Yaşlanma ve Gözleriniz
Yaşlandıkça, görüşünüzde değişiklikler fark etmeniz normaldir. Yaşlı yetişkinlerde görülen birkaç yaygın değişiklik şunlardır:
- Yakından görme yeteneğini kaybetmek
- Mavi ile siyah gibi renkleri ayırt etmekte zorluk çekmek
- Değişen ışık seviyelerine uyum sağlamak için daha fazla zamana ihtiyaç duymak
Bu sorunlar genellikle kolayca düzeltilebilir. Gözlükler, kontak lensler ve iyileştirilmiş aydınlatma, yaşam tarzınızı ve bağımsızlığınızı sürdürmenize yardımcı olabilir ve bunu mümkün kılabilir.
Yaşlandıkça bazı göz hastalıkları ve rahatsızlıkları riskiniz artar ve bazı göz değişiklikleri daha ciddidir. Herhangi bir sorunun erken fark edilebilmesi için düzenli göz muayeneleri yaptırarak gözlerinizi olabildiğince sağlıklı tutun.
Görme yeteneğinizi korumak için neler yapabilirsiniz?
Gözlerinizi düzenli olarak bir göz hekimine kontrol ettirin. Herhangi bir sorunu erken bulup tedavi etmek, görüşünüzü korumanıza ve görme kaybını önlemenize yardımcı olabilir. Doktorunuzla paylaşmak üzere sorularınızın ve endişelerinizin bir listesini yapın. Hangi ilaçları aldığınızı söyleyin. Bazıları gözlerinizi etkileyebilir.
Yaşlanan gözdeki normal değişiklikler genellikle görüşünüze zarar vermez. Ancak bazen daha ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Örneğin, gözlerinizden gözyaşı sızabilir. Bu, ışık hassasiyeti, rüzgar veya sıcaklık değişiklikleriyle olabilir. Güneş gözlükleri ve göz damlaları yardımcı olabilir. Bazen, gözyaşı sızması kuru göz belirtisi veya enfeksiyon veya tıkalı gözyaşı kanalı belirtisi olabilir. Göz doktorunuz bu sorunları tedavi edebilir.
Birçok kişi göz hastalıklarının erken evrelerinde herhangi bir belirti veya semptom fark etmez. Bir göz uzmanı tarafından yapılan genişletilmiş göz muayenesi, bazı yaygın göz hastalıklarını tedavi edilmesi daha kolayken ve görme kaybına neden olmadan önce bulmanın tek yoludur. 50 yaşın üzerindeki herkes, iyi bir görüşünüz olsa ve kontak lens veya gözlük takmıyor olsanız bile, her yıl veya göz uzmanınız tarafından önerildiği şekilde genişletilmiş göz muayenesi yaptırmalıdır. 60 yaşından sonra, her yıl veya iki yılda bir genişletilmiş göz muayenesi yaptırmalısınız. Diyabet veya yüksek tansiyonu olan çoğu kişinin yılda en az bir kez genişletilmiş göz muayenesi yaptırması gerekir.
Bu muayene sırasında göz doktorunuz göz bebeklerinizi genişletmek için gözlerinize damla damlatacaktır, böylece her bir gözün içini daha iyi görebilir. Muayeneden sonra görüşünüz bulanık olabilir ve gözleriniz ışığa karşı daha hassas olabilir. Bu sadece birkaç saat sürer. Sizi eve götürmesi için başka birinin yanınızda bulunmasını sağlayın.
Gözlük veya kontakt lens kullanıyorsanız, reçetenizi de kontrol ettirin. Görüşünüzdeki küçük değişiklikler bile düşme ve yaralanma riskinizi artırabilir. Uygun reçeteli gözlük veya kontak lens kullanmak önemlidir.
Diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıkları kontrol ettirmek için düzenli olarak birincil sağlık hizmeti sağlayıcınızı görün . Bu hastalıklar kontrol edilmez veya tedavi edilmezse göz sorunlarına neden olabilir.
Her yaşta sağlıklı gözler için ipuçları
Yaşlandıkça gözlerinize iyi bakmak ve sağlıklı kalmalarına yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler var:
- Dışarıdayken ultraviyole (UV) radyasyonunu engelleyen güneş gözlükleri ve geniş kenarlı şapka takarak gözlerinizi güneş ışığından koruyun.
- Sigara içmeyi bırakın.
- Akıllıca yiyecek seçimleri yapın.
- Fiziksel olarak aktif olun ve sağlıklı bir kiloyu koruyun.
- Kan basıncınızı normal seviyede tutun.
- Diyabetinizi kontrol altına alın (eğer varsa).
- Bilgisayar başında çok fazla vakit geçiriyorsanız veya tek bir şeye odaklanıyorsanız, göz yorgunluğunu önlemek için her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca 20 metre uzağa bakın.
Göz hastalıkları ve rahatsızlıkları
Aşağıdaki göz sorunları yaşlı yetişkinlerde görme kaybına ve körlüğe yol açabilir. Çok az erken belirtileri olabilir veya hiç olmayabilir. Düzenli göz muayeneleri sizin en iyi korumanızdır. Göz bakım uzmanınız erken bir sorun bulursa, genellikle görmenizi korumak için yapabileceğiniz şeyler vardır.
- Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD), nesneleri net bir şekilde görmek ve araba kullanma ve okuma gibi yaygın şeyleri yapmak için gereken keskin, merkezi görüşe zarar verebilir. Göz doktorunuz aile geçmişinizi soracak ve genişletilmiş göz muayenesi sırasında AMD belirtileri arayacaktır. Tedaviler mevcuttur ve özel diyet takviyeleri, kötüleşme şansınızı düşürmenize yardımcı olabilir.
- Diyabetiniz varsa diyabetik retinopati oluşabilir. Yavaşça gelişir, genellikle erken uyarı belirtileri göstermez. Diyabetiniz varsa yılda en az bir kez göz muayenesi yaptırdığınızdan emin olun. Kan şekerinizi, kan basıncınızı ve kolesterolünüzü kontrol altında tutmak diyabetik retinopatiyi önleyebilir veya erken evrelerde ilerlemesini yavaşlatabilir. Daha sonraki evrelerde lazer cerrahisi bazen kötüleşmesini önleyebilir.
- Katarakt, göz merceğinde bulanık veya puslu görüşe neden olan bulanık bölgelerdir. Bazı kataraktlar küçük kalır ve görüşünüzü çok fazla değiştirmez. Diğerleri büyür ve görüşü azaltır. Katarakt ameliyatı iyi görüşü geri kazandırabilir ve güvenli ve yaygın bir tedavidir. Kataraktınız varsa, göz doktorunuz ameliyattan faydalanıp faydalanmayacağınızı görmek için zaman içinde meydana gelen değişiklikleri izleyecektir.
- Glokom genellikle gözün içinde çok fazla sıvı basıncından kaynaklanır. Tedavi edilmezse görme kaybına ve körlüğe yol açabilir. Glokomu olan kişilerde genellikle erken belirtiler veya ağrı olmaz. Her yıl genişletilmiş göz muayeneleri yaptırarak kendinizi koruyabilirsiniz. Glokom reçeteli göz damlaları , lazerler veya ameliyatla tedavi edilebilir .
- Kuru göz, gözyaşı bezleri iyi çalışmadığında ortaya çıkar. Batma veya yanma, gözde bir şey varmış gibi kumlu bir his veya başka bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Kuru göz , özellikle kadınlar olmak üzere insanlar yaşlandıkça yaygındır. Göz doktorunuz kuru gözü tedavi etmek için ev tipi nemlendirici veya hava temizleyici, özel göz damlaları (yapay gözyaşları) veya merhemler kullanmanızı söyleyebilir. Daha şiddetli vakalarda tedavi seçenekleri arasında reçeteli ilaçlar, gözyaşı kanalı tıkaçları veya ameliyat yer alabilir .
Göz acil durumunun belirtileri
Aşağıdaki durumlarda hemen bir göz doktoruna görünün:
- Aniden göremez hale gelirsiniz veya her şey bulanık görünür
- Görüş alanınızda uçuşan birçok yeni cisim (görüş alanınızda uçuşan minik noktalar veya "örümcek ağları") ve/veya ışık parlamaları görüyorsanız
- Göz ağrısı varsa
- Çift görme deneyimi yaşıyorsanız
- Gözünüzde veya göz kapağınızda kızarıklık veya şişlik varsa
Az Görme Nedir?
Düşük görme, gözlük, kontakt lens, ilaç veya ameliyatla görme yeteneğinizi düzeltemeyeceğiniz anlamına gelir. Düşük görme, bazı insanları yaşlandıkça etkiler. Aşağıdaki durumlarda düşük görme sorununuz olabilir:
- Okuma veya yemek pişirme gibi günlük işleri yapabilecek kadar iyi göremiyorum
- Arkadaşlarınızın veya ailenizin yüzlerini tanımakta zorluk çekiyorsanız
- Sokak tabelalarını okumakta zorluk çekiyorum
- Işıkların eskisi kadar parlak görünmediğini fark edin
Bu sorunlardan herhangi birine sahipseniz, göz doktorunuzdan görme bozukluğunuz için test yapmasını isteyin.
Görme rehabilitasyon programları ve büyüteç cihazı gibi özel yardımcılar, görme kaybına uyum sağlamanıza ve kalan görüşünüzden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, düşük görme veya görme engelli kişileri kaynaklara ücretsiz olarak bağlayan Ulusal Kütüphane Hizmeti gibi programlar da vardır.
Görmenizle araç kullanmanın sizin için güvenli olup olmadığını göz doktorunuza sormayı unutmayın. Araç kullanmayı bırakmanız gerekirse, bölgenizdeki kuruluşlar sizin için yolculuk ayarlayabilir veya toplu taşıma mevcut olabilir.
Yardımcı olabilecek diğer ipuçları:
- Odanızdaki aydınlatmayı güçlendirin.
- Kalın, siyah keçeli kalemlerle yazın.
- Düz bir çizgide yazmanıza yardımcı olması için kalın çizgili kağıtlar kullanın.
- Evinizdeki merdivenlerin kenarlarına renkli bant yapıştırarak onları daha rahat görebilir ve düşmenizi önleyebilirsiniz.
- Açık renkli duvarlara yerleştirdiğiniz ışık anahtarlarını ve elektrik prizlerini, açık renkli duvarlarda rahatça görebileceğiniz şekilde koyu renkli olanlara yerleştirin.
- Bir odaya girdiğinizde yanan hareket algılayıcı ışıkları kullanın. Bunlar, zayıf aydınlatmadan kaynaklanan kazaları önlemenize yardımcı olabilir.
- Büyük rakamlı saatler ve büyük ekranlı telefonlar kullanın; mikrodalga fırın ve ocak üzerine büyük puntolu etiketler yapıştırın.
Kaynak: www.nia.nih.gov