Optik Gazete

Bebeklerde Göz Gelişimi

Gündem

Bebekler Doğumdan Hemen Sonra Ne Görebilir?

Bebeklerde Göz Gelişimi

Bebekler Doğumdan Hemen Sonra Ne Görebilir?

Doğumda bebekler yüzlerinden 20/400 veya sekiz ila on inç uzağı görürler. Doğumdan bir hafta sonra kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil görebilirler. Mavi ve moru görebilmeleri biraz daha uzun sürer. Bunun nedeni mavi ışığın daha kısa dalga boylarına sahip olması ve insan retinasında mavi ışık için daha az renk reseptörünün bulunmasıdır. Ayrıca doğumda yalnızca siyah beyaz ve gri tonlarını görürler. Bu durum hızla düzelir.

Yenidoğan Bebeklerin Gözlerine Doktorların Sürdüğü Merhem Nedir ve Ne İşe Yarar?

Eritromisin merhem, doğum kanalındaki bakterilerin neden olduğu bakteriyel enfeksiyonları önlemek amacıyla kullanılır.

Hamile bir kadın bebeğinin gözlerinin/görme yeteneğinin gelişimi için en iyi şansı sağlamak için ne yiyebilir/ne yapabilir?

Doğum öncesi vitaminleri alın. Birçok göz sorununa yol açabilen prematüreliği önlemek için toksinlerden uzak durun.

2-4 Hafta

Bebekler 2-4 Haftalık Dönemde Ne Görebilir? Görmelerinde Neler Değişiyor?

İlk 3 ayda görme keskinliği ve gelişimi önemli ölçüde iyileşir. 6. ayda çocuklar 20/20 görüşe sahip olur ve renklerin tam spektrumuna sahiptir.

Bebeklerin Gözleri İçin Bu Noktada Normal Olan Nedir? Ebeveynler Ne Konuda Endişelenmeli?

Çocuğunuz 3-4 aylık olduğunda takip becerisini kaybetmişse veya gözleri düzgün görmüyorsa mutlaka çocuk göz hekimine muayene olması gerekir.

Bebeklerin Gözleri Neden Mavidir?

Çoğu bebek mavi gözlerle doğar çünkü iristeki koyu pigmentler doğumda tam olarak gelişmemiştir. Zamanla pigmentasyonda artış olur ve bu da nihai göz rengine yol açar.

2-4 Ay

Bir bebek bu noktada ne kadar uzağı görebilir? Çoğu bebeğin bu noktada 20/200 görüşe sahip olduğu söylenir, Bu ne anlama geliyor?

Peki sağlıklı gözler bu aşamada neler yapabilmelidir?

Ebeveynler için bir sorun olabileceğine dair kırmızı alarm olabilecek herhangi bir şey var mı?

6-12 ay

Bir Bebek 6-12 Ay Arasında Hangi Görsel Becerilere Sahip Olmalı?

Çocuğun görmede (nesneleri alma vb.) zorluk çekmesi durumunda ebeveynler çocuğu göz muayenesine götürmeyi düşünmelidir. Ayrıca, ailede yüksek miyopluk (miyopluk) veya prematürelik öyküsü varsa, çocuk bir çocuk göz doktoru tarafından gözlük kontrolü de dahil olmak üzere tam bir göz muayenesinden geçmelidir.

Yakın/Uzak Görme Bozukluğu Bu Yaşta Test Edilebilecek Bir Şey mi? Ebeveynler Endişelenmeli mi?

Yakın görüş her yaşta test edilebilir. Yüksek refraktif kusuru olan çocuklara üç aylıkken ve göz sorunlarına bağlı olarak (doğuştan kataraktları alınmış çocuklar gibi) birkaç haftalıkken gözlük takılabilir.

Bebekler ve televizyonlar/bilgisayar ekranları -- çocuğunuzun günde saatlerce ekran başında kalmasına izin vermek akıllıca olmamasının yanı sıra, küçük bebeklerin televizyon izlemesine izin vermenin potansiyel göz sağlığı veya gelişimsel riskleri var mı?

Hayır, uzun süre televizyon veya bilgisayar izlememek için gözle ilgili sorun teşkil eden bir neden yoktur. Televizyona bu kadar yakın oturmamak için de bir neden yoktur. Çocuklar yetişkinlerden daha yakın nesnelere odaklanma yeteneğine sahiptir, bu yüzden televizyona yakın otururlar. Ayrıca, uzun süre bilgisayar veya televizyon izledikten sonra göz yorgunluğunun nedeni göz kuruluğudur. Bir şeye yoğun bir şekilde baktığımızda gözümüzü çok fazla kırpmayız, bu da göz kuruluğuna neden olur. Bu, gözlerde bulanıklığa ve tahrişe neden olabilir.

Sonuç

Bebek Gözleri/Gelişimi Hakkında Birçok Ebeveynin İnandığını Fark Ettiğiniz Bir Efsane Var Mı?

Birçok ebeveyn gözlük takmanın sizi bağımlı hale getirebileceği mitine inanır. Bu doğru değildir. Birçok durumda, çocukların ambliyopiyi (tembel göz) önlemek ve normal görmeyi geliştirmeleri için en iyi şansı vermek amacıyla gözlük takmaları gerekir. Ayrıca, şaşı çocuklar büyüdükçe şaşı gözlerinin düzelmesi beklenmez. Bu göz sapması olan çocukların er ya da geç bir pediatrik oftalmolog tarafından değerlendirilmesi önemlidir.

Kaynak: www.chla.org

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.