Tüm dünya çapında yapılan çeşitli araştırmalar bilgisayar kullanımının, okul öncesi çocukların ileriki yaşlarındaki başarısını arttırdığını söylüyor. Ancak bu durum çoğu zaman yanlış anlaşılabiliyor ve bilgisayar kullanımı konusunda aşırıya kaçılabiliyor. Çocukların uzun saatler boyunca bilgisayar başında Oyunlar oynaması ise zararlı mavi ışığa maruz kalmanın ve ergonomik problemlerin yanı sıra çeşitli göz problemlerini de beraberinde getiriyor. Bu ışık ekranları, tüm dijital cihazlarda bulunurken gözler için de ciddi bir risk sebebidir.
Aşırı bilgisayar kullanımı miyopinin artışını hızlandırıyor
Halk arasında bir kısım, bilgisayar kullanımının veya oyunların miyopinin ortaya çıkmasında etkisi olduğunu düşünürken, bir kısım da tam tersi görüşünde. Fakat yapılan çalışmalar, tek başına bilgisayar kullanımının miyopinin ortaya çıkmasında anlamlı bir etkisi olmadığını fakat artışını hızlandırdığını gösteriyor. Bu nedenle çocukların bilgisayar başında geçirdiği vakit, belli bir program dahilinde gözlem altında tutulmalıdır.
Çocukların mavi ışığa maruz kalma oranı azaltılmalıdır
Bilgisayar, iPad ve cep telefonları gibi dijital cihazlar insan hayatındaki yerini her geçen gün daha da arttırıyor. Üstelik bu cihazların kullanım yaşı çok küçük oranlara kadar düşmüş durumda. Dijital cihazları çocukların hayatından tamamen çıkarmak mümkün olmuyor. Fakat gözlük kullanan çocukların gözlük camlarını mavi filtreli bir camla değiştirmek sorunun çözümüne yardımcı olacaktır. Gözlük takma gerekliliği olmayan çocuklara ise dijital ekranlar karşısında kullanılmak üzere UV ve mavi ışık filtresi olan dinlendirici bir gözlük alımı faydalı olabilir. Bu camlar çok hafif renklere sahip olmakla birlikte her türlü aktivite sırasında da kullanılabilir. Ayrıca özel olarak dizayn edilen antirefle kaplamalı camlar da mavi ışıktan koruma özelliği taşır.
Bilgisayar kullanımına bağlı miyopi riski düşürülebilir
Çocukluk döneminde miyopinin oluşmasında en önemli faktör kalıtımsal özelliklerdir. Bazı araştırmalar çocuklukta gözü zorlamanın, özellikle de aşırı bilgisayar kullanımının miyopiyi hızlandırdığını gösteriyor. Uzmanlar da bilgisayar kullanımının Kitap veya gazete okumakla kıyaslandığında ekranlı cihazların gözü daha çok yorduğu konusunda hemfikir. Birtakım çalışmalar ise tek başına bilgisayar kullanmanın veya çok okumanın miyopiyi ortaya çıkarmadığını söylüyor. Fakat eğer çocuğun uygun genetik alt yapısı varsa, normalde baskın olmayan bu genler bilgisayar veya aşırı yoğun yakın çalışma ile aktif hale gelerek miyopi artışını hızlandırabilmektedir.
Çocuklar sık sık bilgisayar başından uzaklaşmalıdır
Bazı basit önlemler çocukları bilgisayarların zararlı etkilerinden koruyabilir. Gözde aşırı yorgunluğu azaltmak için çocukların sık sık bilgisayar başından ayrılması bu önlemlerden biridir. Ayrıca çocuklar her 20 dakikada bir 5 metre ve ilerisine en az 10 saniye bakmalı, daha sonra bilgisayar kullanımına devam etmelidir. Bu basit egzersiz göz kaslarını dinlendirir ve gözü rahatlatır. Bunların yanı sıra ebeveynler, bilgisayarın, kitaplar, sanat, müzik, tiyatro ve dış ortam aktivitelerin yerini almaması için çaba göstermeli ve bu alanlar konusunda çocukları desteklemelidir. Ayrıca çocukların şiddet içermeyen bilgisayar oyunları seçmesine, kullanacağı programların da konuşma ve öğrenme yeteneğini geliştirici özellikte olmasına dikkat edilmelidir.
Düzenli muayene çok önemli
Çocukların her yıl düzenli göz muayenesi yapılmalı, eğer göz veya görme ile ilgili bir problem varsa uzman desteği alınmalıdır. Aksi durumda gözde kayma, sık göz kırpma, kaşınma, kırmızı göz, yan bakma, okurken çabuk yorulma, satır atlama, bulanık görme gibi problemler yaşanabilir.
Bilgisayar kullanmak çocukların yaşamının ve eğitiminin ayrılmaz bir parçası. Bu nedenle doğru kullanım ve düzenli göz muayenesine çok fazla özen gösterilmelidir.
Çocukların bilgisayara bağlı sağlık sorunlarını azaltabilmek için bu önerilere dikkat!
Çocuklar bilgisayar kullanırken nötral pozisyonda ve rahat oturuyor olması önemlidir. Bu nedenle;
•Baş boyun üstünde dengeli durmalı,
•Öne ya da arkaya eğilmemeli,
•Bilgisayar ekranı göz seviyesinden 15 derece aşağıda olmalı,
•Sırt düz omuzlar arkaya doğru ama gevşek olmalı,
•Klavye üzerine doğru eğilmemeli,
•Kolların üst kısmı gövdeye yakın ve gevşek olmalı,
•Kolların ön kısmı ise masa üstünde düz durmalı,
•Bilek çok kıvrılmamalı,
•El ve ön kol hemen hemen aynı hizada olmalı,
•Ayaklar yere veya ayak uzatacak bir yer varsa oraya düz olarak basmalı,
•Dizler ise 90 derece açı yapmalıdır.
Kaynak : milliyet.com.tr