Optik Gazete

Hava Kirliliği Gözlerinizi Nasıl Etkiler?

Gündem

Havadaki yüksek toksin seviyeleri, tahriş ve kuruluktan konjonktivit ve hatta görme kaybı gibi daha ciddi durumlara kadar bir dizi göz problemlerine yol açabilir.

Hava Kirliliği Gözlerinizi Nasıl Etkiler?

Büyük şehirlerde kötüleşen hava kirliliği sadece solunum sağlığı için değil, aynı zamanda göz sağlığı için de önemli bir tehdit oluşturuyor. Havadaki yüksek toksin seviyeleri, tahriş ve kuruluktan konjonktivit ve hatta görme kaybı gibi daha ciddi durumlara kadar bir dizi göz problemlerine yol açabilir.

Hava kirliliği seviyeleri özellikle büyük şehirlerde sürekli yükseliyor. Havada bulunan azot dioksit, nitrik oksit, kükürt vb. gibi yüksek miktarda toksin sadece vücudumuzdaki hayati organları etkilemekle kalmaz, aynı zamanda gözlerimizi de etkiler. Toksik havaya çok fazla maruz kalmak kızarmaya, yanma, kaşıntı, sulu gözler, bulanık görme, gözlerde ve göz kapaklarında enfeksiyona yol açabilir.


Kendinizi açık havaya maruz kalmaktan alıkoymak için hiçbir seçenek olmasa da, kirlilik ile ilgili riskleri anlayarak ve gerekli önlemleri alarak gözlerinizi koruyabilirsiniz. Gözlerimiz son derece hassas olduğu için, onlara daha fazla özen göstermek zorunludur.


Hem iç hem de dış mekanlarda kirli havaya maruz kalmak, çok sayıda göz sorununa neden olabilir ve önceden var olan koşulları daha da kötüleştirebilir. Şiddetli alerjik konjonktivit, göz kapağı enfeksiyonları ve kuru gözlerinden sorumlu olabilir. Hava kirliliği glokomu ağırlaştırabilir ve oküler hipertansiyona neden olabilir. Ek olarak, kirli hava, katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu insidanslarında hızlı bir artışa neden olabilir. Uzun süre, retina dejenerasyona neden olabilir ve göz kanseri riskini artırabilir.

  • Gözlerinizi hava kirliliğinden korumak için izleyebileceğiniz bazı adımlar şunlardır:
    Tehlikeli kirletici maddelere maruz kalmanızı sınırlamak için hava kalitesi zayıf olduğunda dışarı çıkmaktan kaçının.
  • Dışarı çıktığınızda, gözlerinizi duman ve tozdan korumak için yüksek kaliteli koruyucu gözlükler taktığınızdan emin olun.

  • Gözlerinizi ovmayın; göz enfeksiyonlarını önlemek için ellerinizi ve gözlerinizi sık sık yıkadığınızdan emin olun.
  • Bol su için. Hidrasyon sadece vücudunuz için gerekli değildir, aynı zamanda gözlerinin için de iyidir.

  • Sağlıklı ve dengeli bir diyet yiyin. Fındık, kelebeği tohumları, somon, renkli meyveler ve sebzeler içeren omega-3'ler açısından zengin bir diyet alın.
  • Kirliliğin etkilerini en aza indirmek için yağlama göz damlaları kullanabilirsiniz. Göz tahriş ve kızartmak hafifletmeye yardımcı olacaktır.
  • Aşırı ekrandan kaçınmaya çalışın; durumu daha da kötüleştirebilir.

  • Göz tahrişi durumunda kontak lens takmamak ve göz makyajı kullanmayın.
  • Havadaki tahriş edici maddelere maruz kalmayı azaltmak için evde ve ofiste bir hava temizleyici kullanabilirsiniz.


Sorun devam ederse, kendinizi tedavi etmeye çalışmayın ve en yakın zamanda bir göz doktorunu ziyaret edin. Bir göz uzmanı, rahatsızlığın nedenini belirlemeye yardımcı olabilir ve herhangi bir büyük sorun ortaya çıkmaması için uygun tedavi önerebilir.

Kaynak: https://timesofindia.indiatimes.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.