Optik Gazete

Biyonik göz için SGK'dan destek talebi.

Gündem

SGK'nın destek vermesi halinde biyonik göz ameliyatı Türkiye'de uygulanabilecek.


Biyonik göz için SGKdan destek talebi

 

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Özmert, dünyada 90'dan fazla "tavuk karası" olarak bilinen Retinitis Pigmentosa (RP) hastasına uygulanan "Argus II" implant sistemi ameliyatı (Biyonik Göz) için 15 adayın sertifikalarını alarak hazırlıklarını tamamladığını söyledi.

 

Point Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla, yakın zamanda Türkiye'deki RP hastalarına uygulanması planlanan ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi onayı ile CE sertifikası bulunan sistemin tanımı yapıldı.

 

Toplantıda konuşan Özmert, dünyada 90'dan fazla RP hastasının kullandığı sistemin şu anda Almanya, Fransa, Suudi Arabistan, İtalya, İspanya, İsviçre, İngiltere, Hollanda, Amerika ve Kanada'da yetkilendirilen yaklaşık 16 klinikte uygulandığını ifade etti.

 

Türkiye'de Ankara Üniversitesi ile Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin sertifikasyona uygun görüldüğünü dile getiren Özmert, şunları kaydetti:

"Biz ilk hasta taramasını yaklaşık bir ay önce yaptık. Yaklaşık 15 hastamız esasen ameliyata hazır. Biz bu ameliyatta uygulanan vitreoretinal cerrahiyi Türkiye'de ilk uygulayanlardanız. Dolayısıyla bazen bu konuyla ilgili Avrupa'nın üzerinde tecrübemiz var diyebiliyoruz. Zaten bu ameliyat bunun bir parçası. Teknik olarak hem tanı ve tedaviye yönelik olarak merkezlerimiz hazır. Uygun hastalar da seçilmiş durumda. Ancak şu anda fiyat ilk anda ürkütücü boyutta gözüküyor. Ama uzun yıllara uzanan bir hesaplama yapılırsa bu rakam kabul edilebilir bir seviyeye gelebilir. İşin özeti şu anda SGK'nın, devletin desteği önemli. Bu destek yapılırsa burada görülen ülkelerin arasında aylar içerisine katılıp çok vaka ameliyat etmek mümkün olacak."

 

Üniversite hastanesinin kayıtlarında 300 "tavuk karası" hastası bulunduğuna işaret eden Özmert, "Ancak bu ameliyatlar yapıldıkça diğer hastalara da ulaşıp ciddi elemelerden geçirip ameliyata uygun olanları belirlemek lazım. SSK izin verir geri ödeme yapılırsa biz süratle bunları belirleyebiliriz. Ürünü Sağlık Bakanlığı onayladı. Ulusal Bilgi Bankası'na da girdi" diye konuştu.

 

"Sistem tavuk karası hastalarına uygulanabilir"

 

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Göz Kliniği Şefi Doç. Dr. Dilek Güven de retinal protezin özellikle tavuk karası hastalığı nedeniyle görme kaybı olan hastalara uygulanabileceğini aktardı.

Güven, hastalığın, retina tabakasının dış katlarında oluşan bozulmanın zamanla artması nedeniyle körlükle sonuçlandığını belirterek, "Sistem, göz yuvarının içine ve çevresine yerleştirilen bir parça ve gözlük olarak kullanılan ikinci bir aparatla kullanılıyor. Bu gözlüğün ortasındaki dış dünyadan bilgiyi alıyor, kaydediyor, işlemleyici kutuda elektriksel uyarı haline getiriliyor, daha sonra bunu gözlüğün üstündeki antene iletiyor. Antenden gözün iç ve dışındaki bölüme radyo frekanslarıyla hem bu data hem de sistemin çalışması için gerekli enerji iletiliyor" dedi.

 

Göz içindeki 60 elektrodun bilginin nitelik ve niceliğine göre farklı elektrotları uyardığını, oluşan algının da görme siniriyle beyine iletildiğini ifade eden Güven, oluşan görüntünün gölge halinde olduğunu anlattı.

Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda 10 hastada bilgisayar ekranındaki yaklaşık 40 santimetre ebadındaki harfleri, bunlardan 6'sının ise 2 santimetre büyüklüğündekileri görüp, 4 harften oluşan kelimeleri okuyabildiklerini dile getiren Güven, sistemin kişilerin güncel hayatlarını daha kolaylaştırdığına dikkati çekti.

 

"Sistemin SGK kapsamına alınması için başvurular yapıldı"

 

Sağlık Bakanlığının cihazın uygulanabilmesine, satılabilmesine izin verdiğini vurgulayan Güven, "Ancak şimdi en önemli husus bu implantın pahalı olmasıdır. Sadece implantın cerrahi olarak yerleştirilmesi de yeterli olmuyor. Bunun sonrasında bir rehabilitasyon süreci var. Şu an itibariyle Sağlık Bakanlığında SGK ödemesi için bazı başvurular yapılmış. Onların neticeleri bekleniyor. Açıkçası biz de doktorlar olarak bunun olumlu neticelenmesini istiyoruz. Zira ülkemizde yüksek meblağı karşılayabilecek hasta sayısı oldukça azdır diye düşünüyorum" diye konuştu.

 

Güven, sistemin ülkede yaklaşık 25 bin tavuk karası hastasına hitap ettiğini ancak uygulamanın 25 yaş üzerinde, ışığı var yok arasında görebilen ve daha önce belli bir görme algısına sahip olanlara yapılabileceğini sözlerine ekledi.

"Okçuluk hayalimi gerçekleştirebiliyorum"

 

Argus II implantı kullanan RP hastası Jeroen Perk de sosyal hayatının ciddi anlamda değiştiğini ve kendisine güveni geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Okçuluk gibi bir hayalim vardı onu gerçekleştirebiliyorum. Geçen hafta bir konsere gittim. Ben normalde konserlerde arka taraflarda otururdum ama artık ışığı algılayabildiğim için ön tarafta oturdum. Gerçekten heyecan ve mutluluktan ağladım. Gruptakilerin üçünü de sahnede görebildim. Eskiye göre sokaktayken insanların olduğu ortamlarda ışık iyiyse insanları çok daha net seçebiliyorum. Genel hatlarını görebiliyorum. Bu da sosyalleşirken ciddi anlamda etki ediyor."

Bu arada sistemin fiyatının 115 bin avro olduğu ayrıca bu rakama rehabilitasyon ve ameliyat giderlerinin de ekleneceği bildirildi.

 

Toplantıya, Second Sight Uluslararası Satış Müdürü Ian Dunn, Erişçi Elektronik Genel Müdürü Hürol Erişçi, Altı Nokta Körler Vakfı Başkanı Oya Sebük katıldı.

 

Kaynak: trthaber.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.