Gözün görme olayı karmaşık bir şekilde gerçekleşir. Pek çok etmen vardır görme olayında. Görme gerçekleşebilir ama kişi ne gördüğünü algılayamayabilir. İşte sorun buradan kaynaklanabilir. Ne görüldüğünü kavrayabilmek beyin yoluyla yapılan bir işlemdir. Göz görür beyine sinyal verir, bu noktadan sonra işlem beyin merkezindedir. Gördüğünü anlayabilme ve ne gördüğünü bilme beyin süreçleriyle gerçekleşir.
Gözle bakarız ama aslında beyin ile görürüz. Görme işleminde göz bazı durumlarda yanılabilir. Yanlış görme olabilir, ışığa bağlı nedenlerden kaynaklı görme sorunu olabilir, iç içe görme gibi durumlar yaşanabilir, baktığı şeyi tam seçememe tam olarak algılayamam olabilir. Havanın durumu, ve değişimi bile görmeye etkide bulunabilir.
Birisi normalde bir göz rahatsızlığa yaşamıyor ise görmede yaşanan bozukluk ışıkla alakalı olarak yaşanabilir. Işık bazen renkleri birbirine karıştırır ve bakan kişinin tam olarak gördüğünü algılayamamasına ve karmaşık bir görüntüye neden olabilir.
Bunların dışında olmayan şeyleri görme olayı vardır. Halk arasında hayal gördüm gibi tabirler kullanılır. Daha genel deyişle halüsinasyon görme olarak bilinir. Adı üstünde olmayan şeylerin görülmesidir. Olmayan bir şer beyinde yaşanan süreçler sonucu varmış gibi görünür. Gerçekte öyle bir şey yoktur. Bazı ilaçlar olmayan şeylerin görülmesine neden olabilir. Bazı ilaçların yan etkileri beyine gönderdiği sinyaller ile hayali görme olayı yani halüsinasyona neden olabilirler. Bu gözle alakalı bir sorun değil. İnsanların aklına göz problemi gibi gelebilir. Böyle durumda gözlerini elleriyle ovalarlar, tekrar bakmak isterler. Ancak bu durum gözle değil doğrudan beyinle alakalı bir durumdur. Halüsinasyon beyinden kaynaklı yaşanır.
Kaynak: www.ehangi.com