Optik Gazete

Gözde Titreme: Nistagmus

Gündem

Nistagmus hakkında merak ettiğiniz her şey bu haberde...

 Nistagmus nedir? Ne sıklıkla rastlanan bir hastalıktır?

Nistagmus gözün titremesidir. Hastalık erişkinlerde durup dururken ortaya çıkmaz. Nistagmus ya doğuştandır ya da çocukluk döneminde ortaya çıkmıştır. Erişkinlerde görülen nistagmus ise beyinle ilgili bir takım problemlerin habercisi olabileceği için oldukça önemlidir. Hastaların mutlaka bir nöroloji uzmanıyla birlikte değerlendirilmesi gerekir. Erişkinlikteki nistagmusun bir diğer sebebi de kazalardır.

Nistagmusun tipleri nelerdir?

Hastalarda nistagmusa bağlı olarak ‘horizontal’ dediğimiz yan titremeler olabileceği gibi, yukarı aşağı, hatta saat yönünde ya da tersine dönme şeklinde titremeler de görülebilir. Bir de her iki göz açıkken olmayıp, tek göz kapatıldığında oluşan titremeler vardır.

Nistagmusa bağlı olarak erişkinlerde ne tür belirtiler ortaya çıkar?

Erişkin hastalarda da nistagmuslu çocuklarla hemen hemen aynı belirtiler rastlanır. Tam odaklanamama, rahat okuyamama gibi problemler olabilir. Nistagmus az görmeye bağlıysa mutlaka bir gözlük desteği gerekebilir. Hatta görmenin çok düşük olduğu vakalarda teleskopik gözlükler önerilir.

Nistagmusun önemi nedir? Hayatı nasıl etkiler?

Nistagmus bir hastalık olarak görülmemelidir. Nistagmus aslında bir başka rahatsızlığın belirtisidir. Sadece ‘konjenital nistagmus’ kendiliğinden yavaş yavaş azalarak düzelir. Kişide görmeyle ilgili problemlere ya da başka bir soruna neden olmaz. Nistagmusun diğer türlerinde mutlaka altta ya organik ya da gözle ilgili başka bir faktör yatmaktadır.

Nistagmus nasıl teşhis edilir?

Nistagmusun teşhisi son derece kolaydır. Göz hekimi hastanın gözündeki titremeyi hemen fark eder.

Nistagmusun tedavi yöntemleri nelerdir?

Erişkinlerdeki nistagmusun tedavisi çocuk çağındaki nistagmusun tedavisinden farklı değildir. Altta yatan sebebe göre farklı tedavi seçeneklerinden faydalanılır. Bazı kişilere uygun gözlüğün verilmesi yeterli olabilir. Eğer kişide yüksek bir kırma kusuru varsa gözlükle sağlanan görme artışı nistagmusu hafifletebilir. Bazı vakaların tedavisinde ise ameliyata başvurulur. Eğer aşırı yüksek frekanslı bir nistagmus söz konusu ise, nistagmusun yönündeki olan kaslarda zayıflatma yapılır. Kasların hepsine birden zayıflatma prosedürü uygulanacağı için ağır bir ameliyattır. Eğer kişide baş pozisyonu varsa, gözü o tarafa çevirecek şekilde bir kas ayarlaması gerçekleştirilir. Yani hastaya bir kas cerrahisi uygulanır. Görmesi az olan nistagmuslarda tedavide botokstan da faydalanılabilir. Ancak botoks tedavisi geçicidir. Titreme tekrarlayabilir. Botoks uygulamalarını yaklaşık 6 ayda bir yeniden yapmak gerekebilir.

Erişkinlere uygulanan nistagmus ameliyatı kimlere nasıl yapılır?

Cerrahinin nasıl bir başarı oranı vardır? Ameliyat, baş pozisyonu olan erişkinlere önerilir. Başını nistagmusun az olduğu pozisyonda tutup, bakmaya çalışan kişilerde nistagmus cerrahisi oldukça etkindir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Operasyon sonrası göz kapatılmaz. Nistagmus cerrahisinde frekans azaltıcı ameliyatlarda başarı oranı yüzde 40-50’dir. Baş pozisyonu olan vakalara uygulanan ameliyatlarda bu oran yüzde 70-80’lere çıkmaktadır.

Ameliyata bağlı olarak hangi komplikasyonlar görülebilir?

Ameliyat sonunda arzu edilen derecede düzelme olmayabilir. Kanama, enfeksiyon, gözün delinmesi gibi ciddi komplikasyonlar görülebilir.

Nistagmus tedavi sonrasında tekrarlayabilir mi?

Evet, böyle bir risk söz konusudur. Bazı vakalarda tedavi sonrasında nistagmusun tekrarlama oranı yüzde 30-40’ı bulabilir.

Kaynak: optisyen.info

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.