Hastalığın çocukluk dönemlerinde kendini belle etmediğini, ancak ilerleyen yaşlarda semptomlar meydana geldiğini kaydeden uzmanlar, hastalığın çoğunlukla gece görmede azalma, periferik görmede kayıplar ile ortaya çıktığını, çok daha ileri dönemde görmeyi ileri derecede bozabildiğini söyledi.
Hastalığın şiddetinin kişiye göre değiştiğini ifade eden uzmanlar, kimi zaman çok sınırlı kalırken bazı hastalarda ise tüm retina yayılan pigmenterde değişiklikler gözlendiğini, ileri düzeylerde görme sinirinde de fonksiyonel bozukluklara sebep olabileceğini ifade etti.
Görmede sorun tarifleyen hastanın göz dibi muayenesi ile kolayca tanı konulabileceğini bildiren uzmanlar, görme kaybının ani olmadığını, yavaş yavaş ortaya çıktığını, genelde ilerleyici olduğunu belirtti.
Göz Hastalıkları uzmanları, hastalıktan korunmak için çok fazla seçenek olmadığını ifade ederek, “Hastalığın tedavisinde maalesef yapılabilecek çok fazla şey yoktur. Yapabileceğimiz tek şey ailede böyle bir hastalığın hikayesi var ise uyarılarda bulunulabilir. Böyle bir hastalık sahibi olan kişiye ise evlilik, çocuk sahibi olma konularında bilgilendirilebilir ve görme işlevi yetersizliği nedeniyle uygun işe yönlendirme yardımlarında bulunulabilir” ifadelerini kullandı.
Kaynak : sakaryamanset.com