İnternette Yasal Olmayan
Online Kontak Lens Satış Sitelerinin Sonu Geldi!
Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği’ni ve tüm Oda Yönetimlerini Göreve Davet Ediyorum.
Değerli Meslektaşlarım,
Dün Optik Gazete’de yayınlanan “Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği Değişti” başlıklı haberi okuyan birçok sektör mensubundan ve meslektaşlarımdan gelen yorumların çoğu, yapılan değişiklikleri anlamanın ve yorumlamanın çok zor olduğu yönündeydi. Optik Gazete’ye gönderilen mesajlar, yapılan yorumlar ve şahsen bana gönderilen mesajlar, edilen telefonlar sonucunda yönetmelikte yapılan değişiklikleri tetkik ettik ve konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu’na sorularımızı ilettik.
Dün yayınladığımız değişikliklere ilişkin Resmi Gazete yazısında 17 madde altında düzenlenmiş birçok değişiklik maddesi bulunmaktadır. Ve evet, gerçekten de anlaşılması zor bir metin olduğu doğrudur, ben de şahsen incelerken aynı hisse kapıldım.
Maddeler mevzuat dilinde yazıldığı için ve önceki maddelere ek ya da değişiklik şeklinde kaleme alındığı için bu maddelerin dikkatlice ele alınması gerekmektedir. Bu metni deşifre etmeyi zorlaştıran bir diğer unsur da, değişikliklerin diğer maddelerle bağlantılar kurularak aktarılmış olmasıdır. Yönetmeliğin yalnızca optisyenlik müesseselerini değil tıbbi cihaz satışı yapan diğer işletme ve merkezleri de kapsaması nedeniyle cümleleri dikkatli okumak gerekliliği bulunmaktadır.
Ancak ben bunların hepsini bir kenara ayırıyorum ve bağımsız optisyenlik müesseseleri olarak çok uzun zamandır beklediğimiz çok önemli ve hatta tarihi olarak adlandırabileceğimiz bir yönetmelik değişikliğine dikkatinizi çekmek istiyorum.
Değişikliklerin uygulanmasından sonra yönetmeliğin 26. Maddesinin 5. Fıkrası değiştirilerek aynen şu şekle gelmiştir:
(5) (Değişik:RG-2/9/2020-31232) Bu Yönetmelik uyarınca;
a) Yalnızca; işitme cihazı merkezlerinde, ısmarlama protez ve ortez merkezlerinde, optisyenlik müesseselerinde veya diş protez laboratuvarlarında satışı, uyarlaması veya uygulaması yapılan cihazların,
b) Münhasıran sağlık profesyonelleri tarafından kullanılması veya uygulanması öngörülen ya da tıbbi cihaz satış merkezlerinde uygulama gerektiren cihazların,
tüketiciye hitaben internet ortamında satışı yasak olup bu madde kapsamına girmeyen tıbbi cihazların internet ortamında satışı ise yalnızca bu Yönetmelik uyarınca yetkilendirilen satış merkezlerince yapılır. Ek-3’te yer alan cihazların tüketiciye yönelik internet ortamında satışı için satış merkezi yetki belgesi aranmaz.
Şimdi sarı renkle işaretlediğim bu maddeyi sadece optisyenlik müessesesini ele alarak sadeleştirilmiş bir şekilde okuyalım: “…..Bu yönetmelik uyarınca yalnızca; optisyenlik müesseselerinde satışı, uyarlaması veya uygulaması yapılan cihazların, tüketiciye hitaben internet ortamında satışı yasak olup…..”
Değerli Meslektaşlarım,
Yönetmelikten söz ediyoruz!
Yönetmelikte geçen “tüketiciye hitaben internet ortamında yasak” olarak açık ve net şekilde belirtilmiş bir cümleden söz ediyoruz.
Daha önce internette online yasa dışı kontak lens satışı yapan sitelerle sürdürdüğümüz hukuki mücadelelerimizde, internet satışının yasak olduğunu, kanunumuzda net olmayan ifadeyi sadece çeşitli genelge ve özergelerle destekleyerek kanıtlamaya çalışıyorduk. Ve bu nedenle de cezaların uygulanmasında yeterli sonucu alamıyorduk.
Artık elimizde net olarak “yasak” olduğunu belirten bir yönetmelik maddesi bulunmaktadır.
İşte Beklediğimiz Madde
Nihayet Açık Ve Net Olarak Yönetmelikte Yerini Aldı!
Şu anda Oda ve Birlik yönetimlerinde bulunan yöneticilerin büyük çoğunluğu, seçimler arifesinde ilk aksiyon olarak bağımsız optisyenlik müesseselerinin en önemli sorunlarından biri olan kontak lenslerin internette online yasa dışı şekilde satılmasıyla ilgili konuyu çözümleyeceklerini duyurmuşlardı.
Konunun çözümü için gerekli hukuki zemin bu madde ile artık gerçekleşmiştir.
Bu madde ile artık internette kontak lens satışının yasak olduğu bariz bir şekilde vurgulanmıştır. Bu madde tıbbi cihazların internette satılamayacağına dair tüm soru işaretlerini ortadan kaldırdığı için, Rekabet Kurumu’nun da, mahkemelerin de artık çok hızlı bir şekilde bağımsız optisyenlik müesseseleri lehine kararlarını almaları mümkündür.
Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği’ni ve tüm Oda Yönetimlerini hemen harekete geçerek, yasal olmadığı halde internetten online kontak lens satışı yapan mevcut web sitelerine erişim engeli uygulayarak bu sorunumuzu ortadan kaldırmak üzere göreve davet ediyorum.
Bu çok müjdeli bir haberdir. Senelerdir hem kurumsal olarak hem de şahsen zaman ve emeğimi ortaya koyarak mücadele ettiğim bu konunun bu şekilde sonuçlanmasından tüm optik sektörü adına büyük bir memnuniyet duyuyorum. Adalet yerini bulmuştur.
Bu yönetmelik değişikliğini yapan Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu yetkililerine en içten teşekkürlerimi sunuyorum.
Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği’nin ve tüm Oda Yönetimlerinin en kısa süre içinde internetten online yasa dışı kontak lens satışı yapan firmaları konusuna son vermek üzere hemen bugün harekete geçeceklerine inanıyorum.
Bugüne kadar yasal olmadığı için bu yolla gelir elde etmeye tenezzül etmeden yasalara uyan ve yalnızca kendi gelirini değil, sektörün bütününün yararını düşünerek seneler boyu sabırla bekleyen tüm bağımsız optisyenlik müesseselerinin gözü aydın olsun.
En kısa zamanda senelerdir sırtımızda kambur gibi taşıdığımız bu sorunumuzun çözülmesini bekliyor sektörümüze şimdiden hayırlı olsun diyorum.
Kalın sağlıcakla,
H. Erol Harbi
Yönetim Kurulu Başkanı
Opak Lens
Harbi Optik
Akay Optik
Cihan Medikal
Optik Gazete
ilker ilgen 4 Yıl Önce
Peki lensleri lens suyu alanlara bedelsiz verirlerse?
Uğur Coşkun 3 Yıl Önce
Ne alakası var ? Bedelsiz veya bedelle hiçbir şekilde internetten lens satılamaz. Yönetmeliğin neresini anlamadınız ?