Gözlerde oluşan herhangi bir enfeksiyon veya ağrı için bazı bitkileri tüketebilir veya bu bitkilerin çayları gözlere uygulanabilir. Özellikle yeşil çay, papatya çayı veya keten tohumu gibi bitkilerin çayları gözlere iyi geldiği bilinmektedir. İşte göze iyi gelen şifalı bitkiler ve tarifleri.
Üzüm, kiraz ve çilek gibi meyveler gözdeki gerginliği azaltırken kan damarlarını besler ve gözlerin daha parlak olmasını sağlar. Ayrıca sarımsak ve pırasa gözün bağışıklık sistemini kurumaktadır. Tüm bunlarla birlikte evlerde bazı bitki çayları ile Göz sağlığınızı korumanız da mümkündür.
Göze İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?
Sağlıklı gözleri dışarıdan kaplayan bir gözyaşı tabakası bulunmaktadır. Gözyaşı bezlerinin üretimi azaldığı zaman bu tabaka hızla kaybolmaktadır. Gözlerin kurumasını engellemek ve gözlerin daha sağlıklı olmasını sağlamak için bazı bitkiler ve çayları tüketilmelidir.
Lobelya veya Göz Otu olarak bilinen bitki gözlerin iyileştirilmesi ve parlaklaşması için yardımcı olmaktadır. Özellikle göz yorgunluğu, gözün kanlanması ve tahriş gibi pek çok problemin iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra göze iyi gelen bitkilerden birisi de papatyadır. Papatya doğal sakinleştirici özelliği ile bilinen bir bitkidir. Yorgun gözleri dinlendiren Papatya Çayı gözlerdeki nemin tekrar geri kazanılmasını sağlamaktadır.
Göze iyi gelen bitkilerden bir diğeri ise rezenedir. Yorgun ve kuru gözlere rezene kompresi uygulamak gözün nemlenmesini ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Ayrıca göz kuruluğu için yaban mersini de kullanılabilir.
Göze İyi Gelen Bitki Çayları ve Tarifleri
Göz sağlığı hepimiz için şüphesiz çok önemlidir. Gün içerisinde yoğun iş temposunun ardından gözlerde yorgunluk veya kuruluk görülme olasılığı bulunmaktadır. Göze iyi gelen ve gözün daha sağlıklı olmasını sağlayan bitki çaylarını sizlerde deneyebilirsiniz. Göz sağlığı için tüketilmesi gereken bitki çayları ve tarifleri şunlardır:
- Çay: Çay göz enfeksiyonunda kullanılan bir pansuman çeşididir. Çay yaprakları gözlerdeki enfeksiyonu iyileştirmektedir. Ayrıca gözlerdeki şişkinliğin ve kızarıklığın azalmasına da yardımcı olmaktadır. Bunun için siyah çay poşeti sıcak su içerisinde birkaç dakika bekletilmelidir. Daha sonra sudan çıkarılan poşetler 10 dakika soğumaya bırakıldıktan sonra göze uygulanmalıdır.
- Papatya Çayı: Göz enfeksiyonlarında gözlerdeki rahatlamayı sağlamak için göz banyosu olarak kullanılabilir. Papatya çayları aktardan alındıktan sonra 5 dakika kaynatılmalı ve oda sıcaklığına gelene kadar beklenmelidir. Daha sonra enfekte olan bölgeye pamuk yardımı ile göze uygulanmalıdır. Fakat herhangi bir rahatsızlık duyuluyor ise devam edilmemeli ve gözler yıkanmalıdır.
- Keten Tohumu: Keten tohumu gözlerdeki şişkinliği ve kaşıntı hissini alan bir bitkidir. Ayrıca inflamasyonu azaltmaya ve ağrıların hafifletilmesine yardımcı olmaktadır. Bu yöntem için bir bardak su kaynatılmalı ve suya 1 Yemek kaşığı keten tohumu eklenmelidir. 15 dakika bekletildikten sonra temiz bir pamuk ile göz bölgesine uygulanmalıdır.
- Zerdeçal: Zerdeçal pek çok hastalığa iyi gelen bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Antiseptik ve anti-enflamatuar özelliğini taşımaktadır. Gözlerde olan enfeksiyon için 2 yemek kaşığı toz zerdeçal kaynar suya atılarak karıştırılmalıdır. Soğuduktan sonra kuru ve temiz bir bez ile etkilenen bölgeye uygulanmalıdır.
- Göz Otu (Lobelya): Göz otu gözün doğal nemini geri kazanmasına yardımcı olan bir bitkidir. Uygulama için bir bardak su kaynatılmalıdır. Kaynayan suya bir çay kaşığı kurutulmuş göz otu atılmalı ve 10 dakika bekletilmelidir. Hazırlanan çay temiz bir bez yardımı ile gözlere uygulanabilir.
- Rezene Çayı: Bir bardak kaynamış su 1 çay kaşığı rezenenin üzerine dökülmeli ve yaklaşık olarak 15 dakika demlemeye bırakılmalıdır. Daha sonra çay süzülerek temiz bir pamuk veya bez yardımı ile çaya ıslatılarak gözlere pansuman şeklinde uygulanmalıdır. Yorgun ve kuru gözler için rezene çayı uygulaması oldukça etkili bir tariftir.
Kaynak: www.hurriyet.com.tr