Optik Gazete

Göz Kaşıntısı Neden Olur? Göz Kaşıntısına Evden 9 Doğal Çözüm

Gündem

Göz kapağında, göz altında ya da direkt gözün içinde meydana gelen kaşınma en sık rastlanan göz rahatsızlıklarındandır. Gözlerde kaşınma, ciddi bir göz hastalığının ilk belirtileri olabileceği gibi stres, hava kirliliği, yorgunluk, mikrobik ve alerjik durumlarının da habercisi olabilir.

Göz Kaşıntısı Neden Olur?
 
Genellikle alerjik nedenlerden dolayı meydana gelen göz kaşıntısı ve sulanması, günlük hayatın etkilenmesine neden olabilir. Göze temas eden alerjenler yüzünden bağışıklık sisteminin tepki vermesi ile gözde kaşınma meydana gelir. Hemen hemen herkeste oluşabilen bu durum, kimi zaman aynı günde geçse de kimi zaman günler hatta aylar bile sürebilir. Uzun süreli rahatsızlıklarda mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır. Göz kaşıntısının diğer nedenleri arasında şunlar yer alır:
  • Mevsimsel alerjiler
  • Sürekli alerjiler
  • Yabancı maddeler
  • Göz kuruluğu
  • Korneanın çizilmesi
  • Göz enfeksiyonu
  • Kontak lensler
  • Hayvan tüyleri
  • Polen
  • Toz ve kirli hava
 
Göz Kaşıntısı, Sulanma ve Yanma Neyin Belirtisi?
 
Çoğu zaman gözde beliren kaşınma, sulanma ve yanma hisleri normal kabul edilse de uzun süreli şikâyetler, ciddi sorunların habercisidir. Hastanın bu durumu birkaç gün takip ettikten sonra hemen bir göz doktoruna muayene olması gerekir. Bu şikâyetler ile doktora başvuran çoğu hastaya ‘Alerjik Konjonktivit’ teşhisi konulur.

Toz, güneş, hayvan tüyleri ve polen gibi alerjenler nedeni ile gelişen bu hastalık teşhis edildikten sonra hemen tedaviye başlanması gerekir. Kaşıntı, kızarıklık, burun akıntısı ve ışığa duyarlılık ile ortaya çıkan Alerjik Konjonktivit, burun tıkanıklığına, hapşırmaya ve salgılarda ciddi bir artmaya neden olabilir. Nadiren de olsa bu hastalığın oluşumunda; parfüm, makyaj malzemesi ve deodorant gibi kimyasallar da rol oynayabilir.

Gözlerde ne sebepten olursa olsun meydana gelen kaşıntı ya da sulanma halinde kesinlikle el ile ovma işleminin yapılmaması önemlidir. Gözde eğer mikrobik bir durum varsa ovma ve kaşıma nedeni ile yayılarak daha büyük sorunlara yol açmasına sebep olur.

Göz Kaşıntısına Ne İyi Gelir?
 
Gözlerde yanma, sulanma, aşırı derecede kaşınma, iltihaplanma, tahriş, kızarıklık ve ışığa karşı duyarlılık ile karşı karşıya kaldığınız durumda evde bitkisel tedaviler uygulayabilirsiniz. Göz kaşıntısı ve sulanması için evde uygulayabileceğiniz yöntemler arasında; ılık su, yeşil çay, patates, elma sirkesi, salatalık, aloe vera, tuzlu su ve çemen tohumu yer alır. Bu sayılan besinleri deneyerek gözlerinizin kaşıntıdan kurtulmasını sağlayabilirsiniz. Fakat eğer durum, sizin kendi kendinize halledemeyeceğiniz boyutta ise hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı ve uzman bir hekim tarafından kontrol edilmelisiniz.

Göz Kaşıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır? Hangi İlaç İyi Gelir?
 
Hastanın hikâyesi dinlenip göz kaşıntısı için teşhis konulduktan sonra göz küresi ve göz kapağı altındaki konjonktiva dokusu mikroskopla geniş çaplı bir inceleme yapılır ve mikrobik bir durumun olup olmadığı araştırılır. Tespit yapıldıktan sonra tedavi süreci başlar ve süreç boyunca, hastanın güneş gözlüğü takması, bahçeden uzak durması, yastık ve çarşafları en az 60 derecede yıkaması, çiçek polenlerine karşı temkinli olması, klima filtrelerini temiz tutması, evcil hayvan tüylerine maruz kalmaması, tozlardan uzak durması, evde bulunan halı, kilim ve peluş oyuncakları azaltması istenir. Uygulanan bu yöntemler hastalığa yakalanma riskini azaltır. Bu sayılan durumların hastada olumlu sonuç vermesi durumunda gözetim altında tıbbi ilaçlara başlanır.

Genellikle göz kaşıntısına damla verilerek şikâyetler tedavi edilmeye çalışılır. Suni gözyaşı damlaları, özellikle kuruluk nedeni ile meydana gelen kaşıntı için sık sık kullanılır. Steroid içeren damlaların kesinlikle doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Kişinin hekime danışmadan bilinçsizce kullanacağı ilaçlar, gözlerde enfeksiyon, göz tansiyonu ve katarakt gelişimine neden olabilir.

Göz Kaşıntısına Ne İyi Gelir? Evde İlaçsız 9 Bitkisel Tedavi Yöntemi
 
Gözlerde meydana gelen rahatsızlıklar çoğu zaman ciddi olmayıp çevresel etkenlerden dolayı oluşur. Özellikle kirli eller ile gözlere dokunmak gözlerin kısa sürede mikrop kaparak sulanmasına, şişmesine, kaşınmasına ve yanmasına neden olur. Böyle bir durumda paniğe kapılmadan evde uygulayabileceğiniz yöntemler ile bu sorunu çözmeye çalışmalısınız.

Kaşıntı için evde uygulabileceğiniz yöntemler arasında şunlar yer alır:

1) Ilık Su ile Temizleme
Göz kaşıntısı ve yanması gibi bir durum hissettiğinizde ilk olarak en doğal yöntemden başlamalısınız. Yüzünüzü bol su ile yıkayarak gözlerinizdeki alerjenleri uzaklaştırmalı ve belli aralıklar ile gözleriniz, pamuk yardımı ile ılık suyla silmelisiniz.

2) Buz Torbası
Gözlerinizde özellikle yanma sorunu yaşıyorsanız hemen buz küplerini buzdolabından çıkararak gözlerinize hafifçe uygulamalısınız. Buz torbalarını bir beze ya da torbaya sararak uygulamayı unutmamalısınız. Aksi takdirde bu kez de gözlerinizde buz yanmaları meydana gelebilir.

3) Papatya Çayı
Evde göz kaşıntısı tedavisi için en çok uygulanan yöntemlerden biri de papatya çayıdır. 1 bardak kaynar suya 1 çay kaşığı kurumuş papatya ekleyerek 5 dakika dinlemesini bekleyin. Demlenen çayı pamuk yardımı ile gözlerinize uyguladığınız anda rahatlamayı hissedebilirsiniz.

4) Soğuk Salatalık Dilimleri
Göz altı morlukları için sık sık tercih edilen salatalık, bir tedavi yöntemi olarak da çokça kullanılır. Salatalıkları orta incelikte dilimleyerek en az 20 dakika buzdolabında bekletin. Soğuyan salatalık dilimlerini 15 dakika boyunca gözlerinize uygulayın. Salatalığın içerisinde yer alan flavonoid ve antioksidan gibi maddeler sayesinde gözlerinizdeki ağrı ve sorunlar ortadan kalkar.

5) Çay Torbası
Herkes tarafından en popüler doğal tedavi yöntemi olarak bilinen çay torbaları, gözlerde oluşan mikrobu yok etmenin en kolay ve pratik yollarındandır. Çayın içerisinde bulunan bioflavonoidler, bakteriyel enfeksiyonlara iyi gelerek iltihap oluşmasını önler. Ayrıca çayda yer alan tanik asitler de kaşıntı problemini kolayca çözer. Sallama çay olarak adlandırılan çay poşetlerini, demledikten sonra soğumasını bekleyerek gözlerinize uygulayabilirsiniz. En az 10 dakika gözlerinizde bekletmelisiniz. Tedaviden maksimum faydayı görmek için bu işlemi birkaç gün boyunca tekrar edebilirsiniz.

6) Gül Suyu
Göz kaşıntısı ve batması için uygulayabileceğiniz bir diğer etkili yöntem ise gül suyudur. Güzellik için yüzyıllardır kullanılan gül suyunu gözlerinize uyguladığınız anda rahatlama hissedeceğinize emin olabilirsiniz. Pamuğu gül suyuna batırarak fazla suyu sıkıp 10-15 dakika gözlerinize uygulayabilirsiniz.

7) Çemen Tohumu
Göz tedavisinde adı çok duyulmayan çemen tohumu, mükemmel bir etki sağlayarak göz kaşıntısı ve şişmesi gibi sorunlara kısa sürede çözüm oluyor. Çemen otu tohumunu bir gece öncesinden suda bekleterek hafif yumuşamasını sağlamalısınız. Daha sonra tohumları blenderden geçirerek macun kıvamına getirerek temiz bir bezin içerisine koymalısınız. Ağzını bağladığınız bezi, göz kapaklarınıza uygulayın ve 15 dakika bekleyin. Bekledikten sonra ortalama 20 dakika daha uzanarak gözlerinizi kapatmalı ve dinlendirmelisiniz.

8) Melisa Çayı
Bu kürün faydasını görmek için limon – melisa çayını demledikten sonra yudum yudum içmelisiniz.

9) Patates
Kabuklarını soyduğunuz patatesi ince dilimler halinde yuvarlak şekilde keserek gözünüze uygulayabilirsiniz. Her uygulamada 15 dakika beklemeli ve bu işlemi günde 3 kez yapmaya özen göstermelisiniz.

Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.