Gözlerinize Bakın Genel Sağlığınızı Görün
Neye bakmanız gerektiğini biliyorsanız gözleriniz genel sağlığınız hakkında birçok şeyi ortaya çıkarabilir.
O muhteşem, parlak küreleriniz sağlığınız hakkında çok şey anlatıyor. Yeterince yakından bakarsanız, gözleriniz tansiyonunuz, şeker hastalığınız olup olmadığı ve genetik bir sağlık sorununuz olup olmadığı da dahil olmak üzere genel sağlığınız hakkında pek çok şeyi yansıtabilir.
Değerli mücevherler gibi gözleriniz de hassastır ve özellikle yaşla birlikte görmede bazı değişikliklerin beklenebileceği durumlarda korunmaları gerekir. Muhtemelen düzenli göz muayenelerinin ve görme sorunlarının derhal tedavi edilmesinin önemini biliyorsunuzdur, ancak burada gözün size, bazen semptomları fark etmeden önce, hangi sağlık sorunları hakkında fikir verebileceğine daha yakından bir göz atacağız.
Kalp hastalığı
Amerikan Oftalmoloji Akademisi'ne göre göz, bir doktorun kan damarlarını invaziv bir prosedür olmadan "canlı çekimde" görebileceği tek yerdir. Bu, yüksek tansiyon (çoğunlukla hiçbir semptomu yoktur), yüksek kolesterol, felç ve kalp sağlığıyla bağlantılı diğer sağlık durumlarının ilk olarak göz doktorunuz tarafından görülebileceği anlamına gelir.
AAO, The Lancet'te yayınlanan ve kalp hastalığından (iskemi) kaynaklanan kan akışının azalmasının, retina taramalarında görülebilen retina hasarına neden olabileceğini ortaya koyan 2021 araştırmasına dikkat çekti. Kalp hastalığı dünya genelinde 1 numaralı ölüm sebebidir ve ne kadar erken tespit edilirse o kadar iyidir.
Göz muayenenizin bir parçası olarak size henüz retina taraması önerilmediyse, doktorunuzdan mutlaka isteyin.
Yüksek tansiyon
AOA'ya göre yüksek tansiyon yalnızca kalp sorunlarına veya kalp hastalığına yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda glokom ve makula dejenerasyonu da dâhil olmak üzere bazı göz rahatsızlıklarının riskini de artırabiliyor. Ve kan damarlarını etkileme şekli nedeniyle göz muayenesi sırasında görülebilir.
Diyabet
Diyabet çok yaygındır (yaklaşık 10 Amerikalıdan 1'inde görülür) ve belirtileri sıklıkla gözde görülür. Diyabet kısmi görme kaybına neden olabilir, glokom riskini iki katına çıkarabilir, katarakt riskini artırabilir ve diyabetik retinopatiye yol açabilir.
Diyabetik retinopati, yüksek kan şekeri seviyelerinin gözdeki kan damarlarının şişmesine, sızmasına veya kapanmasına neden olmasıdır. Amerikan Diyabet Derneği'ne göre, 2017 yılı itibarıyla gelişmiş ülkelerdeki yetişkinler arasında körlüğün önde gelen nedeni diyabetik retinopatidir. Bu nedenle, retinaya zarar verme şekli nedeniyle diyabetli kişilere genellikle retina taraması önerilir.
Diyabetik retinopatinin belirtileri (ve en kısa sürede doktorunuza başvurmanız gereken belirtiler) arasında bulanık görme, ani, büyük miktarda "gözde uçuşan cisimler", bulanık veya dalgalı görme ve karanlık veya boş görüş alanları yer alır. Diyabetiniz varsa, retinanıza bakmak ve retinopatiyi kontrol etmek için size genişlemiş bir göz muayenesi önerilmelidir.
Yüksek kolestorol
AOA'ya göre, gözün korneası etrafındaki renkli birikimler , özellikle kişi 40 yaşın altındaysa, yüksek kolesterol anlamına gelebilir. Ayrıca retinada kan damarı birikintileri ve göz çevresinde sarı şişlikler şeklinde de ortaya çıkabilir.
Bu göz semptomlarına sahipseniz hemen muayene olmalısınız çünkü bunlar genellikle daha ciddi sağlık sorunlarına veya felce yol açabilir.
Otoimmün ve genetik koşullar
Romatoid artrit, lupus, multipl skleroz ve diğer otoimmün bozukluklar gözü etkileyebilir. AOA'ya göre lupuslu kişilerin yaklaşık %30'unda göz kuruluğu olacaktır. MS'li birçok kişide görme sorunları gelişir ve bu, hastalığın erken belirtilerinden biri olabilir.
AARP'ye göre Parkinson hastalarının ilk belirtilerinden biri genellikle göz titremesidir.
Bir kan hastalığı olan orak hücre hastalığı olan kişilerde, retina hasarı da dahil olmak üzere gözlerde veya görmede sorunlar gelişebilir. Amerikan Retina Uzmanları Derneği'ne göre, orak hücre retinopatisi tanısı alan kişilerin 10 yaşından itibaren yıllık olarak taranması önerilmektedir.
Göz sorunları her zaman genetik veya otoimmün bir bozukluğun ilk belirtisi olmayabilir, ancak bunları erken teşhis etmek, göze zarar verme veya daha ciddi sonuçların oluşma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Vitamin eksikliği
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre gece körlüğü (düşük ışıkta görememe) A vitamini eksikliğinin ilk belirtilerinden biridir. Göz kuruluğunun pek çok nedeni olsa da A vitamini eksikliği de çok kuru gözlere neden olabilir.
A vitamininin ötesinde, vücudunuzun gelişmesi için vitaminler ve diğer besinlerle dolu, dengeli bir beslenmeye ihtiyacı vardır - gözleriniz de dahil. Çinko, E vitamini ve C vitamini açısından zengin yiyeceklerin tümü görme sağlığına fayda sağlayabilir.
Cleveland Kliniği'nin belirttiği gibi, A vitamini eksikliği ABD'de daha az yaygındır, çünkü onu yiyeceklerden yeterince alma eğilimindeyiz, ancak karaciğer bozukluğu olan veya vücutları vitaminleri emmekte zorlanan kişileri etkileyebilir. Herhangi bir vitamin veya mineral eksikliğiniz varsa ihtiyaçlarınıza uygun bir takviye hakkında doktorunuzla konuşmalısınız.
Çok fazla ekran süresi
Bunu retina taramasında göremeseniz de, bütün gün ekranlara bakmak gözleriniz için pekiyi olmayacaktır. Ekranlardan gelen mavi ışığı doğrudan göz hasarına veya sağlığına bağlayan bir kanıt yok, ancak uykunuzu bozduğu ve göz kuruluğu, baş ağrısı ve daha fazlasını içeren göz yorgunluğu semptomlarına neden olduğu bulundu.
Tüm gün bilgisayara bakmaktan kaynaklanan göz yorgunluğu veya göz yorgunluğu belirtileriyle doktora giderseniz, doktorunuz ekrana bakma sürelerinizde daha fazla ara vermenizi veya 20-20-20 kuralını uygulamaya başlamanızı önerebilir: her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca yaklaşık 20 feet uzaktaki bir şeye bakın. Bu, gözlerinizin odağını değiştirmesine ve onlara bir nefes almasına (ve daha fazla göz kırpmasına) yardımcı olacaktır.
Diğer sağlık koşulları
Virüsler ve bakteriyel enfeksiyonlar da gözde ortaya çıkabilir ve konjonktivite (pembe göz) neden olabilir. Pembe göz, soğuk algınlığı semptomlarına neden olan bir solunum yolu virüsünden kaynaklanabilir ve hatta klamidya veya bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondan da kaynaklanabilir.
Bazen korneada enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, genellikle ağızda uçuklara neden olan virüs olan Herpes simpleks virüsü 1, kornea enfeksiyonlarının en yaygın nedenidir. Göz enfeksiyonları ciddi olabileceğinden ve hatta aşırı durumlarda görme kaybına neden olabileceğinden, nedeni ne olursa olsun tedaviye başvurmak önemlidir.
AOA ve Versant Health'e göre bir göz doktorunun tümörler veya anevrizma dahil daha acil, ciddi sağlık sorunlarının belirtilerini de görebilmesi mümkündür. Ajans, gözün arka kısmına yakın artan basıncın optik sinirde değişikliklere neden olabileceğini ve bunun doktor tarafından görülebileceğini söyledi. Gözün arkasında tespit edilen bir şeyin ince belirtileri varsa (her zaman olmayabilir), göz doktorunuz sizi başka bir uzmana yönlendirecektir.
Gözlerinizi yöneterek sağlığınızı yönetin
Otoimmün ve genetik rahatsızlıklarda olduğu gibi gözde ortaya çıkan bazı sağlık etkileri kontrol edilemese de, genel olarak sağlıklı bir beslenme gibi basit yaşam tarzı değişiklikleriyle sağlığınızla ilgili ciddi değişiklikler yapabilirsiniz; bu aynı zamanda görmeye de fayda sağlar. Ve düzenli fiziksel aktivite yapmak. Çoğu gün düzenli aktiviteyi sürdürmek ve besleyici yiyecekler yemek, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet ve yüksek kolesterol gibi önlenebilir veya yönetilebilecek sağlık durumlarını kontrol etmek için özellikle önemlidir.
Diyabet veya yüksek tansiyon gibi yaygın, kronik bir sağlık durumundan kaynaklanan göz hasarı riski daha yüksekse, yıllık göz muayenelerinizi ve önerilen retina taramalarını takip etmeniz de önemlidir.
Gözleriniz vücudunuzun dünyaya açılan penceresi ve en önemli organlarımızdan biri olduğu için size sağlığınız hakkında bir çok erken uyarı bilgisi verebilir, düzenli göz muayenelerinizi aksatmayarak genel vücut sağlığınızı da koruma altına alabilirsiniz.
Bu makalede yer alan bilgiler yalnızca eğitim ve bilgilendirme amaçlıdır ve sağlık veya tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Tıbbi bir durum veya sağlık hedefleriyle ilgili sorularınız için daima bir doktora veya başka bir yetkili sağlık uzmanına danışın.