Optik Gazete

Bu Yapay Zekalı Gözlük Demans Hastalarına Yardımcı Olacak

Gündem

Yapay zeka gözlükleri düşüşleri önceden tahmin ediyor: Firmalar demans teknolojisi için 1 milyon sterlin kazanmak amacıyla yarışıyor

Yapay zeka gözlükleri düşüşleri önceden tahmin ediyor: Firmalar demans teknolojisi için 1 milyon sterlin kazanmak amacıyla yarışıyor

Longitude ödülü, beş finalistten birine bağımsız yaşam için bir yenilik yaratması için ödül verecek

Kalın plastik çerçeveleri ve geniş kolları ile bu iri gözlükler, 1990'lı yıllardaki bir sinemada dağıtılan 3 boyutlu gözlükleri andırıyor. Bu, 21. yüzyıl bilim ödülleriyle bağdaştırdığınız türden bir teknoloji değil.

Ama onları taktığınızda gerçek dünya yeni bir boyut kazanıyor.

Demans hastalarına yardımcı olmak için tasarlanan gözlük, kullanıcıların gözlerinin önünde, üzerinde nesnelere yönlendirilebilen mavi bir hedefin gezindiği bir ekran sunuyor.

Sistem yalnızca mutfak aletleri gibi eşyaları tanımlamakla kalmıyor, bunların nasıl kullanılacağına dair bilgi de sağlayabiliyor ve yapay zekayı kullanarak önceki etkileşimlerden öğrenebiliyor.

Dahili mikrofon ve hoparlörlere sahip olan gözlük, nesnelerle ilişkili anıları kaydedip oynatabiliyor. Bu sırada İskoç aksanıyla nazik bir kadın sesi, kullanıcıyla etkileşime giriyor.

Bu gözlük projesi demans konusunda verilen ödülün finallerine kalan beş projeden biri. Bu ödül, bu tür rahatsızlıklara sahip insanların bağımsız bir şekilde yaşamalarına yardımcı olmak için tasarlanmış teknolojiye verilen 1 milyon sterlinlik bir ödül.

Cihazın arkasındaki şirketlerden biri olan Animorph'un direktörü Szczepan Orlins, "Gözlüklerin öncelikli amacı sadece etrafınıza bakmanız ve asistanın sizi deneyim boyunca yönlendirmesidir," dedi. "Yani bir bakıma, [bir] telefonu kullanmayı öğrenmeniz gereken arayüzlerin üzerinden atlamaya ve sadece doğal olanaklar üzerine inşa etmeye çalışıyoruz."

Cihazlar henüz yapım aşamasında olsa da (örneğin gözlükler oldukça ağır görünüyor ve klimanın arka plandaki uğultusuyla pek iyi baş edemiyor) beklentiler yüksek.

“Yapay zeka, demans hastalarının aktif ve bağımsız kalmasına yardımcı olmak için heyecan verici fırsatlar sunuyor ve bu sayede mümkün olduğunca uzun süre kendi evlerinde kalabiliyorlar. Teknolojinin gücünden yararlanarak hafızayı geri çağırmayı destekleyebilir ve bireylerin günlük rutinlerini sürdürmelerine yardımcı olabiliriz,” diyor ödülü Innovate UK ile birlikte finanse eden Alzheimer Derneği'nin başkanı Kate Lee.

Beşli, daha önce 1,9 milyon sterlinlik fon paylaşan 24 yarı finalistin arasından seçildi ve beş finalistin her biri geliştirme için ek 300.000 sterlin aldı. 1 milyon sterlinlik ödülü kazanacak olan genel kazananın 2026'nın başlarında açıklanması bekleniyor.

Diğer finalistler arasında farklı giyilebilir cihazların arkasında iki takım yer alıyor. Biri düşmeleri tahmin etmek için futbol sahası sensör teknolojisini kullanırken, diğeri kullanıcıların günlük alışkanlıkları hakkında veri topluyor ve rutinlerini takip ederken onlara eylemlerde bulunmaları için uyarıda bulunuyor. Kullanıcı yanıt vermezse, cihaz bir bakıcıyı uyarabiliyor.

Bir diğer finalist ise, ekranı geleneksel bir telefona benzeyen bir cihaza dönüştüren, görüntülü görüşme ve diğer uygulamaları mümkün kılan bir ev yardım cihazı geliştirdi.

Ayrıca, demans hastasının evine yerleştirilecek, Freeview kutusuna benzeyen, gizlilik temelli bir izleme sistemi oluşturan bir ekip de yarışta.

Cihazı geliştiren Supersense Technologies şirketinin kurucu ortağı ve baş teknoloji sorumlusu Dr. Matt Ash, sistemin kamera veya mikrofon gibi müdahaleci teknolojilere güvenmek yerine, radar kullanarak birden fazla odadaki insanların konumunu ve hareketini izlediğini ve sıra dışı bir şey olduğunda bunu belirlemek için makine öğreniminden (bir tür yapay zeka) yararlandığını söyledi.

Daha sonra akrabalar ve bakıcılarla güven verici SMS güncellemeleri, değişikliklere ilişkin içgörüler veya hatta acil uyarılar paylaşabilir. Ash, "Eğilimlere ve semptomlar ilerledikçe davranışların nasıl değiştiğine bakabiliriz, bu da aile üyelerinin doğru zamanda müdahale etmelerine ve böylece bakım müdahalelerini doğru boyuta getirmelerine olanak tanır," dedi.

Kaynak: www.theguardian.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.