Optik Gazete

Gözlük Tarihi ve Dünyanın En Eski Gözlükleri

Gündem

Günümüzde kullandığımız eşyaların ilk hallerini ya da ilk ne zaman çıktıklarını hiç merak ediyor musunuz? Son zamanlarda dinlendirici ve numaralı gözlük kullananların sayısı artmış olsa da, aslında gözlüğün tarihçesi de düşündüğünüzden daha eskilere dayanıyor.

Günümüzde kullandığımız eşyaların ilk hallerini ya da ilk ne zaman çıktıklarını hiç merak ediyor musunuz?

Son zamanlarda dinlendirici ve numaralı gözlük kullananların sayısı artmış olsa da aslında gözlüğün tarihçesi de düşündüğünüzden daha eskiye dayanıyor.

Gözlük Camının İcadı

Görüşü netleştiren ve görmeyi kolaylaştıran camları dünya üzerinde ilk olarak MÖ 700’lerde Asurlular bulmuştur. Yunanlar ve Romalılar, içinde su olan küçük küre şeklinde aletler tasarlayarak net görmeyi kolaylaştırmışlardır.
Asurlular tarafından bulunan görmeyi kolaylaştıran camlardan sonra bu camlar, kullanımı daha kolay olsun diye gözlük şeklinde tasarlanılmıştır.
Dünyanın ilk gözlüğü, 1280 yılında Armati isimli İtalyan bir fizikçi tarafından icat edilmiştir. Bu gözlük cisimleri büyüterek, görüşü kolaylaştıran bir çift dış bükey mercekten meydana gelmişti.
1730 yılında Edward Scarlett  ilk gözlük sapını yaptı. Bu sayede gözlüğün icat edilmesinden yaklaşık 350 yıl sonra gözlükler; yüzden düşmeden, yüze ve başa tutturabildi.  
İlk uzak ve yakın derecelerin bir arada bulunduğu gözlük 1784 yılında Benjamin Franklin tarafından bulunmuştur. MÖ. 700’lerde Asurlular tarafından bulunan bu camlar, günümüze kadar geliştirilerek ve tasarımlar ile desteklenerek gelmiş, görme sorunu yaşayan insanlar için çözüm olmuştur. Gözünde ve görüşünde sorun yaşayan birçok insan, bu gözlükler sayesinde sorunlarını gidermiştir.

Güneş Gözlüğünün İcadı

Dünyadaki ilk güneş gözlüğü 1430 yılında, Çinliler tarafından kullanıldı. Yanan ateşin dumanının isiyle karartılan bu gözlükleri Çinliler, gözlerini korumak ya da güneşin zararlı etkilerinden korunmak amacıyla değil, Çin’de yapılan mahkemelerde hakimlerin mimikleri ve yüzlerindeki ifadeleri belli olmasın diye kullanıyorlardı.  Gözlerin ifadeleri ve düşünceleri belli ettiğini düşünen Çinliler; bu koyu camlı gözlükler sayesinde mahkemedeki düşüncelerinin, dışarıya yansımasına engel olmaya çalışmışlardır.

Daha sonraki dönemlerde İtalya’dan Çin’e numaralı gözlükler gelse de, Çinliler bunları yine aynı nedenlerle duman isinde kararttılar.

Dünyadaki ilk gözlükçü dükkanı Francis Mc Allister tarafından, Amerika Filadelfiya’da açılmıştır.  Francis Mc Allister, gözlükçü dükkanında tüm modellerini bir sepetin içine yerleştirerek, gelen müşterilerine bu gözlükleri tek tek denettiriyor ve gözlüklerini bu şekilde satıyordu.

El Haytam ve İlk Optik Araştırmaları

965 yılında dünyaya gelen İbn El Haytam, dönemin en  büyük araştırmacılarından biridir. El Haytam, görme optiği ve lenslerle ilgili araştırmalar yaparak optik bilimine değerli katkılarda bulunmuştur.
Optiğe dair en önemli yapıt İbn El Haytam’ın, ‘Kitab’ ül Menazır adlı eseridir. Bu eser,  Orta çağ döneminde optiğin temel taşını oluşturmuştur.  El Haytam optik ile ilgili tüm çalışmalarını, yedi kitapta toplamıştır.
El Haytam’ın kitaplarının konusu:  Doğrudan görüşte optik yanılgı ve nedenleri, görmenin yapısı, nesne niteliklerinin net ayrımı, düzgün yüzeylerde gözün yakaladığı yansımalar, nesne niteliklerinin nedenleri ve gözün nesneleri nasıl algıladığı, ayna akisleri yani düzgün yüzeylerde görünen resimler, havadan farklı geçirgenliğe sahip maddelerin içinden görülen nesneleri ışık kırılmasından dolayı gözün nasıl algıladığı ve yansıma sebebiyle optik yanılgı ve nedenleridir.


 

Yorumlar (1)

Salil 6 Yıl Önce

Çok güzel

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.