Optik Gazete

Göz Damlası Orucu Bozar mı?

Gündem

Göz damlası orucu bozar mı? Sorusuna uzmanlar tarafından verilen yanıt…

Göz damlası orucu bozar mı? sorusu ramazan ayında oruç tutanlar tarafından merak ediliyor. İşte İnternette sıklıkla aratılan konuların başında gelen Göz damlası orucu bozar mı? sorusuna uzmanlar tarafından verilen yanıt…

Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle özellikle göz damlası ve tedavisi konusunda bir açıklama yapan Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Baran Bari İlhan, gözün de bir sürü kronik hastalıklarının olduğunu ifade ederek, bu noktada vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Göz tansiyonu başta olmak üzere tedavi aksadığı zaman geri dönüşümü olmayabilecek kalıcı hasarlar oluşturabilen ciddi hastalıkların olduğunu dile getiren İlhan, "Düzenli tedavi gerektiren ve o dönemi geçiren hastalarda göz damlası kullanıyoruz. Göz damlası bir mililitrenin binde birinin yirmide biridir. Bu damla göze damlatıldığında onun bir kısmı dışarı akıyor, bir kısmı göz içinde emiliyor ve geri kalan kısmı da gözün açıp kapatılması halinde pompalanarak gidiyor. Bu bir mililitrenin yirmide biri olduğu zaman zaten çok az bir şeydir. Bunun bağırsaklara ulaşıp, orada emilip vücuda karışması çok uzun bir yoldur. Zaten oraya kadar gitmesi, hastanın günlük yaşantısında ve ibadetinde bir aksamaya sebep olmuyor " dedi.

Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Dr. Baran Bari İlhan, göz damlasının orucu bozmadığını ifade ederek, bu anlamda vatandaşların oruç ibadetlerini yerine getirirken tedavilerini de aksatmamaları gerektiğini söyledi.

İŞTE DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NIN FETVASI

Konunun uzmanlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz. (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Kâsânî, Bedâî’, II, 98).

Kaynak: www.posta.com.tr

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.