Göz Ağrısı veya Tahrişi: 10 Yaygın Sebebi ve Tedavi Yöntemleri
Göz ağrısına, çoğu tamamen tedavi edilebilen çok çeşitli sebepler yol açabilir. İşte bilmeniz gerekenler ve ne zaman doktora başvurmanız gerektiği konusunda ipuçları.
Göz ağrısı yaygın bir durumdur ve birçok insan zaman zaman göz tahrişi yaşar. Semptomlar hafif kaşıntıdan zayıflatıcı ağrıya kadar değişir ve nedenleri gözünüzdeki kirpik kadar basit veya çok daha ciddi bir şey olabilir.
Göz ağrınızın nedenini anlamak, onu tedavi etmenize ve gerekirse tıbbi yardım almanıza yardımcı olabilir. Ağrı evde tedaviyle geçmezse, daha da kötüleşirse veya görme kaybı da eşlik ediyorsa derhal göz doktorunuza başvurmanız önemlidir.
Çoğu durumda göz ağrısı o kadar şiddetli değildir ve kendi kendine düzelir. Bununla birlikte, tedaviden ne bekleyeceğinizi bilebilmeniz için göz ağrınızın olası kaynağını anlamak yine de yararlı olacaktır.
Göz ağrısının 10 yaygın nedeni
Göz tahrişi veya ağrısı birçok şekilde olabilir ve sayısız potansiyel neden vardır. Aşağıda göz ağrısının en yaygın 10 nedenini inceleyeceğiz.
Enfeksiyonlar
Çoğu durumda göz ağrısı ve tahriş viral, mantar veya bakteriyel enfeksiyonun göstergesi olabilir. Cleveland Clinic'e göre konjonktivit veya pembe göz, en yaygın göz enfeksiyonlarından biridir ve genellikle gözünüzü koruyan bir zar olan konjonktivadaki bir virüs veya bakteriden kaynaklanır. Kızarık, yanan ve sulu gözlerin yanı sıra uyurken birikebilecek yoğun akıntı da yaygındır. Hem viral hem de bakteriyel konjonktivit oldukça bulaşıcıdır.
Enfeksiyondan kaynaklanabilecek diğer yaygın göz rahatsızlıkları arasında göz kapaklarını etkileyen blefarit ve korneayı etkileyen keratit yer alır. Bu durumlara küçük tahriş edici maddeler, yağlar veya tıkanmış kanallar neden olabilir, ancak aynı zamanda gözlerinize zarar verebilecek daha ciddi enfeksiyonlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Gözde kalıcı tahriş, kızarıklık, ışığa karşı hassasiyet veya akıntı yaşarsanız hemen tedaviye başvurun.
Alerjiler
Alerjik reaksiyonlar ayrıca gözlerinizin tahriş olmasına, şişmesine, kaşınmasına veya ağrımasına neden olabilir. Amerika Astım ve Alerji Vakfı'na göre alerjiler son derece yaygındır ve birçok insanın polen, toz veya evcil hayvan tüyü gibi havadaki yaygın parçacıklara karşı alerjisi vardır. Bu semptomları yılın belirli zamanlarında yaşama eğilimindeyseniz, yakup otu veya ağaç poleni gibi belirli bir polen türüne alerjiniz olabilir.
AAFA'nın bildirdiğine göre , bazı durumlarda alerjik reaksiyonlar alerjik konjonktivite yol açabilir. Reçetesiz satılan göz damlaları veya salin genellikle etkili bir ilk savunma hattıdır, ancak doktorunuzun reçeteli tedavilerine ihtiyacınız olabilir.
Kontak lens
Kontak lensler genel olarak güvenli olmasına rağmen, kötü temizleme alışkanlıkları veya uygun olmayan hijyen koşulları göz tahrişine ve hatta enfeksiyona neden olabilir. Amerikan Oftalmoloji Akademisi'ne göre, keratit özellikle talimatlara uymayan kontak lens kullanıcıları arasında yaygındır.
Örneğin, lenslerinizle uyumak veya lenslerinizi tavsiye edilenden daha uzun süre takmak, lenslerin uygunsuz şekilde saklanması veya temizlenmemesi gibi sorunlara neden olabilir. Bakteriler, mantarlar, parazitler ve virüsler de lenslerin üzerinde birikerek göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Göz ağrısı dışındaki belirtiler arasında bulanık görme, kızarıklık ve gözünüzde bir şey varmış gibi bir his yer alabilir.
Kirleticiler
Gözleriniz yüzme havuzundaki klordan sigara dumanına ve araba motorlarından çıkan dumanlara kadar çeşitli dış mekan veya iç mekan kirleticilerine tepki verebilir. Semptomlar kişiye ve kirleticinin türüne göre değişebilir; tahriş ve iltihaplanma yaygındır ve bunun sonucunda konjonktivit meydana gelebilir. Araştırmalar, bu kirleticilerin çoğuna uzun süreli maruz kalmanın katarakt, glokom ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi uzun süreli ciddi göz rahatsızlıklarına neden olabileceğini göstermektedir.
Düzenli olarak kötü hava kalitesine maruz kalıyorsanız, kapalı alanda sigara içiyorsanız veya iç mekan havalandırması zayıfsa ve göz tahrişi veya ağrısı yaşıyorsanız, gözlerinizi korumanın yolları hakkında doktorunuzla konuşun.
Yabancı cisimler
Gözler oldukça hassastır ve hızlı göz kapağı refleksleri yabancı cisimleri uzak tutacak şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte, ister kirpiğiniz ister toz parçacığı olsun, küçük tahriş edici maddeler sıklıkla içeri girer. Çoğu durumda bunları göz açıp kapayıncaya kadar uzaklaştırabilir veya temiz, ılık suyla yıkayabilirsiniz.
Ancak gözünüze yabancı bir cisim girerse dikkatli olmalısınız. Gözünüzü ovuşturmak hasara neden olabilir ve metal veya ağaç talaşı gibi keskin yabancı cisimleri çıkarmaya çalışmak tehlikeli olabilir. Basit durulamayla çıkaramıyorsanız hiçbir şeyi kendi başınıza çıkarmaya çalışmayın.
Kuru göz
Bazen göz tahrişi sadece kuru gözlerin bir sonucudur. Bunlar özellikle kışın veya bilgisayar başında çok fazla zaman geçirdiğinizde yaygındır.
Kaşıntılı, yanan veya kaşındırıcı gözlerden rahatsız oluyorsanız, kuru gözler için evde yapabileceğiniz birkaç çözümü deneyin. Örneğin çalışırken bol su içmek, nemlendirici çalıştırmak ve düzenli olarak göz kırpmak rahatlama sağlayabilecek basit alışkanlıklardır. Reçetesiz satılan nemlendirici damlalar da yardımcı olabilir. Bu tedaviler işe yaramıyorsa veya görmenizde değişiklik oluyorsa göz doktorunuza danışın.
Enflamasyon
Gözün çeşitli yerlerinde iltihaplanma meydana gelebilir ve bu genellikle daha ciddi bir durumun işaretidir. Örneğin üveit, gözün genel bir iltihabıdır. İritis , gözün gözbebeği çevresindeki renkli kısmı olan iriste meydana gelen bir üveit türüdür ve optik nörit, beyninize sinyaller ileten optik sinirin iç şişmesidir. Cleveland Clinic'e göre bu koşullar bazen göz yaralanması, enfeksiyon veya inflamatuar hastalıktan kaynaklanır, ancak bazen de belirgin bir sebep olmadan ortaya çıkar.
İltihaplı göz rahatsızlıklarının belirtileri arasında şişlik, kızarıklık, göz ağrısı, bulanık görme, gözde uçuşma ve ışık hassasiyeti sayılabilir. Tedavi edilmediğinde bu durumlar görme kaybına veya glokoma yol açabilir, bu nedenle derhal tedaviye başvurmak önemlidir. Doktor hastalığın türüne göre tedavi önerebilir.
Göze zarar
Elbette göz dokusunun hasar görmesi gözde tahrişe ve ağrıya neden olabilir. Lensinizi veya korneanızı bir şey çizerse bu oldukça acı verici olabilir ve bu, bir ağaç dalı veya makyaj fırçası gibi bariz bir şeyden veya toz gibi daha küçük bir şeyden kaynaklanabilir. Kontak lensler düzgün temizlenmediğinde aşınmalara bile neden olabilir. Enfeksiyonu önlemek ve uygun iyileşmeyi sağlamak için antibiyotik veya kayganlaştırıcı göz damlalarına ihtiyacınız olabilir.
Arpacık
Mayo Clinic'e göre arpacık, göz kapağınızın kenarında oluşan sivilce veya çıbanlara benzer kırmızı şişliklerdir. Genellikle acı vericidirler ancak zararsızdırlar. Arpacıklar küçük bakteriyel enfeksiyonların bir sonucudur ve genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir. Günde birkaç kez göz kapağınıza ılık bir bez tutarak ağrıyı dindirebilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
Sağlık koşulları
Göz ağrınızın nedenini tam olarak belirleyemiyorsanız, bunun nedeni altta yatan bir sağlık sorunu veya başka bir tıbbi neden olabilir. Lyme hastalığı, kızamık, zona veya karaciğer hastalığı gibi durumların tümü gözlerde ortaya çıkabilir ve bazı ciddi glokom türleri ciddi göz ağrısına neden olabilir.
Göz tahrişi veya ağrısına başka belirtiler eşlik ediyorsa veya açık bir neden yoksa doktorunuza başvurmalısınız.
Bu makalede yer alan bilgiler yalnızca eğitim ve bilgilendirme amaçlıdır ve sağlık veya tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Tıbbi bir durum veya sağlık hedefleriyle ilgili sorularınız için daima bir doktora veya başka bir yetkili sağlık uzmanına danışın.
Kaynak: www.cnet.com