Optik Gazete

Bu Alışkanlıklar Gözlerinizi Daha Sağlıklı Yapıyor

Gündem

Göz sağlığı problemleri yaşayanlar için doğal çözüm yolları.

Göz sağlığı problemleri için doğal çözümler

Göz sağlığına önem veren herkesin dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Göz sağlığı oldukça önemlidir. Göz sağlığı problemleri yaşayanlar için doğal çözüm yolları.

Gözlük veya lens takmak zorunda kalmanın ötesinde, görme sorunları zaman içinde hayatınızı ciddi şekilde etkileyebilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine göre, görme kaybı yaşam kalitenizi düşürebilir ve depresyon, diyabet ve diğer sağlık sorunları riskinizi artırabilir. Aşağıda bahsettiğimiz günlük alışkanlıkları uygulamak göz sağlığınızı iyileştirmenize ve gelecekte sorun yaşama riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

1. Güneş gözlüğü takın

Gözlerinizi ultraviyole ışınlarına maruz bırakmak zamanla hasara neden olabilir. Amerikan Oftalmoloji Akademisi'ne göre, güneş gözlüğü takmak zararlı UV ışınlarını engelleyerek katarakt, güneş yanığı, göz kanseri ve göz çevresinde büyüme gibi göz hastalıkları riskinizi azaltabilir. Duman veya gri camlı polarize gözlükler güneş ışınlarına karşı en iyi korumayı sağlayabilir ve parlamayı azaltabilir.

2. Ekran molaları verin

Uzun süreli ekran süresi gözlerde kuruluğa, boyun ve omuzlarda ağrıya, bulanık görmeye, baş ağrısına neden olabilir. Amerikan Optometri Derneği, bilgisayar görme sendromunu önlemek için 20-20-20 kuralının kullanılmasını önermektedir. Her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca en az 20 metre uzaktaki bir şeye bakın.

3. Vücudunuzu hareket ettirin

AAO, düzenli egzersizin sağlıklı kan damarlarını desteklemek ve glokom ve diyabetik retinopati gelişme riskinizi azaltmak gibi göz sağlığı yararları sağlayabileceğini bildiriyor. CDC, her hafta en az 150 dakika orta düzeyde aktivite ve kaslarınız için iki gün kuvvet antrenmanı önermektedir. Masanızda otururken gerginliği ve göz yorgunluğunu azaltmak için göz egzersizleri de yapabilirsiniz.

4. Sigara içmeyin

Sigara içmenin sağlığınız için kötü olduğu bilinmektedir. Gıda ve İlaç İdaresi'ne göre, katarakt veya yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarına yakalanma riskinizi de artırabilir. Sigara içenlerin katarakt geliştirme şansı iki ya da üç kat, YBMD riski ise dört kata kadar daha yüksektir. Gelecekteki araştırmalar, sigara içmenin glokom, Graves göz hastalığı, tiroid göz hastalığına da neden olup olmadığını ve diyabetik retinopatinin başlamasını veya ilerlemesini teşvik edip etmediğini belirleyebilir. Sağlığınızı iyileştirmek için bir bırakma planı oluşturun.

5. Dengeli öğünler yiyin

Her gün yediğiniz yiyecekler göz sağlığınızı iyileştirebilir. A, C ve E vitaminleri, beta-karoten, omega-3 yağ asitleri, lutein, zeaksantin ve çinko açısından zengin gıdalar tüketmek hücresel büyümeye yardımcı olabilir, göz dokusu iltihabını azaltabilir ve gözlerinize zarar verebilecek durumları sınırlayabilir.

6. Gözlerinizi ovuşturmaktan kaçının

Gözlerinizi ovuşturma alışkanlığınız varsa, bu durum göz hasarına veya enfeksiyonlara neden olabilir. Kuru gözler ve göz yorgunluğu gözlerinizi ovuşturmak istemenize neden olabilir. Bu da görmede azalma veya bulanıklık, baş ağrısı, iltihaplanma, göz ve ışık hassasiyeti gibi sorunlara yol açabilir. Gözlerinizi ovuşturmak yerine, gözlerinizi temizlemek ve nemli tutmak için göz damlası kullanın. Dürtünüze direnin ve alışkanlığınızı bırakana kadar ellerinizi meşgul edecek başka bir şey bulun.

7. Makyajınızı çıkarın

Uzun bir günün ardından, yatağa girmeden önce en son düşündüğünüz şey göz makyajınızı temizlemek olabilir. Ancak Optometristler Ağı'na göre bunu yapmak göz sağlığınıza fayda sağlar ve blefarit veya göz kapağı iltihabı riskinizi azaltabilir.

Ayrıca, yalnızca gözler için üretilmiş ürünleri kullanmak, makyajınızı sık sık değiştirmek (özellikle bir göz enfeksiyonundan sonra), iç kapaklara göz makyajı yapmamak ve göz makyajınızı asla bir başkasıyla paylaşmamak gibi cildinizi ve gözlerinizi kurtarabilecek iyi makyaj uygulamalarını benimsemelisiniz. Göz makyajı yapmak için fırça veya sünger kullanıyorsanız, bunları düzenli olarak yıkayın.

Kaynak: www.aydinlik.com.tr

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.