Optik Gazete

Ne Oldu da Bu Madde Yasa Tasarısından Çıkarıldı?

Gündem

Bu soruyu tüm optik sektörü olarak sormalıyız ve maddenin en kısa zamanda torba yasa içinde yer almasını sağlamalıyız.

Ne Oldu da Bu Madde
Yasa Tasarısından Çıkarıldı?

 
21 Mayıs 2018 tarihinde “Korsan Lens Satışına Hayır” söylemiyle İstanbul’dan Ankara’ya yürümeye başladım. Bir sağlık ürünü olan kontak lensin yasal olmadığı halde internette satışı hızlanarak devam ediyordu. Bu yürüyüşle amacım Sağlık Bakanlığı yetkililerinin ve kamuoyunun dikkatini toplum sağlığı ve optik sektörü için çok önemli olan bu konuya çekmekti.
 
11 gün süren yürüyüşüm sonunda 30 Mayıs 2018’de Ankara’ya vardım. Bu yürüyüş boyunca tüm Türkiye’deki optik sektöründen 7406 imza topladık ve 1 Haziran 2018 Gözlükçüler ve Optisyenler Gününde Ankara’da Sağlık Bakanlığı önünde optik sektöründen katılımcılarla buluşarak imzaları Sağlık Bakanlığı’na teslim ettik.
 
Yürüyüşümün Türk basın yayın organlarında yer alması ve 6560 optisyenlik müessesesinin bulunduğu sektörümüzden 7406 imza toplanmış olması Sağlık Bakanlığı’nda gerekli etkiyi yaptı. Aynı gün Anıtkabir ziyaretimizden hemen önce, o dönemde Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olan Prof. Dr. Doğan Ünal ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurum Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz bizi makamlarında ağırladılar.
 
Başta internette yasal olmayan online kontak lens satışı olmak üzere yürüyüşüme temel teşkil eden optik sektörünü ilgilendiren nedenleri kendileri ile ayrıntılı olarak paylaştım. Özellikle yasal olmayan online kontak lens satışları üzerinde durduk ve kendileri bana –dolayısıyla 7406 imza sahibine- hazırlanmış olan torba yasadaki bu konuyla ilgili kanun maddesini gösterdiler ve ilk çıkacak torba yasada bu kanun maddesinin de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacağının sözünü verdiler.
 
Bu konuda vatandaşlık hakkımı kullanarak yürüyüş yapmış bir sektör mensubu olarak Sağlık Bakanlığı’na soruyorum:
Ne oldu da bu madde yasa tasarısından çıkarıldı?
 
30 Ekim 2018 tarihinde “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Samsun Milletvekili Ahmet Demircan ve 5 diğer milletvekili tarafından Esas No 2/1186 sayı ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulmuştur.
 
Ve üzülerek bildiriyorum ki, bana 1 Haziran 2018 Gözlükçüler ve Optisyenler Günü’nde gösterilen yasa tasarısında yer alan madde “torba yasa” tabir edilen bu yasa tasarısında yer almamaktadır.
 
Ne oldu da bu madde yasa tasarısından çıkarıldı?
 
Bu soruyu tüm optik sektörü olarak sormalıyız ve maddenin en kısa zamanda torba yasa içinde yer almasını sağlamalıyız. Bunun için tüm optik sektörü çalışanlarını iki ayrı koldan hareket etmek üzere göreve davet ediyorum.
 
Optik Gazete Change.org ile 10Bin imza topluyor. Optik sektöründe bulunan 6560 optisyenlik müessesesinde yer alan herkesin ve tüm çevresinin bu imza kampanyasına katılması Sağlık Bakanlığı’nın konuyu tekrar gündeme getirmesi için yararlı olacaktır. Change.org’a hemen imza verip, bir çok kişi üzerinden imzalanmasını sağlamak üzere sosyal medyadan paylaşınız.
 
Gözlükçülük ve optisyenlik mesleki ünvanına sahip kişiler olarak Cimer’e şikayette bulunuyoruz. Gözlükçü ve optisyen ünvanı bulunan optik sektörü mensupları  Change.org’da verdikleri imzanın yanı sıra e-devlet sitesindeki kendi şahsi alanlarından Cimer'e (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) yazılı şikayette bulunabilirler.  Aşağıdaki dilekçe örneğindeki metni kopyalayarak başvuruda bulunduğunuz takdirde Sağlık Bakanlığı’na bu konuyu güçlü bir etkiyle taşıyabiliriz.
 
Bu güne kadar internette kontak lens satışının toplum sağlığına ve sektörümüze zararlarını birçok defalar yazdım. Yalnız ben değil, sektörümüzün birçok önemli ismi bu konuda yazılar kaleme aldılar. Şimdi optik sektörünün bir kez daha dayanışma sergileme zamanıdır.
 
Zaman geçirmeden aksiyon almamız şarttır.
 
Cimer başvuruları ya da Change.org imza kampanyasına başvuruya ilişkin sorularınız olursa Optik Gazete’ye yazarak destek alabilirsiniz.
 
Hepinize bu konuyla ilgili göstereceğiniz hassasiyet, özen, birlik ve dayanışma için şimdiden çok teşekkür ediyorum.
 

H. Erol Harbi

Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı

CHANGE.ORG İMZA KAMPANYASI İÇİN TIKLAYINIZ

"Change.org'a imza vermek ücretsiz bir vatandaşlık hakkıdır. İmzanızı verdikten sonra gelen "Bu imza kampanyasının gündeme gelmesi için 10 TL'lik katkı yapar mısın?" talebi Optik Gazete'nin değil, Change.org'un önerisidir. Bu katkı tamamen kişisel tercih olup, talebi Optik Gazete tarafından gelmemektedir. Change.org'un kampanyanın yaygınlaşması için isteyenlere önerdiği bir destek isteğidir. Bizim için önemli olan sizin kampanyayı imzalayıp çevrenizdeki kişilere sosyal medya kanalıyla duyurarak yaygınlaştırmanızdır."

Dilekçeleri indirmek için aşağıdaki linke TIKLAYINIZ.
DİLEKÇE ÖRNEĞİ : T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI  İLETİŞİM MERKEZİ

Yorumlar (1)

Ramazan eren 6 Yıl Önce

Doktor reçetesi İlaçların eczaneden başka hiç bir yerden satış yapılmadığı gibi, lensler de optik dükkanlarından satılmalıdır. İnternetten satışa hayır.....

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.