Değerli Meslektaşlarım,
1. Bölge İstanbul Gözlükçü-Optisyenler Odası seçiminden hemen önce İstanbul Geçici Oda Yönetimi tarafından ön yüzünde Sağlık Bakanlığı logosu olan, ancak Sağlık Bakanlığı’nın haberi bile olmayan bir kimlik kartı bastırılıp dağıtılmıştı.
Biz bu kimlik kartlarının hiçbir yasal dayanağının olmadığını ve tamamen popülist bir yaklaşım ile seçimden önce oy toplamak üzere hareket edildiğini Optik Gazete’de bir haber olarak yayınlamıştık. Seçimde oy toplamak uğruna optiklerin parasını boş yere harcadıklarını hatta Sağlık Bakanlığı ile Odanın arasının bu yüzden açılabileceğini de yazmıştık.
22 Ağustos 2020 Cumartesi günü yapılan genel kurul toplantısında bütçe konuları konuşulurken sorulan bir soru ile, geçen sene Oda Geçici Yönetiminin SGK sözleşme bedellerini toplanan aidatlardan ödemeye söz verdikleri halde bu sözün gerçekleşmediğini hatırlattıldı. Bu soru geldiğinde Geçici Oda Yönetimi cevap olarak “biz yapacaktık ama Birlik izin vermedi” gibi bir bahane öne sürdü.
Aynı konuda daha önce yazdığımız bir yazıda Birlik ile ön görüşme yapmadan sektöre söz verilmesinin doğru olmadığını belirtmiştik. Birlik’e hiç danışmadan hareket edip, seçimde oy kazanmak amacıyla söz verip sonra da Birlik kabul etmedi diye beyanatta bulunmak Geçici Oda Yönetiminin, “oyları alayım sonrası önemli değil” bakış açısından kaynaklanan bir tutumdur.
Şimdi aynı tavrın bir başka yansımasını da kimlik kartları konusunda yaşıyoruz. Seçim öncesi yine Birliğe hatta Sağlık Bakanlığına danışmadan “ben yaptım oldu” mantığı ile, hiçbir geçerliliği ve fonksiyonu olmayan kimlik kartlarını yaptırmak ve dağıtmak üzere optiklerin parasını fütursuzca harcamışlardır. Ve yapılan şikayet üzerine Sağlık Bakanlığı da bu kartların mevzuatlarına uygun olmadığını bir yazı ifade etmiştir.
Sonuç nedir? Tüm bu seçim öncesi oy toplama çabaları için basılan kimlik kartları aslında sektörden toplanan para ile yapılan gereksiz bir İSRAFtan ibarettir.
Yapılan genel kurul bütçe görüşmelerinde Gözlükçüler ve Optisyenler yapılan 1 milyon liranın üzerindeki harcamayı onaylamadılar.
Evet bu tip organizasyonların masrafları olur, ama 5 tane şirket yöneten biri olarak bütçe nasıl hazırlanır, nasıl verimli şekilde yönetilir iyi bilirim. Sunulan geçmiş dönem raporunun aşırı gereksiz harcamalar ile dolu olduğunu görmekten büyük üzüntü duydum.
Son derece antidemokratik kurallar koyan İstanbul Geçici Oda Yönetimi tüm seçim öncesi çalışmalarına rağmen dün seçimden sonuç alamadan çıktı, çünkü yapılanları görüp değerlendiren meslektaşlarım bu durumu fark edince yapılanları affetmedi.
O kadar çok anlatabileceğim usulsüzlükleri var ki sayfalar yetmez, ama eskinin üzerine çok da konuşmak bu saatten sonra gereksiz, İstanbul bölgesindeki optisyen ve gözlükçü meslektaşlarım bu kişilere gereken cevabı sandıkta verdi.
Bu vesile ile Ayhan Demircan ve ekibini kutluyor optiklerin menfaatine çok güzel işler yapacağına ve israftan uzak duracağına da inanıyorum.
Sağlıcakla kalın.
Erol Harbi
Yönetim Kurulu Başkanı
Harbi Optik
Opak Lens AŞ
Akay Optik AŞ
Cihan Medikal Aş
Optik Gazete
Sağlık Bakalığı'ndan habersiz olarak hazırlanan Sağlık Personel Kimlik kartı için TİTCK dan alınan görüş yazısı