şirketlerin büyük ekranlar ve piller olmadan AR lensleri üretmesine olanak sağlayacak teknolojilerin yaratılmasıyla bağlantılı.

Artırılmış gerçeklik Kontak lenslerinin en çok dikkat çektiği alanlardan biri de sağlık hizmetleri alanıdır. Görme ve sağlık iyileştirmeleri için AR lenslerle yapılan önceki deneylerin ardından araştırmacılar ve bilim insanları yeni fırsatları araştırıyor.

Örneğin, NTU Singapur'dan araştırmacılar AR Kontak lenslerin geleceğine güç verebilecek bir pil sistemi geliştirdiler. İnce, esnek pil, bir tuzlu su çözeltisiyle çalıştırılıyor (ve aynı zamanda insan gözyaşlarıyla da çalıştırılabiliyor). Bu, gelecekteki akıllı Kontak lenslerde toksik malzemelere ve müdahaleci kablolara olan ihtiyacı ortadan kaldırabilir.

Bir başka teknoloji yenilikçisi olan Blink Energy de AR lens gelişimini desteklemesi gereken bir sistem üzerinde ilerleme kaydediyor. Şirket, 2024 yılının başında BlinkIT Kontak lensini sergiledi. Firma, Kontak lensleri ve oküler teknolojiyi her zamankinden daha kullanıcı dostu ve verimli hale getirmek için çalıştığını söyledi.

Çığır açan teknoloji, akıllı lenslere güç sağlamak için göz kapağının efsanevi kıvrımına yerleştirilen ergonomik bir yama kullanıyor. Yama, göz kapağı üzerine yerleştirildiğinde esas olarak mercek ile bağlı cihaz arasında bir bağlantı kurar.

Artırılmış Gerçeklik Kontak Lensleri Ne Zaman Ortaya Çıkacak?

Ne yazık ki, bu teknoloji de ilerleme olmasına rağmen hala beklenenden daha yavaş olarak gelişiyor. Artırılmış gerçeklik Kontak lenslerinin ne zaman piyasaya çıkacağını, hatta çıkıp çıkmayacağını bile bilmiyoruz. 2024'teki MWC'de, XR görüntüleme ekibi XPANCEO bazı potansiyel heyecan yarattı.

Olağanüstü genişletilmiş gerçeklik özelliklerine sahip biri de dahil olmak üzere akıllı Kontak lensler için dört prototip sergilediler. Önde gelen Avrupalı ​​ve İspanyol araştırma kurumlarından 40 mühendis ve bilim insanının araştırmasına dayanarak tasarlanan lensler, bir atılımın sinyalini verebilir.

Örneğin XR lensler, kullanıcıların sağlık izleme ve içerikte gezinme yetenekleri gibi özelliklere erişmesine olanak tanıyor gibi görünüyordu. Hatta kullanıcılara sürükleyici görüntülü görüşmeler, oyun uygulamaları ve sosyal medyayla etkileşim kurmanın yollarını bile vaat ettiler.

Şirkete göre prototipler AR lenslerin geleceğinde ileriye doğru atılmış önemli bir adımı temsil ediyor. Ancak firma 2026 yılına kadar hepsi bir arada akıllı Kontak lens geliştireceğini tahmin etse de bunun başarılı olup olmayacağını bilmiyoruz. Açıkça görülüyor ki geçmişte başka şirketler de denedi ve başarısız oldu.

AR Lensler: Artırılmış Gerçekliğin Geleceği mi?

Bu aşamada artırılmış gerçeklik Kontak lenslerinin geleceği son derece belirsizdir. Bu alandaki yenilikçilerin, bu çözümleri başarıya ulaştırmak için ihtiyaç duydukları teknolojiye, finansmana ve pazar talebine erişip erişemediklerini bilmek zor.

Ancak aynı şeyin geçmişte Apple Vision Pro gibi karma gerçeklik başlıkları ve Meta Quest 3 gibi VR sistemleri için de söylenebileceğini belirtmekte fayda var. XR alanında sürekli ilerleme oluyor ve sürekli yeni fırsatlar ortaya çıkıyor.

Bir gün AR lensler AR gözlükler kadar yaygın olabilir. Belki de akıllı lensler sağlık alanında yeni bir seçenek haline gelecek ve gözlükçülere görsel sorunların çözümünde yardımcı olacak.

Her iki durumda da AR pazarı gelişmeye devam edecek. Bunu yaparken de bizi bir zamanlar yalnızca hayalini kurduğumuz yeni dünyalarla ve deneyimlerle tanıştıracak.

Kaynak: https://www.xrtoday.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.