Optik Gazete

Göz Titremesi (Nistagmus) Nedir?

Gündem

Özellikle yan bakarak daha iyi görebilen, çenesini kaldıran veya eğen hastalar nistagmus ameliyatı için adaydır.

Göz Titremesi Nedir?

Nistagmus güncel tedavi yöntemleri

Nistagmus yani gözlerde titreme sık rastlanmayan ancak ciddi görme sorunlarına neden olabilen bir sorundur.

Nistagmus yani gözlerde titreme sık rastlanmayan ancak ciddi görme sorunlarına neden olabilen bir sorundur. Nistagmus esasında tek bir hastalık değildir. Bir hastalık grubudur. Nistagmus hastalıkları içerisinde farklı tipler mevcuttur. Nistagmus bebeklik döneminde ortaya çıkabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilmektedir.

Birçok nistagmus türü kalıtsaldır. Kalıtsal olan nistagmuslar ek göz sorunları ile birlikte de görülebiliyor.

En sık karşılaştığımız ve tedavisi konusunda bilgi vereceğimiz grup doğumda veya erken bebeklik dönemlerde ortaya çıkan nistagmustur.

Nistagmus ile birlikte gördüğümüz sorunların başında albinizm gelmektedir. Bunun yanında doğumsal katarakt, görme siniri (optik sinir) gelişim sorunları da gözlerde titreme, yani nistagmus ile birlikte görülebilmektedir.

Esas olarak nistagmusun iki yapısal sorunu vardır, gözlerin kontrolünde yaşanan sorun ve görme ile ilgili sorunlar. Nistagmus tedavisinde işte bu iki soruna ayrı ayrı veya beraberce müdahale etmek gerekiyor.

Örneğin nistagmus hastalarında sıklıkla göz bozuklukları tespit ediyoruz. Yüksek astigmat, miyop gibi sorunların yeterli zaman ayrılarak yapıyoruz bir de nistagmus hastalarında iki göz açık olarak görme oranının ölçümlenmesi önemli buluyorum. Bu göz bozukluklarının erken teşhis ve erken tedavisi ile görme oranlarında artış elde edebiliyoruz.

Nistagmus muayenesi normal bir göz muayenesinden farklıdır. Nistagmus muayenesinde mutlaka görmenin daha iyi olduğu ve titremenin azaldığı bir bakış pozisyonunu belirlemeye çalışıyoruz. Özellikle hastamıza görmesini zorlayacağımız küçüklükte harfler göstererek baş pozisyonu değişikliği olup olmadığını araştırıyoruz.

Özellikle başını eğerek veya yan bakarak yaptığımız görme muayenesi bizim için oldukça önemlidir.

Nistagmus ameliyatı kimlere yapılabilir?

Öncelikle anormal bir baş pozisyonu olan kişiler yani görme kabiliyetini arttırmak için başını eğen veya yan bakan kişilere bu baş eğme durumundan kurtarmak için ameliyat planlaması yapabiliyoruz. Özellikle yan bakarak daha iyi görebilen, çenesini kaldıran veya eğen hastalar nistagmus ameliyatı için adaydır. Bu baş pozisyonu ile çoğunlukla titreme azalmakta ve kişiler daha iyi görebilmektedir.

Baş eğikliği olan hastalarımızda ameliyat sonrasında, bu baş eğme alışkanlığından kurtulmayı ve düz bakarak da görüntülerde netleşme, titremede azalma sağlamayı hedefliyoruz.

Nistagmus ile birlikte gözlerde kayma varsa, bu kaymanın düzeltilmesi de titremenin azaltılmasını sağlayabilir veya en azından kozmetik olarak kişinin daha rahat etmesini sağlamaktadır. Nistagmusu olan ve şaşılığı olan kişiler en azından gözdeki kayma durumu düzeldiğinde, sosyal yaşamlarında daha rahat etmektedirler.

Diğer bir durum ise, gözlerin hafif gizli dışa pozisyonuna getirilmesidir. Bu şekilde kişiyi gözlerini bir arada tutmaya zorluyoruz bu sayede titreme miktarı azalabilmektedir.

Sonuç; nistagmus tedavisi ihmal edilmemesi gereken bir sorundur. Öncelikle bir görme muayenesi ile göz bozukluklarının tespiti ve sonrasında titremenin azaltılmasına yönelik bir işlem planlaması yapılabilmektedir.

Kaynak: www.halilhuseyincagatay.com

Yorumlar (1)

MAHMUT HIDIR 5 Yıl Önce

TEŞEKKÜRLER

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.