Bazen de alerji veya tahriş söz konusu olabilir. Bazı vakalarda göz damlaları gerekli olurken, bazılarında ise tahriş edici etkenlerden uzak durmak ve göz temizliğine dikkat etmek yeterli olmaktadır.
Bebeklerde Göz Kızarıklığı Neden Olur?
Gözler iltihap kaptığı zaman, göz içindeki damarlar daha belirgin hale gelir ve göz kızarıklığı ve kanlanma oluşur. Bu iltihabın nedeni alerji, tahriş, virüs veya bakteri olabilir.
1) Virüsler Ve Soğuk Algınlığı
Bebeklerde göz kızarıklığı ile birlikte burun akıntısı, yüksek ateş gibi belirtiler de varsa, virüs kaynaklı bir hastalığın söz konusu olma ihtimali yüksektir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar da bebeklerde göz kızarıklığına neden olabilir.
- Bu hastalıklar çok bulaşıcı olduğu için, aile bireylerinden birinden bebeğe kolayca bulaşabilir.
- Sonbahar ve kış mevsimlerinde görülme ihtimali daha yüksektir.
2) Bakteriler
Bebeklerde göz kızarıklığı ile birlikte çok miktarda çapaklanma ve sarı, kalın akıntı söz konusu ise suçlu bakteriler olabilir. Stafilokok, streptokok veya hemofilus bakterileri iltihaba ve bebeklerde göz kızarıklığına yol açabilir.
3) Alerji Ve Tahriş
1 yaş altındaki bebeklerde alerji görülme ihtimali düşüktür. Ancak göz kızarıklığı ile birlikte gözlerde sulanma, kaşıntı, burun akıntısı gibi belirtiler de görülüyorsa sorun alerji olabilir. Bu alerji tozdan, polenden veya sigara dumanından kaynaklanabilir.
Göz Damlaları: Özellikle yenidoğanlara bakterilerden korunması için verilen göz damlaları bazen tahrişe ve bebeklerde göz kızarıklığına yol açabilmektedir.
Klorlu Su: Yüzme havuzlarında bulunan klor da tahrişe ve bebeklerde göz kızarıklığına neden olabilir.
4) Gözyaşı Kanalının Tıkalı Olması
Her beş bebekten biri, gözyaşı kanallarından en az biri kısmen veya tamamen tıkalı olarak doğmaktadır. Çoğu zaman altı ay içerisinde açılmasına rağmen, bu durum süreç içinde iltihap ve bebeklerde göz kızarıklığı ihtimalini artırmaktadır.
5) Yenidoğanda Göz Kızarıklığı
Vajinada bulunan bakteriler, doğum esnasında bebeğe bulaşarak bebeklerde göz kızarıklığına yol açabilmektedir. Bu risk, annenin idrar yolları iltihabı veya cinsel yolla bulaşan bir hastalığı varsa yükselir.
Bebeklerde Göz Kızarıklığı Nasıl Geçer?
Yenidoğanda göz kızarıklığı olduğunda, hemen doktora başvurulmalıdır.
1) Sıcak Uygulama
Virüs kaynaklı göz kızarıklığı bir hafta içerisinde geçecektir. Bu süre içerisinde ılık-sıcak suya batırdığınız bir parça pamukla (gözleri kapalı iken) bebeğinizin gözlerine hafifçe masaj yapabilirsiniz. Göz çevresindeki kalıntıları da yine ıslak pamukla temizleyiniz.
2) Antibiyotik Tedavisi
Bakteri kaynaklı kızarıklıklarda doktorunuz antibiyotik göz damlaları veya yağları önerecektir. Gözleri kapalı iken kirpiğine damlatın, gözlerini açtığında göz içine düşecektir. Damlaların 7 gün boyunca kullanılması gerekli olabilir.
3) Anne Sütü
Doktorlar herhangi bir göz hastalığı söz konusu olduğu zaman gün içerisinde birkaç kez bebeğinizin gözlerine sütünüzden damlatabileceğinizi ifade ediyor. Bu sayede bebeğinizin gözleri temizlenir, iltihap miktarı azalır ve muhtemel iltihaplara karşı bir kalkan oluşur.
4) Temizliğe Dikkat Edin
Bebeğin kıyafetlerinin temiz olması ve dokunan kişilerin önce ellerini güzelce yıkamaları çok önemlidir. Bu sayede bebeğinizi birçok farklı iltihaptan koruyabilirsiniz.
DİKKAT: Özellikle 1 yaşından küçük bebeklerde kesinlikle bal vb. ev tedavileri kullanılamaz.
Kaynak: multiyasam.com