Suya Dayanıklı Ürünler Almayın
- Göz çevresinde kullanılan bütün ürünler sadece göz çevresindeki cilt için değil, göze kaçma ihtimali yüzünden göz için de güvenlik standartlarını sağlamalıdır. Pek çok göz kozmetiğinin üzerinde 'hipoalerjenik', 'göz doktoru onaylı', 'dermatolojist onaylı' gibi ifadeler yer alır. Ürün seçerken sadece bu ifadeleri dikkate almak yerine, güvenilirliği ile tanınan ve gerekli klinik çalışmaları yürüttüğü bilinen ürünleri tercih etmeliyiz.
- Unutmamamız gereken bir nokta da 'bitkisel kozmetik ürünü' diye bir şey olmadığıdır. Kozmetik ürünler çok sayıda bileşenden meydana gelir ve bu bileşenler işlenmiş kimyasallardır.
- Her bir bileşenin ayrı bir alerji ve kanserojen riski mevcuttur. Bu nedenle içinde 10'dan fazla bileşen içeren ürünleri tercih etmemeliyiz.
- Bakterilerin sıvı ürünlerde katı ürünlere kıyasla daha fazla yerleşip enfeksiyon oluşturma tehlikesi olduğundan krem ya da losyon şeklindeki formülasyonlar yerine toz farları tercih etmeliyiz.
- Beklenmedik bir alerjik reaksiyon geliştiğinde kolayca temizlenebilmesi ve da az kimyasal bileşen içermesi nedeni ile suya dayanıklı değil suyla çıkan ürünleri tercih etmeliyiz.
- Göz farlarında parlak tonların, mat tonlara göre daha alerjen olması nedeni ile mavimor- yeşil renkteki farların toprak- krem tonlarına göre daha alerji yapıcı etkisinin olduğunu aklımızda tutmalıyız.
- Makyaj malzemelerinin başkaları ile paylaşılmaması bir diğer önemli husustur. Göz enfeksiyonu geçirmekte olan bir kişiye verdiğiniz malzemeniz, sizin için enfeksiyon kaynağı olabilir.
- Göz veya göz kapağı enfeksiyonu geçiren birisinden alarak kullandığınız ürün sebebi ile o kişinin gözündeki bakterileri kendi gözünüze transfer edebilirsiniz. Gözünüz mikrop kapabilir. Blefarit, arpacık, şalazyon veya konjonktivit olabilirsiniz.
- Ortak kullanım alanlarında bulunan makyaj malzemeleri (demo, tester vb.) de göz sağlığınız için ciddi tehdit oluşturur. Kozmetik mağazasına gidip o ürünü deneyen onlarca kişinin gözüne sürdüğü bir ürünü kendi gözümüze uygulamamız ne derece hijyenik olabilir ki?
- Kurumuş rimel gibi ürünleri nemlendirmek için tükürük kullanan insanların olduğunu aklımızda tutmalı, biz de böyle bir yanlışa düşmemeliyiz. Başkasının diş fırçasını kullanmadığımız gibi başkasının makyaj malzemesini kullanmamalı, bu ürünlerin kişiye özel olduğunu unutmamalıyız.
Kozmetik Ürünleri 3Ay Sonra Değiştirin
- Alerjik bir bünyemiz var ve birden çok kozmetik ürünü aldıysak, tercihen sıra ile denemeli ve alerji yapmadığına emin olduğumuz ürünleri kullanmaya devam etmeliyiz.
- Makyaj malzemeleri açıldıktan sonra belli süreler içinde kullanılmalıdır. Bu süre genel olarak üç ay olarak kabul edilmekle birlikte, makyaj malzemesinin özelliğine göre değişebilir. Süresi dolan malzemelerini bitmese bile atmalıyız.
Uyumadan Önce Makyaj Mutlaka Temizlenmeli
Gözlerimiz uyku esnasında kendisini yeniler ve bir sonraki güne hazır hale gelir. Gözyaşı bezleri de gözün nemli kalmasını sağlar ve ertesi güne ferah başlamamız için çalışır. Uyku sırasında gözde kalan makyaj malzemesi bu yenileme sürecine şüphesiz engel olacaktır. Uyku esnasında farkında olmadan ovalama gibi nedenlerle gözümüzün içine daha fazla miktarda makyaj partikülü kaçabilir. Bu nedenle uygun temizleme malzemeleri ile makyajın uyku öncesinde temizlenmesi çok önemlidir.
Göz Kuruluğu Olanlar Dikkat!
Kuru gözünüz varsa, yanlış bir şekilde kirpiklerin iç kısmına uyguladığınız ürün yağ bezlerinin kanal ağızlarını tıkayarak göz yaşı kalitenizi daha da düşürebilir. Tozlanan, pul pul dökülen ve özellikle simli makyaj malzemeleri göz yaşınıza karışıp göz kuruluğuna bağlı batma, yanma, kaşınma ve kızarma gibi şikayetlerinizi artırabilir. Daha sık suni gözyaşı damlaları kullanmak durumunda kalabilirsiniz.
Göz Kalemini İçe Değil Dış Kısma Sürün
Kirpik diplerini, yani göz sınırlarını belirgin hale getirmek için eyeliner veya göz kalemi kullanırken, kirpiklerin göze yakın olan iç değil, dış kısmına sürün. Çünkü kirpiklerin göze yakın olan iç kenar kısmında gözyaşına katkıda bulunan meibomian yağ bezleri vardır. Bu bezlerin kanal ağızları makyaj yapılırken tıkanırsa gözyaşı kalitesizleşir, daha çabuk buharlaşır ve göz kuruluğu meydana gelebilir. Gözlerde batma, yanma, kızarma ve hassasiyet gibi şikayetler gelişebilir. Yine bu yağ bezlerinin kozmetik ürünlerle ağzının tıkanması sonucu göz kapağında arpacık veya şalazyon oluşabilir.
Kontak Lensi Makyajdan Önce Takmalısınız
Makyaj yaptıktan sonra değil, makyaj yapmadan önce kontak lenslerinizi takmalısınız. Eğer önce makyaj yapar, ardından lens takmayı denerseniz; lens veya parmağınızın sürtünmesi nedeniyle makyaj malzemeleri lens yüzeyine yapışabilir, görüş kaliteniz azalabilir, kontak lens ile gözümüz arasına sıkışan makyaj partikülleri daha fazla tahriş ve alerjiye neden olabilir.
Göz Enfeksiyonu Başladıysa Ne Yapılmalı?
Gözünüzde bir enfeksiyon başladığında, iyileşene veya göz hekiminiz onaylayana kadar makyaja ara verilmelidir. Makyaja enfeksiyon varlığında devam etmek, tekrar tekrar bakterileri gözümüze bulaştırmak demektir. Bu durum tedavi sürecimizi uzatabilir. Enfeksiyon varken kullanmış olduğunuz ürün varsa, bu ürünü bir daha kullanmamak en doğru uygulama olacaktır.
Kaynak: Sabah.com.tr