Optik Gazete

Göz Yogası Gözlük İhtiyacını Ortadan Kaldırır Mı?

Gündem

Göz yogası nedir ve gözlerinizi çalıştırmak gerçekten gözlük ihtiyacınızı ortadan kaldırabilir mi?

Paul McCartney göz yogasının gözlük ihtiyacını ortadan kaldırdığını söylüyor - işte göz egzersizleri hakkındaki gerçekler

Paul McCartney yakın zamanda The Times'a gözlük ihtiyacından kaçınmak için göz yogası yaptığını söyledi. Röportajda, göz egzersizleriyle birkaç yıl önce Hindistan'da tanıştığını ve o zamandan beri bunları uyguladığını açıkladı.

Göz kaslarınızı çalıştırarak gözlük ihtiyacınızı azaltabileceğinize inanıyor. Macca bu tekniklerden bazılarını YouTube'da gösterdi.

Peki göz yogası nedir ve gözlerinizi çalıştırmak gerçekten gözlük ihtiyacınızı ortadan kaldırabilir mi?

Binlerce yıldır farklı göz yogası türleri uygulanmaktadır. Örneğin, Hindistan'da ortaya çıkan tratak kriya, daha yüksek bilinç halleri ve ruhsal uyanış geliştirdiğine inanılarak uygulanan bir yoga meditasyonunun parçasıdır. Sanskritçe "tratak" kelimesi "bakışınızı sabitleyin" anlamına gelir ve gözyaşları akana kadar gözünüzü kırpmadan bir mum alevi gibi bir nesneye bakmayı içerir.

Daha yakın bir tarihte, 19. yüzyılın sonlarında, New York'lu bir göz doktoru olan Dr. William Bates, Gözlük Olmadan Daha İyi Görme İçin Bates Metodu adlı kitabını yayınladı ve göz egzersizlerinin gözlük ihtiyacını ortadan kaldırabileceğini savundu.

Herhangi bir gözlük düzeltmesinin göz hareketlerini ve görselleştirme tekniklerini içeren egzersizlerle, örneğin bir göz çizelgesine bakmak, harf konturlarına odaklanmak, sık sık göz kırpmak, harfi görselleştirmek için gözleri kapatmak ve onu daha siyah ve keskin hayal etmekle aşılabileceğine inanıyordu. Bates göz egzersizleri web sitesi bugün hala çalışmalarını tanıtmaktadır.

Ancak Bates'in, gözün hareket ve odaklanma sırasında şeklini değiştirdiği varsayımı fizyolojik olarak doğru değildir.

International Journal of Yoga'da 2018'de yayınlanan bir çalışmada, sekiz hafta boyunca Bates egzersizleri veya trakata yoga uygulayan gruplarda görme keskinliği (görülebilen en küçük harf) ve kırılma hatası (bir kişinin gözlük reçetesi) karşılaştırıldı. Çalışma, hiçbir egzersizin kırılma hatası veya görme keskinliği üzerinde herhangi bir fark yaratmadığı sonucuna vardı.

Bates yöntemi, yalnızca kanıt eksikliği nedeniyle değil, aynı zamanda potansiyel olarak zararlı olması, "solarizasyon"u (Güneşe bakma) teşvik etmesi ve bunun da tehlikeli olması ve retinayı güneş ışığına aşırı maruz bırakması nedeniyle göz doktorları tarafından reddedilmiştir.

Göz yogasının veya Bates teorisi egzersizlerinin görmenizi neden düzeltemeyeceğini anlamak için, gözü ve nasıl gördüğümüzü anlamak faydalı olacaktır .

Neden gözlük takmamız gerekiyor?

Gözlük ihtiyacı, ışık ışınları retinaya odaklanmadığında ortaya çıkar. Odak noktası retinanın önünde olduğunda buna miyopluk veya miyopluk denir. Odak noktası retinanın arkasında olduğunda buna hipermetropluk veya miyopluk denir.

Astigmatizm, gözün ön yüzeyinin eğriliğinin bir küreden çok bir rugby topuna benzemesiyle oluşur ve her mesafede bulanıklığa neden olur. Presbiyopi ise gözün kristal merceğinin sertleşip yakındaki şeylere iyi odaklanamadığı normal bir yaşlanma sürecidir, bu yüzden çoğu insan orta yaşta okuma gözlüğüne ihtiyaç duyar.

Gözün odaklanmasının bir kısmı kornea (gözün ön yüzeyi) tarafından sağlanır. Ancak duyarlı odaklanma yapısı, yakın nesnelere odaklanıldığında daha şişkin veya dışbükey, daha uzağa odaklanıldığında ise daha düz hale gelen kristalin mercektir.

Göz bebeğinin büyüklüğü ve merceğin dışbükeyliği, gözün içindeki siliyer kaslar ve bağlar tarafından kontrol edilir. Buna karşılık, göz hareketinde rol oynayan kaslar gözün dışındadır (ekstraoküler kaslar).

İç ve dış göz kasları bir dereceye kadar birlikte çalışırken - okuma hem yakınsamayı hem de odaklanmayı içerir - gözlerinizi bakışın farklı pozisyonlarına hareket ettirmek gözün şekli veya boyutu veya odak üzerinde hiçbir fark yaratmaz. Bu nedenle, refraktif gücü değiştirmek için göz egzersizlerini kullanmanın mekaniği uyuşmaz.

Ancak, belirli göz egzersizleri genellikle ortoptistler (göz hareketlerindeki kusurları ve gözlerin birlikte çalışmasındaki sorunları teşhis eden ve tedavi eden uzmanlar) tarafından belirli durumlar için reçete edilir.

Bir örnek, insanların gözlerini içeriye doğru hareket ettirmede zorluk çekmeleri nedeniyle yakın mesafede çift görme yaşadıkları "yakınsama yetersizliği"dir. Gözlerinizin yavaşça burnunuza doğru hareket eden bir kalemi takip ettiği pürüzsüz kalem yakınsamasını uygulamak yardımcı olabilir.

Okuma gözlüğü kullanamayacak kadar küçük yaştaki yetişkinler yakın mesafeye odaklanmakta zorluk çekiyorsa, bu durum küçük bir harfe veya metne odaklanılarak ve bu harf veya metin yavaşça buruna doğru hareket ettirilerek iyileştirilebilir.

Yetişkinlerin yaşları ilerledikçe yukarıya doğru bakmayı giderek daha zor bulmaları da normaldir. Ancak göz kasları pratik yapmazsa yorulur, bu nedenle bilardo gibi bunu gerektiren bir işiniz veya hobiniz yoksa yaşlandıkça yukarıya doğru bakmak rahatsız edici olabilir.

Ancak bu tür egzersizler görmenin bazı yönlerine yardımcı olabilirken, egzersizler yoluyla presbiyopinin önemli ölçüde geciktirilebileceğini destekleyen kanıtlar yetersizdir.

Anlaşılabilir bir şekilde, insanlar gözlerine ve görüşlerine bakmak ve onları geliştirmek isterler. Göz yogası, sadece birkaç dakika yaptığınız ve sonrasında uzağa bakarak kaslarınızı gevşettiğiniz sürece gözlerinize zarar vermez. Ancak diğer yaşam tarzı değişiklikleri gözlerinize daha fazla yardımcı olabilir.

Gözlük reçetenizi, göz tansiyonunuzu, retina ve göz sağlığınızı kontrol etmek için düzenli olarak göz doktoruna gitmeniz (çocuklar için genellikle yılda bir, yetişkinler içinse iki yılda bir), glokom gibi hastalıkların erken belirtilerinin tespit edilip tedavi edilmesini sağlar.

Ekranlara düzenli olarak ara vermek göz kuruluğunu azaltmaya yardımcı olur. 20:20:20 kuralını takip edebilirsiniz: her 20 dakikada bir, 20 saniyelik bir ara verin ve 20 feet'ten daha uzağa bakın. Açık havada vakit geçirmek gözleriniz için iyidir ve dışarıda vakit geçiren çocukların miyop olma olasılığı daha düşüktür.

İyi beslenin. Bazı kanıtlar Akdeniz diyetlerinin ve lahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin makula dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Omega 3 açısından zengin bir diyet kuru gözlere yardımcı olabilir . İyi uyuyun ve güneş ışığında kaliteli güneş gözlükleri takın.

Kuru gözlerden muzdaripseniz veya uzun süre ekran kullanıyorsanız, meibomian bezi masajı size yardımcı olabilir - göz kapağına ılık kompres uygulanmasının ardından göz kapaklarında üretilen yağı göz yüzeyine doğru çekmek için hafifçe aşağıya doğru göz kapağı masajı yapılmasıyla yapılan basit bir teknik, bu sayede daha rahat hale gelir. İyi ışıkta okuyun ve mümkünse telefondan ziyade bilgisayarda büyük miktarda metin okuyun.

Göz yogası gözlük ihtiyacınızı değiştirmeyecek veya ortadan kaldırmayacak, ancak gözlerinize ve görüşünüze bakmanın başka yolları da var.

Kaynak: www.theconversation.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.