Optik Gazete

Daha İyi Görebilmek İçin Kontak Lensin Kullanımı ve Önemi

Gündem

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, daha iyi görebilmek için kontak lens önerisinde bulundu.

 Kontak lensin göz kırma kusurlarını düzeltmek için gözlüğe alternatif olarak geliştirilmiş ince saydam bir mercek olduğunu söyleyen Op. Dr. Şeyda Atabay, "Göz ön yüzeyindeki kornea tabakasının yüzeyine yerleştirilir. Bu sayede gözdeki kırma kusurları tedavi edilebilmektedir. Kontak lensler miyopi, astigmatizma, hipermetropi tedavilerinde kullanılırken son yıllarda presbiyopi yani yakın görme bozuklukları tedavilerinde de kullanılmaktadır. Yakın görme tedavisinde kullanılan kontak lensler multifokal kontak lens olarak adlandırılmaktadır. Keratokonus adı verilen kornea hastalığında ise özel kontak lensler kullanılmaktadır" diye konuştu.


Kırma kusuru olan veya olmayan durumlarda da daha iyi ve güzel gözükmek amacıyla renkli lensler kullanıldığını anlatan Op. Dr. Şeyda Atabay, "Kontak lensler her ne amaçla kullanılırsa kullanılsın mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Doktor kontrolü olmadan bilinçsizce temin edilen kontak lensler göz kaybına bile varabilecek sorunlar oluşturabilmektedir. Kontak lens numarası gözlük numarasından farklı özellikler içerir. Her insanda farklı olabilen çap ve temel eğrilik ölçülmeden bilinmeden kullanılan lensler gözde bası belirtilerine ve çiziklere neden olabilmektedir. Ayrıca kontak lens numarası her zaman gözlük numarasına eşit değildir. Numaranın özelliklerine göre gözlük numarasından farklılıklar gösterebilmektedir. Bu tüm numaralara göre farklılık gösterir. Yani lens numarası gözlük numarasından bir derece düşük olur düşüncesi yanlıştır ve bu ayarlama göz doktorlarınca yapılmalıdır" diye konuştu.

Kontak lens kullanırken öncelikle dikkat edilmesi gereken konunun hijyen olduğunu vurgulayan Op. Dr. Şeyda Atabay, "Temiz ortamlarda kullanılmayan ve dikkat edilmeyen lens kullanımları gözde ciddi enfeksiyonlara, geri dönüşü olmayan ülserlere sebep olabilmektedir.

Kontak lens çeşitleri özelliklerine göre günlük, haftalık, aylık veya yıllık olabilmektedir. Bazı lensler üretilen firmalarca veya lensi satan kurumlarca 1 hafta boyunca hatta bir ay boyunca gözde kalabilir denilmektedir. Bir göz doktoru olarak böyle bir uygulamanın göz sağlığı açısından çok sakıncalı olduğunu belirtmek isterim. Ve çok özel durumlarda ancak 1 gece gözde bırakılabileceği ancak mümkün olduğunca her gece yatmadan önce kontak lensleri çıkarmalarını şiddetle tavsiye etmekteyim. Doktor kontrolünde, kurallara uygun temiz kullanım ile günlük yaşamda çok rahatlık sağlamaktadır." şeklinde konuştu.

Kaynak: hedefhalk.com
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.