Optik Gazete

Çocuklarda Göz Kapağı Düşüklüğü Nedenleri

Gündem

Son yıllarda çocukların göz kapak düşüklüğü problemi gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Çocuk sağlığı başta olmak üzere göz üzerine uzmanlık yapmış olan doktorlar, son zamanlarda bu hastalığın gittikçe arttığını ve kesinlik dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamaktadırlar.

Çocuklar ister çok küçük isterlerse orta yaşlarda olsunlar göz kapaklarının iç dış tabakalarında kaymalar, kirpik dönmeleri ve birçok gözü rahatsız edecek fonksiyonel bozukluklara neden olabilecek problemler yaşatmaktadır.
Gözü rahatsız eden dış unsurların başında göz kapağı düşüklüğü gelmektedir. Temel neden olarak göz kapaklarına ait kas sisteminin yetersizliği, genetik bozukluk ve geçirilen göz ameliyatları belirtilmektedir.

Doğuştan gelmekte olan göz kapağı açamama hastalığı direk olarak kaslarla alakalı bir durumdur. Ortalama olarak on bin yeni doğan bebekten birinde karşılaşılmaktadır. Sadece üst kapağın düşük olması çok ciddi problemleri beraberinde getirmektedir. Dış görünüş olarak doğuştan gelen bir değişim olsa da gözün karanlıkta kalması tembellik yaratacak ve daha ileri durumlarda göz kaybına yol açacaktır. Böyle bir durumda, acil bir şekilde bu problem çözülmelidir. Eğer aşağı göz kapında bir düşüklük söz konusuyla, daha temkinli davranmak daha avantajlı olacaktır. 

Bu tarz hastalıkların en bariz nedeni olan kas hastalıkları, alanında uzman hekimlerce tedavi edilebilir. İki taraflı olarak netleşmiş olan çocuklarda göz kapağı düşüklüğü sorunu daha ciddi bit problem olduğundan daha fazla incelikle araştırılmalı ve ona göre hareket edilmesi gerekmektedir.
 

Çocuklarda Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi Nasıl Uygulanmaktadır?

Göz kapağı düşüklüğü tedavisi cerrahi işlem gerektirmektedir. Kasların aşırı zayıf olması muhakkak bir operasyon ihtiyacı gerektirecektir. Cerrahi müdahale yapılmasına karar verildiğinde çok dikkatli olunması gerekmektedir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar alabilme şansınız oldukça yüksek olacaktır. Sonuçların kaliteli ve düzgün olması için ameliyat ortamı ve cerrahın gerçekten işinin piri olması gerekmektedir. Son derece hassas bir ameliyat olması beceri ve kalite gerektirmektedir.

İlk olarak kasların ne derece faaliyette oldukları tespit edilir. Eğer kasların belli bölümü çalışır halde ve devam edebilirse sadece kuvvetlendirici müdahalelerde bulunulur. Bu adıma levator denilmektedir. Ancak hiçbir kas kullanım halinde değilse bu noktada en baştan sona geliştirilen bir metot uygulanması gerekmektedir. Güçsüz kaslar devre dışı bırakılarak ayak ve diğer bölgelerden alınan hassas dokular göz kapağına yerleştirilmektedir. Dikişlere dikkat edilmesi hayati önem taşımaktadır. Özen gösterilmesi halinde dikişler sökülmeden bile kendileri eriyebilmektedir. Çocuklarda anestezi yapılması durumunda sonuçları hakkında net bir bilgi söylenilemez. Değişik tepkiler gözlemlene bilir.
Sinir felci durumları da rahatsızlık sırasında çok fazla denk gelmektedir. Altın plak adı verilen yöntemlerle göz kapakların altına yerleştirilir ve atılan adımlara göre hareket edilmektedir. Çocuk sağlığı alt üst etme potansiyeli olan göz kapağı düşüklüğü hemen tedavi edilmezse ileride daha büyük problemler yaşamaya devam edecektir.

Kaynak: Necibe.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.