Optik Gazete

Göz Kaşıntısı Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Gündem

Kış mevsiminde daha çok karşılaşılan bir durum olan göz kaşıntısından nasıl kurtulacağımızı hep birlikte öğrenelim.

Göz kaşıntısı neden olur? Göz kaşıntısı nasıl geçer? kaşıntısından kurtulmak için neler yapmalı? Kış mevsiminde daha çok karşılaşılan bir durum olan göz kaşıntısından nasıl kurtulacağımızı hep birlikte öğrenelim.Aslında mevsimsel olarak göz kaşıntısının nedeni alerjidir. Mevsimsel ve sürekli alerji olarak ikiye ayrılmaktadır. Peki, nedir bu mevsimsel alerji ve sürekli alerji? Ne yapmalıyız?

Mevsimsel alerjiler

Bahar nezlesi gibi görülen ve dönemsel olarak ortaya çıkan mevsimsel alerjinin en büyük belirtisi göz çevresinde oluşan kaşıntısıdır. Oküler pruritus olarak adlandırılan göz kaşıntısı havadaki polenlerden etkilenen vücudun en çok verdiği tepkilerin başında gelmektedir. Gözler sürekli kurur ve kaşınmaya başlar. Zaman zaman akar ve polenlerin etkisini azaltmaya çalışır. Yılın bahar geçişlerinde daha sık görülen mevsimsel alerji için dönemsel alerji ilaçları kullanılabilir ya da göz damlasını göz doktorunuza danışarak alabilirsiniz.

Sürekli alerjiler

Kapalı ortam ya da alerjik bünye ile sürekli görülebilen göz kaşıntısı ve göz sulanması ev ortamında bile ortaya çıkabilir. Ev tozu mantarı, havasız ortam, tozlu ev, küf ve hayvan kepeği kılı gibi bağışıklık sistemini etkileyen bir durumdur. Özellikle göz doktorunuza danışmanız ve vücut genelinde oluşan farklı reaksiyonlara karşı da alerji ilacı içmeniz gerekmektedir.

Göz kaşıntısının nedenleri

1- Yabancı maddeler
Göze giren yabancı bir madde, kuru hava ya da kirpik batması gibi sorunlardan dolayı sulanma ve kaşıntı meydana gelerek göz sağlığı kısa süreliğine olumsuz etkilenebilir.

2- Göz kuruluğu
Özellikle gözü nemlendirmek ve korumak gerekir. Göz doktorunun tavsiyelerini alarak, özellikle soğuktan ve rüzgardan korumak gerekir.

3- Korneanın çizilmesi
Gözün ön yüzeyi korneanın çizilmesiyle meydana gelen durumdur. Göze sert bir cismin çarpması, göz enfeksiyonu ya da yabancı maddenin kaçması dolayısıyla meydana gelen durumdur.

4- Göz enfeksiyonu
Mantar, virüs, bakteri gibi yabancı organizmaların gözde çoğalması ile meydana gelen enfeksiyon durumudur. Göz sulanması ve göz kaşıntısına yol açmaktadır. Korneanın hasar görmesi bile söz konusu olmaktadır.

5- Kontakt lensler
Kontakt lenslerin gözde unutulması sonucunda meydana gelmektedir. Kaşıntı, kızarıklık ve sulanma yapmaktadır.

Göz kaşıntısı ne iyi gelir?

Mutlaka Doktora Gidin
Ancak görüş kaybı, ışığa hassasiyet, göz ağrısı, baş ağrısı ve daha farklı sorunlar yaşamak istemiyorsanız yani ciddi bir sorunla karşılaşmamak için doktora gitmeniz önemle tavsiye edilir.

Antihistamin İlaçlar
Eğer alerjik bir sebebi varsa doktorunuza danışmalısınız. Antihistamin ilaç yazarak kaşıntı ve kızarıklığınızın giderilmesini sağlayacaktır. Eğer ilaçlarınızı kullanmazsanız; göz kaşıntısı, kızarıklığı, kabarıklık ve göz kapağında farklı sorunlara yol açmaktadır.

Alerjenlerden Uzak Durun
Sabahın erken ve akşamın erken saatlerinde polen sayısı doğada her zaman çok olmaktadır. Özellikle evdeyseniz pencereleri kapatın, klima kullanmayın ve tozsuz bir ortamda kalmaya özen gösterin.

Küf Oluşumunu Engelleyin
Evin içinde havasızlıktan ve pislikten meydana gelen küf oluşumunu engellemelisiniz. Özellikle banyoda yer alan küflerden hemen kurtulmalısınız.

Gözünüzü Ovalamayın
Kesinlikle gözünüzü kaşımayın, ovalamayın. Sadece açıp kapatın hızlı hızlı bu hareketi tekrarlayın. Ancak ne olursa olsun elinizi asla gözünüze sürmeyin.

Soğuk Uygulama
Sıcak ve ılık kompres uygulamayın. Asla ve asla sıcak çay kompresi yapmayın çünkü sıcak mikrop arttırır. Özellikle soğuk buz kompresi yapmanız işe yarayacaktır. Buz torbasını havluya ya da ince bir beze sarıp direkt olarak gözünüzün üzerine ve çevresine uygulayın.

Göz kaşıntısı nasıl tedavi edilir?

Mutlaka göz hekimine muayene olarak, doktorunuzun önerilerini uygulamalısınız

Gözyaşı Damlası
Göz kaşıntısı genellikle beraberinde kızarıklık, akıntı, tahriş ve göz kapağı sorunlarını beraberinde getirir. Göz kaşıntısına karşı olarak bilgisayar kullanımına ara verin, doktorunuzun tavsiye ettiği göz damlasını kullanın ve elinizi asla gözünüze sürmeyin.

Unutmayın ki sağlıklı beslenme, temizlik ve hayat şartları tüm bu durumların destekçisidir. Düzenli beslenerek, sağlıklı yaşayarak ve temizliğe dikkat ederek pek çok hastalıktan korunabileceğiniz gibi göz hastalıklarından da korunabilirsiniz.

Kaynak: www.doktordanonce.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.