Bebeklerde 'dans eden göz sendromu'na dikkat etmek gerektiğini vurgulayan uzmanlar son yıllarda sıklıkla yaşanan rota virüsünün yarattığı ishalin tehlikeleri de beraberinde getirdiğini ifade ediyorlar. Uzmanlar rota virüsünün yarattığı enfeksiyon sonucu çocuklarda oluşabilecek kalıcı hasarlardan biri olan dans eden göz sendromuna dikkat çekiyorlar.
Rota virüsü dışkıdan ortama temizlik kurallarına uyulmadığı takdirde de insandan insana geçen rota virüsü bebeklerde ve çocuklarda ölüme sebebiyet verecek su kaybına neden olurken çocuklarda gelişebilecek enfeksiyonlarıyla da son yıllarda adını duyduğunuz dans eden göz sendromuna sebep oluyor. Bu hastalık tablosu gözde körlük, şaşılık gibi büyük ve önemli ciddi tehlikelerin kalıcılığını arttırıyor. Rota virüsü çocukca ince bağırsağa yerleşen bir virüs ağır kusma, ishalle kendini gösteren hastalık ilerleyerek çocukça kusma ve ishale bağlı sıvı kayıpları yaşanmasına neden oluyor. Özelikle bu virüsü alan bebekler ve çocuk yaş grupları arasında dikkat edilmesi gereken 4 aylık ve 4 yaş grubunu etkileyen rota virüsü dans eden göz sendromunu bu yaşlarda gözlerde kalıcı hasara yol açtığı belirtiliyor.
Dans eden göz sendromunun belirtileri ise gözbebeğinin istem dışı her yöne hızlı hareketlerle yer değiştirmesi olarak ifade ediliyor çocuklar görmede sürekli bir titreklik ve sallantı hissinin olduğunu belirtiyorlar. Rota virüsünün tedavisiyle hastalık tedavi edilebiliyor fakat ilerleyen fark edilemeyen çocuklarda görme yetisini kaybetme ve şaşılık gibi kalıcı hasarlara sebebiyet verebiliyor. Rota virüsü anne ve baba yani bebekle ilgilenen insanlardan bebeğe geçebilen uzun saatler bulaşıcılığı kaybetmeden üreyebilen bir virüstür. Rota virüsü genelde solunum, dışkıdan ve temas edilen her yerden insana geçmektedir.
Rota virüsü vücutta bulantı, kusma yüksek ateş ve ishalle kendini gösterirken aşırı sıvı kaybı sonucu idrara çıkmama ve gözyaşının akmaması gibi sebeplerle sıvının kaybı anlaşılmaktadır. Sıvı kontrolüyle ishal ve vücudu sıvı takviyesi düzene girebilir fakat bu hastalıkta bazen gelişen menenjit sonucu beyinde doku tutulması gibi olumsuzluklarda yaşanmasıyla dans eden gözler sendromu gibi rahatsızlıklar oluşabiliyor. Bu sendromda gözler istem dışı çok hızlı bir şekilde hem yatay hem de dikey olarak ve arka arkaya olan hızlı hareketler kaotik bir görüntü oluşturmasıyla hastalık tablosu ortay çıkıyor. Bu hareketlilik gözde Opsoklonus adıyla biliniyor. Opsoklonus ataklar uzun ve kısa süren sıklıkta yaşanabiliyor. Çocuk günlük yaşamında gözleri açıkken, uyurken de göz kapakları kapalıyken gerçekleşebiliyor.
Rota virüsü görme sinirlerinde şişkinlik ve ödem yaratarak bebekte ve çocukta şaşılık ve denge bozuklukları yaratabiliyor. Tüm bu bulgular tedavi edilebilirliğiyle dikkat çekerken bulgular hastalığın ilerlemesiyle gözde görmeyi yavaşlatarak körlüğü şaşılığa neden olabiliyor. Bu sebepten göz sağlığı için kontrolleri düzenli yaptırarak bu virüsten kurtulabilir ve önlemler alabilirsiniz.
Kaynak: bebekler.com