Konfederasyonumuz tarafından; gözlük cam ve çerçevelerde karekod uygulaması sonrası TİTUBB, gerek SGK’da yaşanan sıkıntıların çözüme kavuşturulması ile TİTCK’nun çok yakın bir zamanda Ürün Takip Sistemi uygulamasına geçeceği vb. konularının gündeme geldiği toplantımızı, 16 Eylül Çarşamba günü İstanbul’da bulunan Sirkeci Yaşmak Sultan Hotelinde gerçekleştirmiş bulunuyoruz.
Söz konusu toplantıya Gözlük Cam Üreticileri ve Tedarikçi firmaların temsilcileri ile birlikte teknik personelleri de iştirak etmiş olup, toplantıya katılım sağlayan firmalar da aşağıda sunulmuştur.
- Akay Optik Sanayi Ve Ticaret A.Ş.,
- Aklens Optik San. Tic. A.Ş.,
- Ant Optik Dış Ticaret Ve Sanayi Limited Şirketi,
- Beta Optik Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.,
- Hoya Türkiye,
- Girişim Optik Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.,
- Hazel Optik Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.,
- İşbir Optik Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.,
- Opak Optik Optik Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.,
- Merve Optik Gözlük Camı A.Ş. ,
- Turkuaz General Optik San. Tic. Şti.,
- Net Optik San. Tic. Şti.,
- Opticon Optik San. Tic. Şti.,
- Sar Optik Cam Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi,
- Say Optik San. Tic. Şti ve
- Campa Optik San. Tic. Şti.
Firmalarının hazır bulunduğu istişare toplantısına Genel Sekreterimiz Sayın İlker Ayaz’ın yaptığı açılış konuşmasından sonra aşağıdaki gündem ile başlandı.
Üretici/tedarikci firmalar tarafından UBB yapılan kayıtlarda cam dioptiri değeri yerine grup olarak yazılması sebebiyle SGK E-Reçete uygulamasında ve kontrollerde sıkıntı yaşandığını, TİTUBB kaydı yapılan gözlük camlarında “Etiket Adı“ yada “Referans Kodu (Katalog) “yerine yazılabiliyorsa dioptri (stok camlarda), RX ve/veya Multifokal gözlük camlarında ise dioptri değeri üzerinden grup olarak (2/2, 2/4 vb) yazılması gerektiği konusunda gerekli bilgi paylaşımı sağlandı.
SGK SUT kodlarının muhakkak günümüz şartlarına göre güncellenmesi yapılması için bir çalışma yapılabileceği, bu konu hakkında da Kurum görüşmelerinde referans edilerek planlanması gerektiği bilgi birlikteliği oluştu.
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 2016 yılı ikinci yarıyılında uygulamaya girecek olan ÜTS (Ürün Takip Sistemi) hakkında daha önceden yapılan çalıştay dosyası katılımcılar ile paylaşılarak uygulama ve oluşabilecek sorunlar hakkında görüş ve düşünceler paylaşıldı.
Üretici/Tedarikçi firmalar tarafından satışı yapılan gözlük camlarının yetkisiz kişi veya kuruluşlara satılmaması gerektiği, tarafımızca bunların tesbit edildiğini bu konu hakkında da firmaların gereken hassasiyetleri göstermeleri talebinde bulunuldu.
Hekim çalışması yapan üretici/tedarikçi firmalara T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı tarafından 81 İl Sağlık Müdürlükleri aracılığı ile Göz Hastalıkları Uzmanlarına tebliğ edilen yazıda “ ...optik ürün reçetelerinde marka, model veya logo bulunamayacağı...” bilgisi de katılımcı paydaşlarımız ile paylaşıldı, bu tür durumlarda ise Konfederasyonumuz ile iletişim kurulması istendi.
Konfederasyonumuz tarafından düzenlenen bu istişare toplantısı sonuç raporu gerek TİTUBB, gerekse SGK ile ayrı ayrı paylaşılarak, tarafların ve üretici/tedarikçi paydaşlarımızın da katılabileceği bir çalıştay yapılarak, mesleki ve sektörel sorunların çözümü sağlanması gerektiği ifade edildi.
Konfederasyonumuzca düzenlenen toplantıya zaman ayırarak katılan değerli cam üretici/tedarikçi firma temsilcilerine Yönetim Kurulumuzca ayrı ayrı teşekkür ederiz.
Kaynak: gok.org.tr