Optik Gazete

Göz Kuruluğu Tedavisinde Yeni Yöntem! Ağlayabilen Gözyaşı Bezleri Üretildi

Gündem

Yeni çalışma, ağır vakalarda körlüğe yol açabilen kuru göz sendromunun tedavisinde büyük bir atılım sağlayabilir.

Kuru göz tedavisinde büyük atılım: "Ağlayabilen" gözyaşı bezleri üretildi

Yeni çalışma, ağır vakalarda körlüğe yol açabilen kuru göz sendromunun tedavisinde büyük bir atılım sağlayabilir.

Gözyaşı bezlerindeki işlev bozuklukları, gözün kurumasına ve hatta korneanın zarar görmesine yol açabilir

Hollanda'daki bir laboratuvarda üretilen insan gözyaşı bezlerinin "ağlama" yeteneğine sahip olduğu gösterildi. Üstelik bilim insanları bu bezleri canlı farelerin gözlerine yerleştirmeyi de başardı.

Hakemli bilimsel dergi Stem Cell Stem’de yayımlanan yeni araştırma, dünya genelinde yetişkinlerin yaklaşık yüzde 5’ini etkileyen ve ağır vakalarda körlüğe yol açabilen kuru göz sendromunun tedavisinde büyük bir atılım sağlayabilir.

Çalışmanın başyazarı ve Hollanda'daki Hubrecht Enstitüsünde araştırmacı Marie Bannier-Hélaouët, laboratuvar ortamında oluşturulan gözyaşı bezlerinin gerçeğe epey yakın olduğunu ifade etti.

Araştırmacılar, ilk önce cam kaplarda gerçek organların işlevini yerine getirebilen gözyaşı bezleri yetiştirdi ve sonra bunların gözyaşı üretmesini sağladı.

Bannier-Hélaouët, organoid diye bilinen ve kök hücrelerden elde edilen bu yapıları büyütmekle ağlatmayı başarmanın iki farklı süreç olduğunu belirtti. Zira bilim insanına göre ikincisinde nörotransmitter adı verilen adı verilen beyne ait kimyasallar devreye giriyordu.

Bannier-Hélaouët, "Onları ağlatmak için kusursuz bir nörotransmitter kokteyli hazırlamak en zor kısımdı" dedi ve ekledi:

‘‘Yaklaşık üç veya dört ay içinde 7 ila 10 deneme yaptık. İşe yarayan son kokteyl, şaşırtıcı şekilde çok az bileşen içeriyordu. Bileşenlerden biri basit bir antioksidan molekülüydü.’’

Kokteylin mükemmelleştirilmesinin ardından araştırmacılar, bezlerin gidecek hiçbir yeri olmayan gözyaşlarıyla şiştiğini gözlemledi.

Daha sonra, laboratuvar yapımı bezlerden bazıları, canlı farelerin gözyaşı kanallarına yerleştirildi. Üstelik farelere yerleştirilen insan hücrelerinin hala gözyaşı üretebildiği saptandı.

Öte yandan bu bezlerin, gözyaşlarını normalde olduğu gibi gözyaşı kanallarına yönlendiremediği tespit edildi. Ancak Bannier-Hélaouët, "Bunu nasıl başaracağımıza dair fikirlerimiz var" diye konuştu.

Araştırmacılar, laboratuvar ortamlarında yetiştirilen organoidlerin bir gün daha da geliştirilebileceğini ve insanlarda da kullanılabileceğini düşünüyor. Bannier-Hélaouët, düşüncelerini şöyle açıklıyor:

‘‘Umarım gelecekte, bu tür organoidler gözyaşı bezleri gerektiği şekilde çalışmayan hastalara da nakledilebilir.’’

Kaynak: www.indyturk.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.