Kontak Lenslerinizi Aşırı Kullanmayın;
Göz enfeksiyonlarını ve komplikasyonlarını önlemek için bu ipuçlarını izleyin
Kontak lensler, kullanılması tasarlanan gün sayısından daha fazla kullanılmamalıdır.
Dünya çapında 150 milyondan fazla kişinin kontak lens kullandığı tahmin edilmektedir. Kontak lensler görüşü düzeltmek, estetik veya kozmetik nedenlerle iris ve gözün rengini doğal göz rengine yakın bir şekilde geçici olarak değiştirmek için kullanılıyor.
Kontak lens doğrudan göz yüzeyine oturan ince merceklerdir. Çeşitli nedenlerden dolayı birçok gözlük kullanıcısı tarafından tercih edilen bir seçimdir. Kontak lensler, geleneksel gözlüklerle karşılaştırıldığında yalnızca çok yönlü görüş sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kullanımı kolay ve spor yaparken de çok kullanışlıdır. Kontak lens kullanmak aynı zamanda gençlerin ve çocukların sportif faaliyetlere katılımlarının ve performanslarının artmasına da yardımcı olabilir.
Ancak kontak lensler dikkatli kullanılmalıdır çünkü kullanım kuralları ve hijyene uygun kullanılmazsa aynı zamanda mikrobiyal enfeksiyon, kornea ülseri, göz enfeksiyonu ve hatta körlük riski de vardır. Kontak lensler, kullanılması tasarlanan gün sayısından daha fazla kullanılmamalıdır. Kontak lenslerin değişim sıklığı günlük, haftalık, aylık veya yıllık olarak değişebilir. Ayrıca kontak lenslerin gün içinde de aşırı süreler kullanımından kaçınılmalıdır ve tıbbi tavsiyeye göre bu saatler 8-12 saati geçmemelidir.
"Dünya çapında 150 milyondan fazla insanın kontak lens kullandığı tahmin edilmektedir. Kontak lensler görmeyi düzeltmek için, estetik veya kozmetik nedenlerle iris ve gözün rengini değiştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Kontak lensler aynı zamanda tedavi amaçlı olarak da kullanılmaktadır. kornea delinmesi, iyileşmeyen korneal nörotrofik ülserler vb. belirli durumlarda gereklidir. Kontak lensler, geleneksel gözlüklerle karşılaştırıldığında daha iyi çevresel görüş sağlar. Bu nedenle, birçok sporcu, açık hava aktivite profesyonelleri, kontak lensleri normal geleneksel gözlüklere göre daha fazla tercih eder" diyor Dr. Nikhil Seth.
Kontak Lenslerle İlgili Komplikasyonlar
Kontak lens kullanımına bağlı bazı komplikasyonlar vardır. Kontak lensler, doğru kullanıldığı sürece genellikle güvenlidir.
"Kullanıcıların yaklaşık %5'inin her yıl genellikle komplikasyonlarla karşılaştığı tahmin ediliyor. Bu, kontak lenslerin göz kapağından başlayıp konjonktival yüzeye ve korneaya kadar olan kısmında hasara neden oluyor. Dolayısıyla kontak lenslerle ilgili temel sorun, kullanım sürelerine uyulmaması ve gerekli lens bakımının yapılmamasından kaynaklanmamaktadır. Kontak lensleri doğru kullanmadığımız, kontak lens ve solüsyonunun bakımını yapmadığımız takdirde bakteri, mantar ve acanthamoeba gibi bazı mikroorganizmaların içine sızarak kornea dahil olmak üzere gözün daha korkulan komplikasyonlarına, göz kuruluğu tehlikesine yol açmaktadır. Görme kaybı ve kontak lens intoleransı" diyor Dr Seth.
Bu komplikasyonları önlemek için akılda tutulması gerekenler:
Kontak lenslerin uygun kullanım programına mutlaka uyun.
Kontak lenslerle uyumadığınızdan emin olun, çünkü bu kontak lenslerin kornea üzerinde komplikasyonuna neden olabilir.
Kontak lenslerin aşırı kullanımından kaçınılması tavsiye edilir. Tavsiye edilen saat sayısı genellikle günde 8 saattir. Bazı özel üretim lenslerde kontak lenslerin uzun süre kullanılması günde 10-12 saat sürebilmektedir. Ancak daha fazla kullanılmamalıdır.
Kontak lensler, kullanılması tasarlanan gün sayısından daha fazla kullanılmamalıdır. Yani kontak lenslerin değişim sıklığı bazılarının günlük, haftalık, aylık veya yıllık olarak gerçekleşir. Kontak lenslerin aşırı kullanımının, görüşünüz veya kornea berraklığınız açısından çok kötü olabilecek kornea komplikasyonlarına yol açmaması için bu programa sıkı bir şekilde dikkat edilmelidir.
Kontak lensler kuru göz sendromuna nasıl neden olabilir?
Kontak lenslerin uzun süre kullanılması korneaya yeterli oksijen sağlanmasını engelleyebilir ve bu da göz kuruluğuna neden olabilir. Zaman zaman kontak lenslerinizi çıkarmanız ve gözlerinizin taze oksijen almasına izin vermeniz önemlidir.
“Kornea, vücutta oksijen ihtiyacını atmosferden alan tek yapıdır.
Yani günde birkaç saat kullanıldığında, geri kalan zamanda korneamız oksijeni alarak iyileşmektedir. Ancak günün uzun saatlerini kullandığımızda sorun ortaya çıkıyor, bu nedenle zamanla korneamız atmosferden yeterince oksijen alamaz ve bu nedenle yavaş yavaş korneanın oksijenlenmesinin azalması nedeniyle kornea şeffaflığının bozulmasına neden olan komplikasyonlara yol açar. Ve kuru göz sendromu da dahil olmak üzere komplikasyonlar ortaya çıkmaya başlıyor" diyor Dr. Seth.
Uzun süreli kontak lens kullanımı nedeniyle göz enfeksiyonu riski
Kontak lenslerin uzun süre kullanılması korneanızı bakteri, mantar ve mikroorganizmaların oluşturduğu enfeksiyona karşı duyarlı hale getirir ve bu durum kornea enfeksiyonuna dönüşebilir. Şeffaf olan kornea üzerinde büyürlerse korneanız bu şeffaflığı kaybedebilir. Bundan sonra gözde kırmızı, ağrılı, sinirli ve bulanık görme olur, görme kaybı olur ve bazen korneada kalıcı yara izleri de oluşur.
Uzun vadeli komplikasyonlarla nasıl başa çıkılır?
Kontak lenslerin aşırı kullanımının (günde 10 saatten fazla) uzun vadeli komplikasyonu, kornea kalınlığının azalması ve kornea eğriliğinin artmasıdır.
"Genelde 5 yıldan fazla ve sürekli olarak günde 8-9 saatten fazla kontak lens kullanan kişilerde bu tür tıbbi komplikasyonlar ortaya çıkar. Korneanızın biraz dinlenmesi için kontak lenslerin arada bırakılması her zaman tavsiye edilir, biraz kendini yenileme ve biraz yeniden oksijenlenme. Bundan böyle herhangi bir komplikasyonla karşılaşmadan kontak lenslerinizi güvenle kullanarak korneanızı koruyabilirsiniz" diyor Dr. Seth.