Göz Kusurları Nelerdir? Gözdeki Kusurlar Nasıl Tedavi Edilir?
Vücudumuzun organları sağlığımız açısından büyük öneme sahiptir. Bunlardan birisi olan göz ise görme işlevinin gerçekleştirilmesini sağlayan organımızdır. Görme işlevi hayatın devamlılığı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle göz ve göz sağlığı hakkında daha fazla şey bilinmesinde fayda vardır. Göz kusurları nelerdir? Gözdeki kusurlar nasıl tedavi edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Çevremizde sık sık görme problemi nedeniyle gözlük ya da lens kullanan kişilere denk geliriz. Yapılan araştırmalar göre görme ile ilgili küçük ya da büyük dereceli rahatsızlıklar her 10 insandan 6’sında görülmektedir. Bu rakam oldukça yüksektir.
Göz Kusurları ve Tedavileri Nelerdir?
Gözlerimiz oldukça hassas yapıya sahip organımızdır. Gözün her bölümü görme için gerekli olan farklı bir işlevi yerine getirir. Gözün yapısı ise; pupila, göz merceği, kornea ve retinadan oluşur. Gözün herhangi bir bölümü nedeniyle görmede aksaklıklar yaşanabilir. Bu göz kusurlarından en sık görülenleri ve tedavileri ise şunlardır;
Miyop: Dünya genelinde en yaygın görülen göz kusurlarından birisidir. Özellikle günümüz teknolojisinin geldiği noktada gözlerimizi daha fazla yoran ekranlar nedeniyle bu göz kusuru oldukça artmaktadır. Uzağın net görülmemesi şeklinde kendini göstermektedir. Bu rahatsızlığı yaşayan kimseler yakın konusunda bir sıkıntı yaşamazken uzak görüntü konusunda şikâyetleri olmaktadır. Tedavisi ise; kalın mercekli gözlükler ya da lenslerle gerçekleştirilmektedir. Bazı miyop rahatsızlıklarında damlalarda tedavi destekleyicisi olarak verilebilmektedir.
Hipermetrop: Yine miyoplukta olduğu gibi en sık görülen göz rahatsızlıklarındandır. Daha çok ileri yaş kişilerde görülmektedir. Miyopluğun tersi olan rahatsızlıktır. Yani hipermetrop olan bireyler yakını göremeyip uzağı görebilmektedir. Bu kişiler kitap okuma ya da iğneden iplik geçirme gibi konularda sıkıntı yaşarlar. Tedavisi ise; ışığı bir araya getiren ince kenarlı merceklerle gerçekleştirilir. Rahatsızlık seviyesine göre lens ile de tedavi gerçekleştirilebilmektedir.
Astigmatizm: Bu rahatsızlık gözün kornea yapısında meydana gelen bozulmalardan kaynaklanır. Korneada oluşan pürüzler nedeniyle ışık dağılarak merceğe iletilir. Bu nedenle astigmat olan göz her zaman bulanık görür. Bu göz kusurunun tedavisinde silindirik yapılı gözlükler ya da lensler kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
Katarakt: Bu göz kusuru kişilerde doğuştan ya da darbeye bağlı oluşabildiği gibi yaşlanmayla beraber de meydana gelebilmektedir. Katarak olan gözler bulanık görmeye başlar. Sebebi göz merceğinin ya da sıvısının perde şeklinde bulanıklaşmasıdır. Tedavisi ise ameliyat ve bazı göz damlalarıyla gerçekleştirilebilmektedir.
Presbitlik: Göz kusurlarından bazıları yaşlanmayla ortaya çıkar. Bu göz kusuru da yaşlılığa bağlı olarak göz merceğinin esnekliğini yitirmesiyle meydana gelir. Esnekliği olmayan mercek ışığı kıramadığı için kişi yakını göremez. Tedavisi ise ince kenarlı merceklerle gerçekleştirilir.
Kaynak:www.milliyet.com.tr