Gözü Ovuşturmak Retinaya Zarar Verebilir Körlüğe Yol Açabilir Mi?
İster uzun süre bir ekrana baktıktan sonra ister bir toz zerresi hissettiğimizde olsun, hepimiz gözlerimizi ovuşturmak istediğimiz anlar yaşadık. Semptomlarımızı geçici olarak hafifletebilse de, gözlerimizi tekrar tekrar ovuşturmak, özellikle de bunu düzenli olarak yapıyorsak, gözlerimize ciddi şekilde zarar verebilir. Ancak bu eylemin, başlangıçta fark edebileceğimizden daha ciddi sonuçlar olabileceğini, örneğin retina hasarı olabileceğini fark etmek göz ve görme sağlığınız için oldukça önemli hale geliyor.
Tekrarlayan göz ovuşturmanın etkileri ve bunların sonunda görüşümüzü nasıl etkileyebileceğini inceleyelim.
Retina hasarı riskinin artması
Gözleri ovuşturmak ışığı görsel sinyallere dönüştüren gözün arkasındaki doku tabakası olan retinaya uyguladığı basınç bununla ilişkili en iyi bilinen tehlikelerden biridir. 2022 tarihli "Dijital Göz Yorgunluğu - Kapsamlı Bir İnceleme" adlı çalışma, gözlere sık veya aşırı kuvvet uygulanmasının retinada gerginliğe neden olabileceğini göstermiştir. Aşırı durumlarda, bu zorlanma retina dekolmanına neden olabilir; bu, retinanın normal pozisyonundan koptuğu ve tedavi edilmezse körlüğe neden olan tehlikeli bir rahatsızlıktır.
Mevcut göz rahatsızlıklarının kötüleşmesi
Glokom veya miyopluk (yakın görüşlülük) gibi göz sorunları olan bir kişinin yapması gereken son şey gözlerini ovuşturmaktır. Özellikle, glokomda gözün içindeki basıncın artması görme sinirine zarar verir. Gözleri ovuşturmak bu basıncı geçici olarak artırabilir ve zamanla ek hasara neden olabilir.
Korneanın incelmesi ve zayıflaması
Korneanın (gözün şeffaf, kubbe şeklindeki yüzeyi) incelmeye ve koni şeklinde dışarı doğru çıkıntı yapmaya başladığı keratokonus olarak bilinen bir rahatsızlık da göz ovuşturmayla bağlantılıdır. Ciddi durumlarda, bu yapısal değişiklik görme bozukluğuna neden olabilir ve o anda kornea nakli ameliyatı gerekli hale gelir. Araştırmalara göre, gözlerini çok fazla ovuşturan kişilerde keratokonus gelişme olasılığı daha yüksektir
Enfeksiyon riskleri ve alerjik reaksiyonlar
Gözlerimizi her ovuşturduğumuzda, ellerimizden gözlerimizin etrafındaki hassas bölgeye mikrop, toz ve alerjen aktarıyoruz. Bu, önceden var olan alerjik reaksiyonları kötüleştirebilir ve konjonktivit veya pembe göz gibi enfeksiyonlara yol açabilir. Kuru gözler veya alerjiler sıklıkla göz ovuşturmaya yol açan kaşıntı ve tahrişin nedeni olsa da, ovuşturma bu semptomları kötüleştirebilir ve bir kısır döngü başlatabilir.