Görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak, günlük yaşamlarında birçok zorluğu aşmalarını sağlayacak akıllı telefon “tactiX” görücüye çıkmak için gün sayıyor.
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından dünya çapında düzenlenen Genç Yenilikçiler Yarışması’nda birincilik ödülü alan akıllı telefon, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Uğur Can Bastık ve öğretim görevlisiSelçuk Sırrı Tercan tarafından tasarlandı.
Türkiye Bilişim Derneğince Antalya’da düzenlenen “Bilgi İşlem Merkezleri Yöneticileri Semineri”ne katılan Uğur Can Bastık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda işletim sistemi üzerinde çalıştıklarını, bunun da 3 ay içinde tamamlanacağını bildirdi.
Bastık, ardından donanım aşamasının geleceğini dile getirerek, bunun için kaynak ihtiyacının olduğunu söyledi.
Kaynak sağlamak için bir yandan Turkcell, Intel gibi firmalar, bir yandan da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile görüşerek tekno girişim sermayesi için başvuruda bulunduklarını anlatan Bastık, yurt dışından birçok ülkeden teklif aldıklarını, ancak bu işi Türkiye’de gerçekleştirmek istediklerini ifade etti.
Dünyayı görme engelliler için daha erişilebilir hale getirmeye ve onları da günlük hayatın içine katmayı hedeflediklerini anlatan Bastık, görme engelliler için akıllı telefonu 1,5 yıl içinde piyasaya sunmayı hedeflediklerini de kaydetti.
Görme engelliler için getirilecek kolaylıklar
Telefon Braille tabanlı olacak ancak Braille alfabesine göre daha yakın noktalardan oluştuğu için telefonu kullanan görme engellilerin grafikleri hissedebilme imkanı olacak. Bu da telefonun kameralarıyla fotoğrafı çekilen bir nesnenin şeklinin görme engelli tarafından algılanmasını sağlayacak. Ayrıca görme engelliler bu fotoğraftan nesnenin rengini de öğrenebilecek.
Telefondaki sesli ve dokunmatik navigasyon vasıtasıyla bir yerden başka yere giderken, engelliler başkasının yardımına ihtiyaç duymayacak. TactiX’in module versiyonları, otobüs durakları, metrolar gibi ana yerlere de yerleştirilerek engellilerin sorunlarına çözüm bulunabilecek.
İndoor navigasyon yoluyla AVM’lerde görme engelliler başkalarının yardımına ihtiyaç duymadan gezebilecek.
Görme engelliler akıllı telefonda kitap okuyabilecek, mail atabilecek, internet üzerinde gezinebilecek, gazeteleri dergileri okumanın yanı sıra Facebook, Twitter gibi sosyal uygulamaları da kullanabilecek.
Kaynak: optikhaber.com