Optik Gazete

Gözlere Yansıyan Gen Haritası İridoloji

Gündem

İridoloji, gözde bulunan iris tabakasındaki işaret ve renk değişikliklerini inceleyerek kişinin sağlık durumunu ve genetik özelliklerini teşhis edip değerlendiren, hastalıkları önlemeyi veya erkan teşhis etmeyi amaçlayan bilim dalıdır.

 İridoloji, gözde bulunan iris tabakasındaki işaret ve renk değişikliklerini inceleyerek kişinin sağlık durumunu ve genetik özelliklerini teşhis edip değerlendiren, hastalıkları önlemeyi veya erkan teşhis etmeyi amaçlayan bilim dalıdır.

İridolojinin kökeni Eski Mısır dönemine dayanmaktadır. Modern anlamda ise Macar hekim Ignatz von Peczely (1826-1911) ile başlamıştır. Küçük bir çocukken ayağı kırık bir baykuşa bakmakta olan Peczely, baykuşun iris tabakasında siyah bir çizgi görür ve ayağı iyileştikçe bu çizginin beyazlaşıp küçük bir noktaya dönüştüğünü gözlemler. Hekim olduktan sonra, hastalarının gözünde de aynı durumun meydana geldiğini farkeder. 1881’de yayınladığı bu buluşu önce Avrupa’da, sonra ABD’de büyük ilgi uyandırır. 1950’lerde ise ABD’li hekim Bernard Jensen irisin detaylı şemasını çıkartır ve iris üzerindeki noktaların vücudun nereleri ile bağlantılı olduğunu ayrıntıları ile ortaya koyar. Bugün tüm dünyada, özellikle Avrupa ülkelerinde yaygın şekilde uygulanan iridoloji ile ilgili çalışmalar enstitüler veya üniversiteler bünyesinde devam etmektedir.


İris, bedendeki kısımlar ve işlevlere bağlı olan kek dilimlere benzer dilimlere, ayrıca altı adet iç içe geçmiş halkaya ayrılmıştır. En içte yer alan halka mideye, ikincisi bağırsaklara, üçüncüsü kan ve lenf sistemlerine, dördüncüsü salgı bezleri ve organlara, beşincisi kaslar ve iskelete, en dışta olan altıncısı olansa deri ve dışkıya bağlantılıdır.

Genel olarak, üst bedendeki organ ve işlevler, irisin üst kısmında, alt bedendekiler ise irisin alt kısmında gözlemlenir.

İrisin üzerinde yer alan beyaz noktaların, şişmeler, aşırı uyarı ve stresten kaynaklandığı düşünülür. İrisin çevresinde oluşan siyah çizgi ise, ciltte toksinlerin oluşmaya başladığının ve düzenli dışkı atılamamasının göstergesi olarak değerlendirilir. Turuncu ve kırmızımsı lekeler ise vücudun kansere olan yatkınlığını gösterir. Pankreasa ait bölümdeki işaretler kendisine dikkat etmezse şeker hastası olabileceğinin sinyalini verir. Yani iristeki işaretler vücudumuzdaki genetik olarak problemli organların tespit edilmesini sağlayarak önlem almamız için bizi uyarır.

Gözlerimiz ayrıca vücudumuzda yaşanan bir takım aksaklıkları da yansıtır. Örneğin ilaç aldığımızda biriken toksinler veya vücutta oluşan iltihaplar da kendisini göz içindeki bir benek şeklinde gösterebilir.

Kaynak: OptikmedTürkiye

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.