Akıllı kontak lens ile diyabet teşhisi
Güney Koreli araştırmacılar diyabeti teşhis ve takip edebilecek akıllı bir kontak lens geliştirdi. Yeni teknoloji ile diyabet kaynaklı yaygın bir göz sorunu olan retinopati şikâyetleri de yakından izlenip tedavi edilebilecek.
Aylardır korona virüs ile yatıyor, korona virüs ile kalkıyoruz. Bilimsel çalışmaları takip ederken odağımızda pandemi olsa da pek çok farklı araştırma ivme kaybetmeden devam ediyor.
RETİNOPATİYE ÇARE
Güney Kore Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden (POSTECH) araştırmacılar, diyabet hastalarına odaklandıkları projelerinde giyilebilir sağlık teknolojilerinin gelişmiş bir örneğine imza attı. Diyabeti teşhis edebilecek, hastaların kan şekeri düzeylerini takip edebilecek bir kontak lens ürettiler. Bu lens, diyabet kaynaklı retinopati sorunu yaşayan hastaların durumunu izlemeyi sağlayacak, hastalığın seyrini ve ileriki aşamalara yönelik teşhis ve tedavisini de kolaylaştıracak.
KAN ŞEKERİ DENGELENİYOR
Göz sıvısından gerçek zamanlı glukoz seviyesini ölçen lens, diyabeti teşhis ve takip etmeyi sağlarken ihtiyaç halinde kullanılabilecek, kan şekeri seviyesini düzenleyecek ilacı da içeriyor. Ölçüm sonucuna göre gereken durumlarda lensin içinde bulunan ilaç vücuda zerk ediliyor. Yani sadece bir çift lens vasıtasıyla kan şekeri değerleri düzenli takip edilip stabil tutulabiliyor.
Araştırma ekibi, akıllı lensler için klinik deneylere başladı bile. Önümüzdeki günlerde bu teknolojinin hayatımıza girip girmeyeceğini hep beraber göreceğiz.
PAZAR ÇEŞİTLENİYOR
Giyilebilir teknolojilerde hiç şüphesiz başı akıllı saatler çekiyor. Telefon uygulamalarıyla bağlantılı tıbbi cihaz ve aparatlar da birçok kronik sağlık sorununa çözüm sunuyor. Lens kullanımına yönelik araştırmaların çoğalması pazarın daha da çeşitlenebileceğinin göstergesi.
Kaynak:www.itohaber.com