Göz Sağlığınız İçin Kesinlikle Dikkat Etmeniz Gereken 14 Önemli Durum
Başak Nur Süner
Gözlerimiz dünyaya açılan penceredir. Bu yüzden onlara iyi bakmak önemlidir. Gözlerinizle ilgili zaten problemleriniz varsa ilerlememesi için daha da dikkat etmeniz gerekir. Bazı alışkanlıklarınızı değiştirerek görüş yeteneğinizi koruyabilir ve iyileştirebilirsiniz.
Not: En doğru bilgi, tanı ve tedavi için mutlaka uzmana danışın.
1. Beslenmenize renkli sebzeler ve ıspanak, brokoli, havuç ve tatlı patates gibi meyveler ekleyin.
Ayrıca, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin yiyecekleri tüketin. Bu besinler en iyi vitamin, besin, mineral ve antioksidan kaynaklarıdır ve göz problemlerinin ve görme ile ilgili sorunların çoğunun önlenmesine yardımcı olur.
2. Koruyucu gözlük kullanın.
Bahçede gözünüz için tehlikeli işler veya kayak, eskrim gibi sporları yaparken, yaralanma riskinden kaçınmak için her zaman koruyucu gözlük takmayı unutmayın.
3. Güneş gözlüğü seçimi önemli.
Güneş gözlükleri sadece havalı görünmenizi sağlamıyor aynı zamanda gözlerinizi zararlı UVA ve UVB ışınlarından korumada çok büyük bir rol oynuyor. Gözlerin güneş ışınlarına maruz kalması, maküler dejenerasyon ve katarakt gibi görme ile ilgili birçok soruna neden olabilir. Güneş gözlüğü seçerken en az %99 UVA ve UVB ışınlarını engelleyen özellikte olmasına dikkat edin.
4. Gözlerinize dokunmayın.
Bunun nedeni gözlerinizi enfeksiyona karşı savunmasız kılmasıdır. Gözlerinizi tahriş eden herhangi bir şey görüşünüzü etkileyebilir. Gözlerinize dokunmadan önce daima ellerinizi temizlemelisiniz.Ayrıca, gözlerinizi kuvvetlice ovalamayın. Bu korneanın aşınmasına (veya çizik korneaya) neden olabilir.
5. Ailenizin göz sağlığı öyküsünden haberdar olun.
Bu önemlidir, çünkü yaşa bağlı maküler dejenerasyon, glokom, retina dejenerasyonu ve optik atrofi gibi bazı göz sorunları kalıtsaldır. Aile geçmişinizi bilmeniz, sağlık sorunlarıyla ilgili önlem almanıza yardımcı olabilir.
6. Bilgisayarı aydınlık alanlarda kullanın.
Bilgisayarda çalışırken, alanın iyi aydınlatıldığından ve bilgisayar ekranının bulunduğunuz ortamın ışığından daha parlak olmadığından emin olun. Ayrıca gözlerinizi daha da yorabileceğinden parlamayı en aza indirgemek için pencereden uzak bir konumda oturun.
7. 20-20-6 kuralını uygulayın.
Bilgisayar ve telefon ekranına çok uzun süre bakmak da gözlerinize zarar verebilir. Dijital bir ekranla çalışıyorsanız her 20 dakikada bir ara verin ve 20 saniye boyunca en az 6 metre uzakta olan bir şeye bakın. Bu, göz yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olur ve gözün odaklanma yeteneğini artırır.
8. Göz kırpmayı hatırlayın.
Bir işe odaklandığınızda göz kırpmayı unutursunuz. Bu yüzden gözlerin yağlanmasını sağlayan göz yüzeyindeki nem buharlaşır ve gözlerin kurumasına neden olur. Kuru göz sendromunu yaşamamak için göz kırpmayı unutmayın.
9. Gözlerinizi ekrandan korumak önemli.
Uzun süre dijital ekrana bakmak zorundaysanız göz doktorunuzdan size uygun, koruyucu bir gözlük önerisi isteyin. Özelikle kontakt lens veya gözlük kullanıyorsanız rahatlıkla kullanabileceğiniz bir durum.
10. Doğal ve size uygun makyaj ürünleri kullanın.
Doğal ve kaliteli makyaj ürünleri kullanmak sağlık için oldukça önemli. Alerjik etki yapmayan, akmayan ve uçmayan ürünler tercih etmeniz gözlerinizin korunmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca makyaj yaparken gözlerinize zarar vermeyeye de özen gösterin.
Günümüzde birçok kişi gözlük yerine kontakt lens kullanmayı tercih ediyor.
Lenslerin uygun şekilde bakımı göz sağlığı açısından oldukça önemli. İşte lens kullananların dikkat etmesi gereken birkaç ipucu:
11. Lenslerinizi çıkarıp takmadan önce ellerinizi mutlaka yıkayın.
Kontakt lensleri kullanmadan önce ellerinizi daima su ve sabunla yıkayın. Duruladıktan sonra steril bir kağıt havluyla kurulayın. Elinizde o an hangi bakterinin olduğunu bilemezsiniz. İyi yıkanmadığında gözünüze zarar verebilecek olan bakteriler lensle birlikte görüş yeteneğinizi engelleyecek sorunlara neden olabilir.
12. Lenslerinizi çıkarmadan uyumayın.
Lenslerle uyumayın. Doktorunuzun önerdiği kullanma talimatlarına uyun. Temizleme için süresi geçmiş lens solüsyonlarını kullanmaktan kaçının ve düzenli aralıklarla değiştirin.
13. Lenslerinizi uygun koşullarda saklayın.
Saklamak için her zaman kontak lensle birlikte verilen steril solisyonu kullanın. Durulamak veya saklamak için su kullanmayın. Ayrıca, tükürüğünüzle onları ıslatmayın. Bu, gözlerinize kolayca bulaşabilecek şekilde milyonlarca bakteriyi lenslere aktarır.Kaynak: www.onedio.com