Yaşam Kalitenizi Artırmak İçin Doğru Beslenin ve Sigarayı Bırakın
Göz sağlığının muhafaza edilmesi için alınabilecek en temel önlemin doğru ve düzenli beslenme olduğu bilgisini paylaşan Op. Dr. Tülay Arıcı, “Beslenme sebebiyle oluşabilecek zafiyetler doğrudan göz sağlığını tehdit edebiliyor. İçinde yoğun olarak omega-3 yağ asitleri, C ve E vitamini bulunan besinler tüketmek bu tehditlere önlem olabiliyor.
Vücudumuz için başlı başına ciddi bir tehdit olan sigara, göz için de önemli riskler taşıyor. Sigara kullanmak; katarakt, glokom, diyabetik retinopati ve makula dejenarasyonu gibi rahatsızlıkların oluşumunda, en önemli önlenebilir faktörlerin başında geliyor” diyor. Bunun yanı sıra güneş gözlüğü kullanımıyla da tam koruma sağlanması gerektiğini dile getiren Op. Dr. Tülay Arıcı, “Güneş ışınları her ne kadar cildimiz için faydalı olsa da yoğun olarak ultraviyole ışınlarına maruz kalmak ciddi problemlere yol açabiliyor. Doğru güneş gözlüğü kullanımı ile bu risk faktörünü elimine etmek mümkün. İş yerinde veya evde manuel işler yaparken gözün toz parçacıklarına maruz kalmasını önleyebileceğiniz emniyet gözlükleri de bir diğer koruyucu önlem olarak öne çıkıyor” diyor.
Düzenli Muayeneler İle Göz Rahatsızlıklarının Önüne Geçin
Dönüşen ve değişen teknolojiyle birlikte hayatımızın hemen hemen her anına giren dijital ekranlar da göz sağlığını tehdit eden unsurlar arasında yer alıyor. Göz kuruluğu ve göz bulanıklığı gibi sonuçlar doğuran dijital ekranların, belirli bir mesafeden kullanılmasının önemine dikkat çeken Op. Dr. Tülay Arıcı, “Dijital ekran kullanımı da gözler üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşmasına sebep olan etkenler arasında. Ekranlara bakarken belirli bir mesafenin kullanılması, dinlendirici gözlük kullanımı ve ekranlara bakarken geçirilen zamanın kontrol altında tutulması, göz sağlığına olumlu katkılar sağlıyor. Hayatın her noktasında gözlerimizi tehdit edebilecek riskler ile mücadele etmenin en temel yöntemi ise düzenli göz muayenesidir. Ancak düzenli olarak gerçekleştirilen göz muayeneleri sayesinde konulacak erken teşhis ve doğru yönlendirmeler, körlüğe varabilecek sonuçların oluşmasını engelleyebilir” diyerek sözlerini tamamlıyor.