Optik Gazete

Giyilebilir devrimi başlıyor!

Gündem

Bu yılın en büyük teknolojik trendlerinden biri giyilebilir teknoloji.

 

Giyilebilir devrimi nihayet başlıyor

Bu yılın en büyük teknolojik trendlerinden biri giyilebilir teknoloji. Egzersiz bileklikleri, akıllı saatler, sanal gerçeklik başlıkları derken, yepyeni bir akım ortaya çıktı. Peki, dünya, giyilebilir teknoloji çağına girmeye hazır mı?

 

Kulağa yeni gelse de, insanlar yüzlerce yıldır teknolojiyi giyiyor. Bir zamanlar, bildiğimiz gözlükler çok yeni bir teknolojiydi. Intel için çalışan antropolog Genevieve Bell "İlk gözlükleri takan insanlar, 'acaba görmemeleri gereken bir şey mi görüyorlar' şüphesi ile büyük kavgaların çıkmasına sebep oldu." diyerek Google Glass taktığı için Amerika'da darp edilen insanların pek de yeni bir olgu olmadığını vurguluyor. Birkaç yıllık denemenin ardından artık giyilebilir cihazlar da, kullanıcılar da buna hazır. Android Wear'ı geliştiren Google ve nihayet akıllı saatini piyasaya sürecek Apple da benzer düşünüyor olmalı.

 

Android Wear, LG G Watch R, Motorola Moto 360, Sony SmartWatch 3, Samsung Gear Live ve Asus ZenWatch gibi giyilebilir cihazlara akıllı telefon benzeri yetenekler kazandıran bir işletim sistemi uzantısı.
Android Wear ile çalışan cihazlar, br başka giyilebilir cihaz efsanesi akıllı gözlük Google Glass gibi GPS üzerinden yol tarifi yapabiliyor, yazılı mesajları ve bildirimleri gösterebiliyor; sesle kontrol edilebiliyor. Onlarla, restoran rezervasyonları gerçekleştirebilir, ajandanıza yeni etkinlikler ekleyebilir ve Bluetooth ile bağlandığınız telefon üzerinden değiştirilen ya da pil ihtiyacı yıllarla ölçülen aksesuarlar. Bu iş üstüne çok çalışılmazı gerekiyor ve bu ürün gamının yükselişi aylık pil ömürlerine ulaşılmasına bağlı.


Günümüzdeki çoğu giyilebilir teknoloji, halihazırda var olan bir cihazı 'akıllı' kılmakla yetindi. Bu, her ne kadar adaptasyonun sağlanmasında iyi bir rol oynasa da, teknolojiyi sınırlı kılıyor. Tüm akıllı cihazların dokunmatik ekranlı olması gerektiği gibi bir kalıbın içine girilmemesi gerekiyor. Bu cihazlar için ses tabanlı arayüzler, tahmin edilenden çok daha önemli hale kaçınılmaz olarak gelecek.


MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) araştırmacıları, yakın geçmişte SuperShoes adı verilen bir çift ayakkabı keçesi geliştirdi. Navigasyon uygulaması ile hangi yöne gitmeniz gerektiğini algılıyor ve dönmeniz gereken yöndeki keçe titreyerek uyarıyor. RunSafer ise akıllı koşu ayakkabısı içine yerleştirdiği biyomekanik algılayıcılar ile veri topluyor ve sakatlıkların engellenmesinde etkin rol oynuyor.



Alman Fraunhofer Enstitüsü, geçtiğimiz yıl Intel'in yardımı ile bisikletçiler için akıllı bir ceket geliştirmeyi başardı. Bisikletçi yavaşladığında, ceket kırmızı ışık saçıyor, hızlandığında ise beyaz. Tüm bunlar, halihazırda kullandığımız objeleri alıp, bunlara akıllı özellikler eklemekten ibaret olan giyilebilir teknolojiler. Giyilebilir teknolojilerin, başlı başına bir işlevi olan diğer popüler eşyalara ve nesnelere, bu denli iyi uyum sağlaması, nereden bakarsak bakalım son derece umut verici bir gelişme.


Simon Benson, Sony için çalışıyor ve görevi Sony'nin Oculus Rift rakibi yeni sanal gerçeklik başlığı Project Morpheus'un gelişim sürecini yönetmek.


"Üzerimde kalp ritmimi ölçen bir tişört veya bileklik var ve bir çeşit sanal gerçeklik -oyun- dünyasındayım..." diyen Benson, "Bu algılayıcı son zamanlarda pek iyi uyumadığımı tespit ediyor ve sanal gerçeklik başlığımla oynadığım rol yapma oyununda bir hana girdiğimde, hancı bana 'Uykusuz görünüyorsunuz, sanırım bu geceyi geçirecek bir odaya ihtiyacınız var' diyor. Gelecekte, insanlığınızı oyuna taşıyabileceksiniz ve oyunlar sizinle daha bir 'insan seviyesinde' etkileşime geçecek." şeklinde devam ediyor.

 

Benson'ın fikri, Netflix'in Fitbit bileklikle yaptığı deneysel uygulamada hayat buldu. İzleyici uykuya daldığında, bileklik bunu alıcıya bildiriyor ve film veya TV programı otomatik olarak duruyor.


Giyilebilir teknoloji çok egzersiz odaklı olursa, bu inanılmaz potansiyele yazık olur. Başarılması gereken, insan vücudundan elde edilen biyometrik verilerin, hayatlarımıza dokunarak kullanılması. Bunun en iyi örneklerinden birisi Bionym Nymi bileklik, kalp ritminizden sizi tanıyor. Henüz akıllı lenslere daha uzun zaman olsa da, yeni nesil giyilebilir teknoloji köşeyi dönüp bize ulaşmak üzere ve bu deneyim kullanıcılar için heyecan verici birçok yenilik ve kolaylığın kapısını açacak.

 

Kaynak: aksam.com.tr

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.