Astigmat nedir? Miyop nedir? Hipermetrop nedir? Astigmat belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Miyop belirtileri ve tedavi yolları nedir?
ASTİGMAT NEDİR?
Astigmat, göze gelen ışınların tek bir noktada kesişememesidir. Gözünüzün ön yüzeyinin (kornea) veya gözünüzün içindeki lensin uyumsuz eğrilere sahip olduğu durumlarda ortaya çıkar. Yuvarlak bir top gibi olmak yerine, yüzey yumurta şeklindedir. Bu, tüm mesafelerde bulanık görüşe neden olur.
Çoğu insanın bir dereceye kadar astigmatizması vardır. Hafif astigmatizm genellikle görüşü etkilemez veya tedavi gerektirmez. Astigmatizma sıklıkla miyop ve hipermetropi gibi diğer görme problemlerinde ortaya çıkar.
ASTİGMAT ÇEŞİTLERİ
Düzenli (Regüler) Astigmat: En sık görülen astigmat türüdür. Kornea veya lensin yapısından dolayı kaynaklanır. Gözlük veya lens kullanımı ile net görüş sağlanır.
Düzensiz (İrregüler) Astigmat: Korneadaki bir yaralanmanın sonucunda veya kristal lensin yapısındaki bir bozulma nedeniyle meydana gelen astigmattır. Düzensiz astigmatta gözün iki odak noktası 90 derecelik bir eğimde değildir. Bu tip astigmatlarda gözlük tedavisi yetersiz gelmektedir. Bu nedenle net görüşün sağlanması adına lens kullanımı önerilmektedir. Düzensiz astigmat tedavisinde yumuşak özellikte sert kontakt lens kullanılmaktadır. Lens ve göz arasında göz yaşı tabakası oluşturarak kornea üzerindeki düzensizlikleri dengeler. Nadiren görülen bir astigmat türüdür.
Astigmatismus myopicus compositus: Her iki kırılma yönü miyoptur.
Astigmatismus myopicus simplexs: Bir kırılma yönü miyop iken diğer kırılma yönü numarasızdır.
Astigmatismus mixtus: Bir kırılma noktası miyop iken diğeri hipermetroptur.
Astigmatismus mixtus symmetricus: Miyop ve hipermetrop olmak üzere iki odak noktasına sahip olan bu astigmat türünde miyop ve hipermetrobun dereceleri bir birine eşittir.
Astigmatismus hyperopicus simplex: Bir kırılma değeri hipermetrop iken diğer kırılma yönü numarasızdır.
Astigmatismus hyperopicus compositus: Her iki kırılma yönü de hipermetrop olan astigmat türüdür.
ASTİGMATIN NEDENLERİ
Astigmatizmanın spesifik nedeni bilinmemektedir. Bu kalıtsal olabilir ve genellikle doğumdan gelir. Zamanla azalabilir veya artabilir.
ASTİGMAT BELİRTİLERİ
Astigmatizmanın belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
– Bulanık veya bozuk görme
– Gözlerde rahatsızlık ve ağrı
– Baş ağrısı
– Gece görmede güçlük
– Şaşılık
Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, göz doktoruna görünmeniz gereklidir. Gözlük veya kontak lens kullanıyorsanız ve hala bu sorunlar varsa, yeni bir reçete gerekebilir.
ASTİGMAT TEDAVİSİ
Astigmat gözlük, kontakt lens veya ameliyatla düzeltilebilir. Bireysel yaşam tarzları astigmatizmin tedavi şeklini etkiler.
Gözlükler
Astigmatı düzeltmenin en basit ve en güvenli yoludur. Göz doktorunuz mümkün olduğunca net bir şekilde görmenize yardımcı olacak uygun lensleri reçete edecektir.
Kontak Lensler
Göze giren ışık ışınları için ilk kırılma yüzeyi haline gelerek daha hassas bir kırılma veya odaklanma sağlar. Çoğu durumda, kontak lensler daha net görüş, daha geniş bir görüş alanı ve daha fazla konfor sağlar. Uygun şekilde takılır ve kullanılırsa güvenli ve etkili bir seçenektir. Ancak, kontak lensler herkes için uygun değildir. Bunu göz doktorunuzla konuşarak karar verin.
Refraksiyon Cerrahisi
Kornea şeklini kalıcı olarak değiştirmeyi amaçlamaktadır. Göz şeklindeki bu değişiklik, iyileştirilmiş görüş için ışık ışınlarının retina üzerine tam olarak odaklanmasını sağlayarak gözün odaklanma gücünün geri kazanılmasını sağlar. Göz doktorunuz, ameliyatın sizin için bir seçenek olup olmadığına karar vermenizde yardımcı olabilir.
MİYOP NEDİR?
Gözün en yaygın kırılma hatasıdır ve gözün normalden uzun olmasına bağlı olarak uzağı net görememedir. Miyopi şiddetliyse, yakın görüşe de zarar verir. Miyopi ayrıca “yakın görüşlü” veya “kısa görüşlü” olarak da bilinir. Göz hastalığı değil, göz odaklanma bozukluğudur.
Miyopi kesinlikle genetik bir bağa sahiptir. Bununla birlikte, okuma, çalışma, bilgisayar kullanımı, el işleri gibi yakın çalışmaların çevresel stresinden daha fazla etkilenmektedir.
MİYOP NEDENLERİ
– Miyopinin temel sebebi gözün bazı eksenlerinde meydana gelen uzunluk değişimleridir.
– Miyop kusuru gözün önden arkaya normalden uzun olduğu ya da kornea veya merceğin kırma gücünün normalden fazla olduğu durumda ortaya çıkar.
– Miyopi doğuştan olabileceği gibi, çevresel ve genetik etkenlere bağlı olarak da gelişip ilerleyebilir. Anne ya da babada miyopi varsa çocukta miyopi gelişme riski fazlalaşır.
– Hastalıkla beraber şeker hastalığı ya da kataraktı olanlarda sonradan miyop oluşabilir.
– Pseudomyopia (yalancı miyopi) gözde bulunan siliyer kasların stres, yorgunluk ve aşırı yüklenme sonucu tamamen gevşeyememesi sebebiyle gözlerde miyop gelişmesi durumudur.
– İngiltere'deki King's College bilim adamları tarafından yapılan ve sonuçları Nature Genetics'de yayınlanan araştırmaya göre miyop hastalığına RASGRF1 adlı gen neden olmaktadır.
MİYOP BELİRTİLERİ
Miyopi belirtileri ve semptomları uzağı görmede zorluk, gözleri kısarak bakma, şaşılık, göz yorgunluğu ve baş ağrısını içerir.
MİYOP DERECELERİ
– Düşük miyop: -4,30 ve daha az dereceli kusurlardır.
– Orta miyop: -5,30 ile -5,40 arasındaki kusurlardır. Bu durumda renk dağılım semptomları ya da glokom meydana gelebilir.
– Yüksek miyop: -6,00 ve üzeri kusurları içerir. Bu miyoplarda görüş alanında gölge benzeri şekiller, yüzen cisimler görülebilir.
MİYOP TEDAVİSİ
Miyop tedavisi esnasında hastanın lens ya da gözlük kullanması ile görme kaybının önüne geçilebilir. Miyoplar lens veya gözlüklerini çıkardıklarında uzağı görememeye devam edeceklerdir.
HİPERMETROP NEDİR?
Uzaktaki objeleri görmekte herhangi bir sorun yaşanmazken objenin yakınlığı arttıkça bulanıklığın artması durumudur.
Hipermetrop Nedenleri
Miyop hastalığında aşırı kıvrımlı korneadan söz edebilirken hipermetropta ise bu tabakanın fazla düzleşmesi söz konusudur. Ayrıca gözün şekli bu kez ön ve arka yüzeylerinden basık hale gelerek daralır. Ailesinde hipermetrop hastası olan kişilerde bu durumun oluşması daha olasıdır.
Hipermetrop Belirtileri Nelerdir?
Hipermetrop hastalığında kişi yakındaki objeleri bulanık görür ve bir şey okurken harfler birbirine girer. Sürekli olarak ışığı odaklamaya çalışan göz yorulmaya başlar. Göz yorgunluğuna bağlı oluşan hipermetrop belirtileri,
Objeleri ya da kelimeleri bulanık görme,
Daha iyi görebilmek için gözleri kısma,
Göz çevresinde ağrı ya da yanma hissi,
Yakındaki bir şeye baktıktan ya da okuma yaptıktan sonra baş ağrısı olarak gözlemlenir.
Eğer çocuklarda ve bebeklerde hipermetrop tedavi edilmezse tıp dilinde strabismus olarak bilinen şaşılık meydana gelebilir.
Hipermetrop Dereceleri
Hipermetrop rahatsızlığında derece, refraktif bozukluğun oranına bağlı olarak belirlenir. Eğer bu bozukluk,
2 derecenin altındaysa hafif hipermetropi,
2-5 derece aralığındaysa orta seviyede hipermetropi,
5 derece ve üzerindeyse yüksek hipermetropi olarak sınıflandırılır.
Çoğu bebek doğduğunda hipermetroptur. Yeni doğan bebeklerin gözlerinin daha esnek olmasından kaynaklanan bu durum 18 yaşına kadar kendiliğinden azalarak biter. Hipermetrop hastası gençler gözlük kullanmadan uzağı net görebilirken 40 yaşından sonra gözlük kullanmak ya da diğer tedavi yöntemlerine başvurmak zorunlu hale gelir.
Hipermetrop Tedavisi
Hipermetrop hastalığını düzeltmek için tercih edilen en yaygın ve basit yöntem gözlük ya da lens kullanımıdır. Bu görüş takviyesi sayesinde hastanın gözüne giren ışığın yönü değiştirilerek odaklanması kolaylaştırılır. Özellikle çocuklar ve gençler, merceklerinin esnek olması sebebiyle hipermetrop gibi hastalıkları tolere edebilir ve gözlüğe ihtiyaç duymayabilirler. Bu nedenle herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir ancak,
İki gözün görebilme yetisinde büyük farklılık varsa,
Şaşılık (strabismus) oluşmaya başlıyorsa,
Netlik kaybı, esnek merceğin tolere edemeyeceği kadar fazlaysa gözlük ya da lens kullanımı gerekebilir.
Kaynak: www.a24.com.tr
NO KNOW 4 Yıl Önce
Çok güzel ve yararlı