30 mikrometre kalınlığındaki metalens’ler optik yakınlaştırma, otomatik odaklama ve görüntü sabitlemeyi gerçekleştirmek için yatay şekilde değişiklikler yapıyor. Bu teknoloji, ileride gözlük, kamera, cep telefonu, artırılmış ve sanal gerçeklik cihazları gibi çeşitli optik sistemlerdeki hantal lens sistemlerinin yerini alabilir.
Yapılan araştırma Science Advances adlı açık erişimli dergide yayımlandı. Optics Express adlı dergide yayımlanan başka bir makalede ise araştırmacılar, metalenslerin tasarımını ve üretimini anlatıyor. Bu teknoloji, iki endüstriyi birleştirmeyi mümkün kılıyor; yarı iletken imalatı ve lens üretimi. Yani bilgisayar çipi yapımında kullanılan teknoloji, lens gibi optik bileşenlerin yapımında da kullanılacak.
İnsan Gözü Lensini ve Kirpiksi Kasları Taklit Etmek
İnsan gözünde lens, lensi uzatan ya da bastıran kirpiksi kaslarla çevrilidir. Kirpiksi kaslar odak uzaklığını ayarlamak için lensin şeklini değiştirir. Bu özelliği taklit etmek isteyen araştırmacılar metalens’i ince, şeffaf, elektrik geçirmeyen esneyebilir bir aktüatöre (yapay kas) yapıştırdı. Araştırmacıların bir sonraki hedefi, lensin işlevselliğini artırıp lensi kontrol etmek için gereken voltajı azaltmaya çalışmak.
Kaynak: Dunyahalleri.com