Optik Gazete

Fotofobi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Gündem

Güneşli günler ve parlak ışıklar karanlık bir odada saklanma isteği uyandırıyor mu? Fotofobi veya ışığa duyarlılık yaşıyor olabilirsiniz.

Güneşli günler ve parlak ışıklar karanlık bir odada saklanma isteği uyandırıyor mu? Fotofobi veya ışığa duyarlılık yaşıyor olabilirsiniz. Fotofobi, parlak ışıklara maruz kaldığınızda göz ağrısına, rahatsızlığa ve gözlerin kısılmasına neden olabilir. Neyse ki göz doktorunuz konforunuzu artıracak tedaviler ve stratejiler önerebilir.

Fotofobiye ne sebep olur?

Fotofobinin aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok nedeni vardır:

  • Açık Renkli Gözler. Mavi, yeşil veya ela gözlü kişilerin gözlerinde daha az melanin bulunması nedeniyle ışığa duyarlılık daha fazla ortaya çıkabilir. Gözünüze rengini veren pigment olan melanin, gözlerinizi UV ışınlarından korumaya yardımcı olur. Kahverengi gözlü kişilerde daha fazla melanin bulunurken, açık renkli gözlü kişilerde daha az melanin bulunur.

  • Baş ağrısı ve Migren. Baş ağrınız veya migreniniz olduğunda ışığa karşı alışılmadık derecede duyarlı olduğunuzu fark edebilirsiniz. Amerikan Oftalmoloji Akademisi'ne (AAO) göre, baş ağrılı fotofobi özellikle yaygındır ve migren hastalarının yaklaşık %80'ini etkilemektedir. Parlak ışıklar da migreni tetikleyebilir.
  • Enflamasyon. İrisin (gözün renkli kısmı), korneanın (iris ve gözbebeğinin üzerindeki şeffaf doku) veya skleranın (gözün beyaz kısmı) iltihaplanması fotofobiye neden olabilir.
  • Albinizm. Albinizmli kişilerin vücutlarında çok daha az melanin bulunur; bu da saç, cilt ve göz rengini etkiler ve fotofobide rol oynayabilir.

  • Kuru gözler. Kaşıntı, yanma ve kızarıklık göz kuruluğunuz olduğu anlamına gelebilir. Bu yaygın göz rahatsızlığı aynı zamanda ışığa duyarlılığınızı da artırır. 2016 yılında Review of Ophthalmology dergisinde yayınlanan bir çalışmada, kuru gözlü gazilerin yüzde yetmiş beşi ışığa karşı ağrı hassasiyeti bildirmiştir.
  • Korneal aşınma. Aydınlık ortamlarda gözlerinizi açmakta zorluk yaşamanızın nedeni korneanızdaki ağrılı bir yara olabilir.
  • Blefarospazm. Göz kapağının istemsiz seğirmesine veya göz kırpmasına neden olan bir durum olan blefarospazm, ışık hassasiyetini artırabilir.

  • Kafa travması. Beyin sarsıntısı veya başka bir kafa travmasından sonra ışığa karşı daha duyarlı olabilirsiniz.
  • Göz Hastalıkları ve Durumları. Fotofobi, retinitis pigmentoza, üveit, korneal nöropati, optik nörit, vitrit ve papilödem gibi çeşitli göz hastalıklarının ve durumlarının bir belirtisi olabilir.
  • Diğer Nedenler. Menenjit, yorgunluk, depresyon, anksiyete, iltihabi bağırsak hastalığı, psikiyatrik bozukluklar, hipofiz tümörleri, fibromiyalji, kızamık ve ilaç yan etkileri de ışık hassasiyetinin diğer nedenleri arasındadır.

Fotofobinin Tedavisi

Işığa karşı hassasiyet yaşıyorsanız göz doktorunuza bildirin. Göz doktorunuz belirtilerinizden bir göz probleminin mi yoksa başka bir rahatsızlığın mı sorumlu olduğunu belirlemesine yardımcı olacak kapsamlı bir göz muayenesi yapacaktır. Göz doktorunuz tıbbi bir durumdan şüphelenirse tedavi için uygun uzmana yönlendirileceksiniz.

Göz rahatsızlıklarını ve altta yatan sağlık sorunlarını tedavi etmek fotofobinizi iyileştirebilir. Örneğin, eğer blefarospazmınız varsa, Botox enjeksiyonları göz kapaklarınızın seğirmesini durdurabilir ve parlak ışıklı ortamlarda konforunuzu artırabilir. Korneanın iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir durum olan keratitiniz varsa, suni gözyaşı veya reçeteli antibiyotik, antifungal veya antiviral göz damlaları faydalı olabilir.

Fotofobi sizin için kronik bir sorunsa bu stratejiler aydınlık ortamlarda vakit geçirmeyi daha rahat hale getirebilir:

  • Güneş gözlüğü takmak. Polarize güneş gözlükleri yatay ışığı filtreleyerek göz konforunu artırır. Göz doktorunuzdan alacağınız güneş gözlükleri aynı zamanda katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonuna neden olabilecek UV ışığını da filtreleyecektir. Yanınızda güneş gözlüğü taşımak istemiyorsanız, aydınlık koşullarda koyulaşan, loş koşullarda ise rengi açılan Transitions gözlük veya kontak lensler iyi bir seçenek olabilir. Utah Üniversitesi'nde oftalmoloji ve nöroloji profesörü Kathleen Digre'ye göre, kapalı mekanlarda güneş gözlüğü takmak cazip gelse de bu kötü bir fikir. AAO'ya kapalı mekanlarda koyu renkli gözlük takmanın aslında ışığa duyarlılığınızı artırabileceğini söyledi.

  • Şapkanızı Unutmayın. Güneşi gözlerinizden uzak tutmak için siperlikli bir şapka takın.
  • Göz Damlası kullanın. Kayganlaştırıcı göz damlaları gözlerinizi nemli tutar ve fotofobi semptomlarını azaltabilir.
  • Loş Tutun. Çok parlak ışıklarda dimmer kullanın. Mümkünse floresan ışıklardan kaçının. Eğer yapamıyorsanız göz doktorunuza özel gözlük camlarını sorun. Gül renkli FL-41 lensler ışıkların tetiklediği migreni azaltabilirken, mavi bloke eden lensler de ışık hassasiyetini azaltabilir. Mavi bloke eden kontak lensler de mevcuttur.
  • Kapatın. Telefonların ve dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve televizyonlar gibi diğer cihazların parlaklık ayarlarını yapın.

Karanlıkta olmaktan sıkıldınız mı? Fotofobi semptomlarınız konusunda size yardımcı olacak Göz doktorunuza en kısa zamanda randevu almayı ihmal etmeyin.

Kaynak: www.myclearsight.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.