Optik Gazete

Göz Kararması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Gündem

Göz kararması olduğunda kişi o an hareket etmeyi bırakmalı ve kalktığı yere yavaş hareketlerle geri oturmalıdır

Ayağa Kalkınca Göz Kararması Neden Olur?

Göz kararması, birçok insanın günlük yaşantısında sıklıkla yaşadığı şikayetlerden biridir. Göz kararması birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürer. Genelde riskli bir durum olmasa da devamlı tekrarlayan bir olay haline gelmesi halinde bir uzman doktora danışılması gerekir. Göz kararması olduğunda kişi o an hareket etmeyi bırakmalı ve kalktığı yere yavaş hareketlerle geri oturmalıdır. Eğer kişi normal hayatta düzenli hareket etmiyorsa buna dikkat etmelidir. En az bir saat aralıklarla oturduğu yerden kalkıp yürüyüş yapmalıdır. Sadece hareketsizlikle oluşan bir olay değildir.

Açlık, susuzluk, uyku düzensizliği ve hatta tansiyon yükselmesinden de kaynaklanan durumlar da göz kararmasına neden olabilir. Bunun yanında kalp-damar problemleri, postural hipotansiyon, stres ve dehidrasyon da sebebiyet verebilir.

Göz Kararması Belirtileri Nelerdir?

Oturur veya eğik bir pozisyonda olduğumuzda aniden yukarı kalkarken zaman zaman göz kararması, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi durumlar başımıza gelebilir. Bunun en temel sebebi, kan basıncının davranış ve hareketlerimize bağlı olarak kendini dengelemek için değişmesidir. Göz kararması belirtileri diğer semptomlarla ortaya çıkabilir. Bunlar; baş dönmesi, bayılma hissi, bulanık görme, hızlı kalp atışı, bulantı, denge kaybı ve terleme olabilir. Bunlar risk faktörü arasında olmasa da baş dönmesinin altında yatan başka neden anemi ve düşük kan şekeri gibi rahatsızlıklardır. Bunlara karşı hassasiyet gösterip uzman doktora başvurmakta fayda vardır.

Göz kararmasının diğer belirtileri:

  • Tiroit sorunları,
  • Boyun damarlarında daralma,
  • Vitamin ve mineral eksikliği,
  • Yoğun çalışma temposu,
  • Stres,
  • Vücut ısısında meydana gelen ani değişiklikler,
  • Bağışıklığın azalması,
  • Vertigo,
  • Migren.

Göz Kararması Çeşitleri

Göz kararmasıyla birlikte birden fazla tür karşımıza çıkar. Meydana gelen bu türler de göz önünde bulundurulması gerekir. Bunlar nelerdir?

Mide Bulantısı ile Yaşanan Göz Kararması: Bunun nedeni tansiyon ve şeker değerlerinde yükselme ve düşüşlerin olmasıdır. Migrende de görülen baş ağrısı da buna ek olabilir. Bu belirtiler nörolojik bir rahatsızlığın var olduğunu gösterir.

Kulak Çınlaması ile Yaşanan Göz Kararması: Göz kararmasında görülen bir diğer tür de kararmayla birlikte gelişen kulak çınlamasıdır.

Ayağa Kalkınca Yaşanan Göz Kararması: En fazla görülen göz kararması tipidir. Bu durumun temel sebebi, kişinin ani ayağa kalkma hareketi sonucunda bir anda tansiyon düşmesi ve beyne yeterli miktarda kan gitmemesidir. Buna baş dönmesi ve mide bulantısı da eşlik eder.

Göz Kararması ve Kan Basıncı İlişkisi

Göz kararmasının en temel sebebi genellikle kan basıncı olur. Ani bir şekilde veya uzun süre oturulmasından sonra ayağa kalkıldığında kan, bacak bölgelerinde birikir, bu da kan basıncının düşmesine neden olur. Düşük kan basıncı ile beyne yeterli oksijen gitmez ve bu görme kaybına yol açar.

Ayağa Kalkınca Göz Kararması Nasıl Tedavi Edilir?

Herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Genelde geçici bir durum olduğu için endişelenmeyi gerektirmez. Kişi tahlil yaptırdıktan sonra gerekli tedaviler yapılır. Vitamin eksikliği durumunda vitamin takviyesi yapılır. Tansiyon ve şeker değerlerinde bir sorun varsa ona göre beslenme planı hazırlanır veya ilaç tedavisi uygulanır.

Ayağa Kalkınca Göz Kararmasının Önleme Yolları Nelerdir?

Ayağa kalkınca göz kararması normalde endişelenecek bir durum olmasa da günlük hayatımızı sekteye uğratabilir. Biz de bunu önlemek için ani davranışlardan kaçınmalıyız. Ayağa sakin ve yavaşça kalkmalı, su tüketimine dikkat etmeli ve düzenli egzersizler yapmalıyız. Egzersiz vücuttaki kan basıncının dengelenmesinde ve damarların pozisyonunda olumlu etki yarattığı için göz kararmasına yardımcı olur. Sıvı tüketiminde düzen oturtulmazsa sadece göz kararmasıyla karşımıza çıkmaz, ileride oluşan belirtiler de ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Ayrıca yeterli ve doğru alınan besinler de göz kararma belirtilerini ortadan kaldırabilir çünkü kan şekerini ve tansiyonu düzenlenmesinde katkı sağlayan besinler alınır. Bu durumlar dikkate alındığı halde hala belirtiler devam ediyorsa uzman doktorla görüşülmesi gerekir. Göz kararmasına alkol de etki edebilir. Bu yüzden eğer alkol alışkanlığı varsa bunu azaltmak ve hatta tamamen kaçınmakta fayda vardır. Tuzun bedendeki faydalarının farkında olsak da tuz tüketiminde de kontrollü olunmalı. Böylelikle göz kızarmasının önüne geçmiş olunur.

Göz kararmasını önlemek için uzun süre ayakta hareketsiz kalmaktan kaçınmalı ve göz sağlığı için çok iyi bir koruyucu olan c vitamini içerikli sebze ve meyveleri tüketilmelidir. Havucu ve içinde suyun yoğun olarak bulunduğu domates ve salatalıkta beslenme programında bulunmalıdır.

Göz kararmasına engel olmanın bir başka yolu, nikotin ve kahveden elden geldiğince uzak durmaktır. Uzun süre kapalı alanlarda kalmak da oksijen yetersizliğine sebep olabilir. Özellikle mesai aralarında temiz hava alımına özen gösterilmelidir. Buna dikkat ederek dolaşıma katkı sağlanılabilir.

Ani Duruş Değişikliği Sonucunda Geçici Görme Kaybı Neden Olur?

Aynı yerde uzun süre hareketsiz kalındığında aniden ayağa kalkmakla gelişen geçici görme kaybı ve denge sorunu oluşabilir. Bunun nedeni, kan basıncının düşüşünden kaynaklanır. Bu düşüşle kan belli bir yerde toplanır. Beyne giden kan akışının sekteye uğraması ile denge kaybı ve göz kararması oluşur.

Ayağa Kalkınca Göz Kararmasıyla İlgili Sık Sorulan Sorular

AYAĞA KALKINCA GÖZ KARARMASI NASIL GEÇER?

Göz kararmasının birden fazla sebebi vardır. Örnek verirsek, eğer kişinin düzenli bir beslenmesi yoksa beslenme planını düzenlemesi gerekir. Yoğun bir tempoda çalışıyorsa egzersizlere vakit ayırması gerekir. Devamlı kullandığı bir alışkanlığı varsa ondan uzaklaşmak için çaba gösterebilir. Özet olarak, ayağa kalkınca göz kararmasına sebebiyet veren durumlarda iyi hal oluşması için günlük hayatında değişim yapması gerekir.

GÖZ KARARMASI NE EKSİKLİĞİNDEN OLUR?

Göz kararmasının nedeni, çoğunlukta B12 olmak üzere D vitamini ve demir eksikliğinden kaynaklı olabilir.

AYAĞA KALKINCA GÖZ KARARMASI RİSKLİ Mİ?

Genel olarak olağan bir risk faktörü değildir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu durumu tetikleyen şeyleri hayatımızdan çıkarırsak bu problem ortadan kalkar. Aksi halde bu gibi durumlarda basit bir durum da olsa günlük yaşantımızı sekteye uğratabilir. Eğer sağlık planımızı düzene soktuğumuz halde bu semptomlar hala devam ediyorsa kontrole gitmeyi ihmal etmeyin. Medical Park hastaneleri bu hizmeti vermektedir.

GÖZ KARARMASINDA HANGİ DOKTORA GİDİLMELİ?

Başka problemler olmadığı sürece göz doktoruna gidilebilir. Çoğunlukla kişinin böyle bir şikayet için aklına ilk gelen iç hastalıkları ve aile hekimi olur. Yalnız başka problem olma ihtimaline karşılık göz doktoru ya da aile hekimine gittikten sonra başvurduğu doktorunun da önerisiyle İç Hastalıkları, Nöroloji, KBB( Kulak Burun Boğaz) uzmanlarına yönlendirilebilir.

Kaynak: www.medicalpark.com.tr

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.